Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner

Jigmaster - 2009 Toyota Sienna LE

585 views 16 replies 10 participants last post by  Therbi  
#1 ·
Cześć wszystkim, jestem nowy na tej platformie i być może nie jest to właściwa, ale oto moje pytanie.
Dostałem tego vana kilka tygodni temu. Przód brzmiał, jakby miał złe łożysko. Przypominam, że sprawdziłem to wszystko przed rozpoczęciem jakichkolwiek napraw. Większość rzeczy, które wymieniłem, była zepsuta. Oto lista napraw.
Wymieniłem oba sworznie zwrotnicy z nowymi łożyskami i sworzniami kulowymi, obie półosie napędowe. Hałas nadal jest. Co to może być? Wyrywam sobie włosy i wydałem fortunę. Poprzedni właściciel wymienił tylne łożysko. Przydałaby się pomoc w tej sprawie. Dzięki

#4 ·
Czy sprawdziłeś tuleję wahacza? Po zdjęciu przedniego koła, to ona podpiera zwrotnicę i przegub kulowy. Ma trójkątny kształt. Tuleja z tyłu wyschnie i się zużyje (powodując stukanie). Spróbuj znaleźć płyn 205. Wlej go do butelki ze spryskiwaczem i spryskaj nim wszelkie gumowe tuleje, łączniki, osłony itp., które znajdziesz. Ma wniknąć i odświeżyć starsze gumowe części.
Oto zabawne wideo, które Scotty zrobił lata temu, ale ma dobre informacje.
Spróbowałbym tego, zanim wydasz więcej pieniędzy na swój problem.

#5 ·
Niewiele opisu skupia się na hałasie. Może dotyczyć wszystkiego. Czy piszczy, zgrzyta, stuka? Gorąco, zimno czy stałe? Przód, tył? Kiedy uderzasz w pieszego? podczas skręcania? Hamowania? Po prostu jadąc drogą?

Z tego, co pozostało nietknięte I zakładając, że jest to zawieszenie, a nie była żona z tyłu, czy sprawdziłeś górne łożyska amortyzatorów?

#8 ·
Nic nie wspominałeś o hamulcach. Czy wydaje taki dźwięk, jeśli ręcznie obrócisz koła, gdy przednia oś jest w powietrzu? Jeśli tak, zdejmij klocki hamulcowe, upewnij się, że nikt nie naciska pedału hamulca, gdy klocki są zdjęte, a następnie obróć koła, aby sprawdzić, czy dźwięk nadal występuje. Sprawdź również tylne hamulce.

Sixto
04 LE FWD 240 tys. mil

#9 ·
Jeśli używają zespołów zwrotnic Moog, tak, jest całkowicie możliwe, że masz uszkodzone łożysko. Jedno z moich wytrzymało kilka lat (jak dotąd), a drugie wytrzymało 2 miesiące, a potem zużyło się tak szybko, że koło prawie odpadło. To powiedziawszy, musisz zlokalizować dźwięk. Powinien w tym pomóc stetoskop mechanika. Może to być wszystko, od skrzyni biegów po piastę.

#10 ·
Jeśli używają zespołów zwrotnicy Moog, tak, jest całkowicie możliwe, że masz uszkodzone łożysko. Jedno z moich wytrzymało kilka lat (jak dotąd), a drugie wytrzymało 2 miesiące, a potem zużyło się tak szybko, że koło prawie odpadło. Biorąc to pod uwagę, musisz zlokalizować dźwięk. Stetoskop mechanika powinien w tym pomóc. Może to być cokolwiek, od skrzyni biegów po piastę.
To smutne, ponieważ kiedyś Moog był synonimem wysokiej jakości części zawieszenia.

#11 ·
Łożyska kół wydają ryk
Czytałem głośno, moja żona powiedziała, że Katey Perry wydaje ryk 🙄.

Nawiasem mówiąc, czy to AWD? Łożysko między wałem napędowym a tylnym dyferencjałem jest również znane z tego.

Jeśli używają zespołów przegubów Moog, tak, jest całkiem możliwe, że masz złe łożysko. Jedno z moich wytrzymało kilka lat (jak dotąd), a drugie wytrzymało 2 miesiące, a potem zużyło się tak szybko, że koło prawie odpadło. Biorąc to pod uwagę, musisz wyizolować dźwięk. Stetoskop mechanika powinien w tym pomóc. Może to być wszystko, od skrzyni biegów po piastę.
Och, chłopcze, mam łożysko koła Moog po stronie kierowcy z tyłu. Od roku, mam nadzieję, że wyciągnę z tego więcej.