Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner

Wątek kół aftermarket

2 reading
119K views 234 replies 97 participants last post by  roger.n.carr  
#1 ·
Chciałem sprawdzić, czy uda nam się założyć oficjalny wątek tylko o kołach. Jestem po młodszej stronie, jeśli chodzi o właścicieli vanów i chciałem go urozmaicić odrobiną stylu. Szukam inspiracji. Proszę, zamieszczajcie zdjęcia swoich pięknych samochodów!

#2 ·
Chciałem sprawdzić, czy uda nam się założyć oficjalny wątek tylko o kołach. Jestem po młodszej stronie, jeśli chodzi o właścicieli vanów i chciałem to urozmaicić odrobiną stylu. Szukam inspiracji. Proszę, zamieszczajcie zdjęcia swoich pięknych samochodów!
51840
Image
51841
51842

Rays Versus VV52S malowane proszkowo lizakowe czerwone 20x8,5 +28 Continental ExtremeContact DWS06 Plus 255/45R20

#3 ·
#4 ·
Chciałem sprawdzić, czy uda nam się założyć oficjalny wątek tylko o kołach. Jestem po młodszej stronie, jeśli chodzi o właścicieli vanów i chciałem to urozmaicić odrobiną stylu. Szukam inspiracji. Proszę, zamieszczajcie zdjęcia swoich pięknych samochodów!
View attachment 51840 View attachment 51840 View attachment 51841
Bardzo unikalne, podoba mi się. Czy widzisz jakieś problemy z przejściem na 22” z tym samym offsetem lub ewentualnie dodatkową przestrzenią, być może kolejne 1” wewnątrz dla np. koła 10,5”?
Zależy to od tego, jakie opony planujesz założyć na koła. 265 to maksimum, jakie bym zastosował. Wszystko szersze jest przesadą. Nie chcesz rozciągać ścian bocznych. Zawieszenie w tych samochodach jest dość miękkie. Nie polecałbym zakładania zbyt szerokich kół ani opon. 9,5-10” to mniej więcej limit. Jest gość na powietrzu, który właśnie robi 22”. Jakiś gość z LV o imieniu Mike na VanKulture.

#6 ·
Mam zestaw felg 20" w moim salonie. Czekam tylko na vana. lol.

Jakie są plusy/minusy przejścia na następujące rozmiary opon...
245/50/20 +1,7%
255/45/20 -0,3%
Naprawdę niewielka różnica. Prędkościomierz będzie szybszy lub wolniejszy, ale niewiele. Wybrałem 255/45R20 ze względu na dostępność i cenę. Jest więcej opcji opon, a ceny są nieco tańsze.

#10 ·
Czy ktoś zna rozmiar otworu centralnego w 4. generacji? Czy wynosi on 60,1 mm czy 73,1 mm, jak sugerują inne strony? Wiem, że jest to 5 x 114,3. Jakie inne SUV-y/vany Toyoty mają ten sam rozstaw śrub/rozmiar otworu centralnego i przesunięcie?

#11 ·
Czy ktoś zna rozmiar otworu centralnego 4. generacji? Czy wynosi on 60,1 mm czy 73,1, jak sugerują inne strony? Wiem, że wynosi 5 x 114,3. Jakie inne SUV-y/vany Toyoty mają ten sam rozstaw śrub/rozmiar otworu centralnego i przesunięcie?

#25 ·
Any body tempted to try something like BBS LMs? They need a spacer/adapter to convert the bolt patter
Moją zasadą jest zawsze trzymać się z dala od dystansów lub adapterów. Po prostu dodaje to kolejny element, który może zawieść. Wiem, że wiele osób odnosi sukcesy, gdy są prawidłowo zainstalowane, ale i tak dodajesz kolejny punkt awarii, niezależnie od tego

#35 · (Edited)
Dla was, którzy preferują mięsisty wygląd podczas używania standardowych opon… zrobiłem już pomiary pod kątem dopasowania. No rub a dub dub… mam nadzieję, że to pomoże w dopasowaniu kół i opon do naszych samochodów.

Attachments

#38 ·
Mam 2021 XSE AWD, a także Model 3 Tesla i zastanawiam się, czy ktoś przyglądał się montażowi standardowych kół aerodynamicznych Modelu 3 w Siennie? Widziałem na forach Hondy Civic, że tak zrobili i ponieważ Sienna ma ten sam rozstaw śrub, powinny pasować. Obecnie mam 18-calowe Touren TR78 na standardowych oponach w mojej Siennie i są one również kompatybilne z Modelem 3. Naprawdę chcę je zamienić, żeby nie musieć przechowywać/sprzedawać kół Model Aero.

#39 ·
Mam 2021 XSE AWD, a także Model 3 Tesla i zastanawiam się, czy ktoś przyglądał się instalacji standardowych kół aerodynamicznych Modelu 3 w Siennie? Widziałem na forach Hondy Civic, że to zrobili, a ponieważ Sienna ma ten sam wzór śrub, powinny pasować. Obecnie mam 18-calowe Touren TR78 na standardowych oponach w mojej Siennie i są one również kompatybilne z Modelem 3. Naprawdę chcę je zamienić, żeby nie musieć przechowywać/sprzedawać kół Model Aero.
Widziałem, jak ktoś z grupy 4. generacji FB to robił

Image

#45 ·
W końcu zabrałem się za założenie kół TRD Camry z oponami Wildpeak AT Trails do mojego XSE AWD. Zdjęte z naszego Rav4 Prime. Był photoshop, który zrobiłem rok temu lub wcześniej, zanim w ogóle miałem vana na forum.

Uwagi:
Istnieje gładka strona i agresywna strona ścian bocznych tych opon. To bardziej agresywna strona ścian bocznych.
Straciłem 0,5-1 mpg z konfiguracji oem AWD XSE

Następnym krokiem jest usunięcie chromu, a potem skończę!

View attachment 56107
Jakiego rozmiaru opon użyłeś? Czy potrzebne są dystanse, czy też pasowało bezpośrednio bez modyfikacji?