To właśnie przydarzyło mi się wczoraj... i udało mi się naprawić problem za mniej niż 10 dolarów.
Jechałem i poczułem pewien opór podczas przesuwania dźwigni w prawo. Delikatnie ją stuknąłem i usłyszałem, jak coś pęka. Zjechałem na pobocze i po przesunięciu selektora przez biegi (gdy stałem), usłyszałem, jak coś upada. Nie mogłem już wrzucić biegu P.
View attachment 3598
Zrobiłem trochę badań i znalazłem ten wątek. Przyjrzałem się 2 załącznikom PDF i postanowiłem wyjąć dźwignię zmiany biegów. Postępowałem zgodnie z krokami 16-32, aby wyjąć konsolę środkową/deskę rozdzielczą. Nie wyjąłem całkowicie konsoli... tylko przesunąłem ją na tyle, żeby dostać się do zespołu dźwigni zmiany biegów. Postępowałem zgodnie z instrukcjami, aby wyjąć dźwignię zmiany biegów.
Musisz rozłożyć dźwignię zmiany biegów, wyjmując 3 klipsy cierne. Po usunięciu tych części można wyjąć sworznie/wałki. Modyfikacja musi zostać wykonana na plastikowej podstawie samej dźwigni zmiany biegów.
View attachment 3599
Jest metalowy element, który ma kształt kuli i jeździ wewnątrz sprężynowego cylindra. Cylinder jest częścią zespołu dźwigni zmiany biegów i jest wykonany z tworzywa sztucznego. Z czasem plastik słabnie i w końcu pęka. Jedynym sposobem na naprawienie tego jest włożenie metalowej rurki do cylindra... co czyni go znacznie mocniejszym. Próbowałem użyć kleju i opasek zaciskowych... i od razu pękło.
Poszedłem do sklepu z narzędziami i kupiłem rurkę ze stali nierdzewnej, która była na półce K&S. Była to część 7119 i jest to rurka 3/8 cala, która miała około 12 cali długości. Ma 22 GA... więc jest dość gruba i kosztuje 8,99 $. "Kula" pasuje z odpowiednim luzem. Potrzebujesz tylko około 2 cali. Przynieś kulę ze sobą, aby móc dopasować rurkę i upewnić się, że dostajesz właściwą.
INSTRUKCJE
1. Zdemontuj mechanizm zmiany biegów
2. Wyjmij kulę i sprężynę z plastikowego cylindra
3. Włóż śrubokręt do cylindra, aby określić głębokość (np. 2 cale)
4. Odetnij odpowiednią długość (np. 2 cale) rurki ze stali nierdzewnej i usuń nadmiar materiału.
5. Użyj taśmy na wiertle, aby wskazać 2 cale (2 cale są używane w tym przykładzie).
6. Wywierć plastikowy cylinder wiertłem 3/8 cala. Staraj się trzymać prosto, ponieważ metalowa tuleja zostanie włożona do nowego otworu. Nie przekraczaj taśmy!!!
7. Oczyść nadmiar plastiku
8. Włóż metalową tuleję do plastikowego cylindra, aż nie będzie można jej dalej włożyć. Metalowa tuleja powinna być mniej więcej tak długa, jak oryginalny plastikowy cylinder.
View attachment 3600
9. Użyj smaru do nasmarowania sprężyny i włożenia jej do cylindra
10. Użyj smaru do nasmarowania kuli i włożenia jej do cylindra, tak aby okrągły koniec wystawał z góry cylindra.
View attachment 3601
11. Upewnij się, że kula porusza się swobodnie.
12. Ostrożnie zmontuj ponownie, postępując zgodnie z instrukcjami w odwrotnej kolejności.
13. Włóż sworznie, ale nie wciskaj klipsów.
14. Naciśnij przycisk obejścia i przesuń dźwignię zmiany biegów przez biegi. Jeśli wszystko zostało zrobione poprawnie, powinno być jak nowe

15. Po sprawdzeniu, czy wszystko działa, można zainstalować 3 klipsy.
16. Zainstaluj przebudowaną dźwignię zmiany biegów w samochodzie.
Mam nadzieję, że to pomoże. Dźwignia zmiany biegów działa naprawdę płynnie i kosztowała 9 $ w porównaniu z możliwymi 600 $ od dealera.
Powodzenia!!!!
Pozdrawiam,
05SiennaDriver