Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner

uszkodzony shifter 05 XLE

70K views 57 replies 47 participants last post by  msmit62  
#1 ·
2005 XLE
Przez kilka ostatnich dni dźwignia zmiany biegów w skrzyni biegów była nieco trudna do zmiany z 4 na D. Żona zadzwoniła dzisiaj podczas jazdy i powiedziała, że ​​kiedy wrzucała bieg D, poczuła się, jakby kawałek plastiku pękł i teraz dźwignia zmiany biegów jest luźna. Wystarczająco luźna, aby trzepotać podczas pokonywania zakrętów i mówi, że czuje, jak skrzynia biegów zmienia się między 4 a D, gdy dźwignia zmiany biegów trzepocze. Czy ktoś jeszcze miał lub słyszał o tym? Czy dźwignia zmiany biegów jest konstrukcją drive by wire? Wygląda na to, że w ten weekend zajrzę do przedniej deski rozdzielczej, jakieś wskazówki?
Dzięki

#3 ·
Zobacz załączoną instrukcję.
Dokument, do którego odniesienie znajduje się w pliku "shift_lever_assy.pdf" jako 71-10, załączono jako plik 71-10.pdf.

Attachments

#4 ·
[Romualds], ten drugi załącznik (71-10) to wspaniałe źródło informacji na temat demontażu panelu instrumentów/deski rozdzielczej. Dzięki za wykopanie go! :)

Zamierzam dodać go do sekcji How-To / DIY.

• Like
Reactions: clauyjm1302
#8 ·
To właśnie przydarzyło mi się wczoraj... i udało mi się naprawić problem za mniej niż 10 dolarów.

Jechałem i poczułem pewien opór podczas przesuwania dźwigni w prawo. Dałem jej lekkie puknięcie i usłyszałem, jak coś pęka. Zjechałem na pobocze i po przesunięciu selektora przez biegi (gdy samochód stał), usłyszałem, jak coś upada. Nie mogłem już wrzucić biegu P.

Zrobiłem trochę badań i znalazłem ten wątek. Przejrzałem 2 załączniki PDF i postanowiłem wyjąć dźwignię zmiany biegów. Postępowałem zgodnie z krokami 16-32, aby wyjąć konsolę środkową/deskę rozdzielczą. Nie wyjąłem konsoli całkowicie... tylko przesunąłem ją na tyle, aby dostać się do zespołu dźwigni zmiany biegów. Postępowałem zgodnie z instrukcjami, aby wyjąć dźwignię zmiany biegów.

Musisz rozłożyć dźwignię zmiany biegów, usuwając 3 klipsy cierne. Po usunięciu tych części można wyjąć kołki/wałki. Modyfikacja musi zostać wykonana na plastikowej podstawie samej dźwigni zmiany biegów.

Jest metalowy element, który ma kształt kuli i porusza się wewnątrz sprężynowego cylindra. Cylinder jest częścią zespołu dźwigni zmiany biegów i jest wykonany z tworzywa sztucznego. Z czasem plastik słabnie i w końcu pęka. Jedynym sposobem na naprawę tego jest włożenie metalowej rurki do cylindra... co sprawia, że jest on znacznie mocniejszy. Próbowałem użyć kleju i opasek zaciskowych... i od razu się zepsuło.

Poszedłem do sklepu z narzędziami i kupiłem rurkę ze stali nierdzewnej, która znajdowała się w stojaku K&S. Była to część 7119 i jest to rurka 3/8 cala o długości około 12 cali. Ma 22 GA... więc jest dość gruba i kosztuje 8,99 $. „Kula” pasuje z odpowiednim luzem. Potrzebujesz tylko około 2 cali. Zabierz ze sobą kulę, aby móc dopasować rurkę i upewnić się, że dostajesz właściwą.

INSTRUKCJE
1. Zdemontuj mechanizm dźwigni zmiany biegów
2. Wyjmij kulę i sprężynę z plastikowego cylindra
3. Włóż śrubokręt do cylindra, aby określić głębokość (np. 2 cale)
4. Odetnij odpowiednią długość (np. 2 cale) rurki ze stali nierdzewnej i usuń nadmiar materiału.
5. Użyj taśmy na wiertle, aby wskazać 2 cale (2 cale są używane w tym przykładzie).
6. Wywierć plastikowy cylinder wiertłem 3/8 cala. Staraj się trzymać go prosto, ponieważ metalowa tuleja zostanie włożona do nowego otworu. Nie przekraczaj taśmy!!!
7. Usuń nadmiar plastiku
8. Włóż metalową tuleję do plastikowego cylindra, aż nie będzie można jej dalej włożyć. Metalowa tuleja powinna być mniej więcej tak długa, jak oryginalny plastikowy cylinder.

9. Użyj smaru do nasmarowania sprężyny i włóż ją do cylindra
10. Użyj smaru do nasmarowania kuli i włóż ją do cylindra tak, aby okrągły koniec wystawał z góry cylindra.

11. Upewnij się, że kula porusza się swobodnie.
12. Ostrożnie zmontuj ponownie, postępując zgodnie z instrukcjami w odwrotnej kolejności.
13. Włóż kołki, ale nie wciskaj klipsów.
14. Naciśnij przycisk obejścia i przesuń dźwignię zmiany biegów przez biegi. Jeśli wszystko zostało zrobione poprawnie, powinno być jak nowe :)
15. Po sprawdzeniu, czy wszystko działa, można zainstalować 3 klipsy.
16. Zainstaluj przebudowaną dźwignię zmiany biegów w samochodzie.

Mam nadzieję, że to pomoże. Dźwignia zmiany biegów działa naprawdę płynnie i kosztowała 9 dolarów w porównaniu z możliwymi 600 dolarami od dealera.

Powodzenia!!!!

Pozdrawiam,
05SiennaDriver

#55 ·
To właśnie przydarzyło mi się wczoraj... i udało mi się naprawić problem za mniej niż 10 dolarów.

Jechałem i poczułem pewien opór podczas przesuwania dźwigni w prawo. Delikatnie ją stuknąłem i usłyszałem, jak coś pęka. Zjechałem na pobocze i po przesunięciu selektora przez biegi (gdy stałem), usłyszałem, jak coś upada. Nie mogłem już wrzucić biegu P.

View attachment 3598

Zrobiłem trochę badań i znalazłem ten wątek. Przyjrzałem się 2 załącznikom PDF i postanowiłem wyjąć dźwignię zmiany biegów. Postępowałem zgodnie z krokami 16-32, aby wyjąć konsolę środkową/deskę rozdzielczą. Nie wyjąłem całkowicie konsoli... tylko przesunąłem ją na tyle, żeby dostać się do zespołu dźwigni zmiany biegów. Postępowałem zgodnie z instrukcjami, aby wyjąć dźwignię zmiany biegów.

Musisz rozłożyć dźwignię zmiany biegów, wyjmując 3 klipsy cierne. Po usunięciu tych części można wyjąć sworznie/wałki. Modyfikacja musi zostać wykonana na plastikowej podstawie samej dźwigni zmiany biegów.

View attachment 3599

Jest metalowy element, który ma kształt kuli i jeździ wewnątrz sprężynowego cylindra. Cylinder jest częścią zespołu dźwigni zmiany biegów i jest wykonany z tworzywa sztucznego. Z czasem plastik słabnie i w końcu pęka. Jedynym sposobem na naprawienie tego jest włożenie metalowej rurki do cylindra... co czyni go znacznie mocniejszym. Próbowałem użyć kleju i opasek zaciskowych... i od razu pękło.

Poszedłem do sklepu z narzędziami i kupiłem rurkę ze stali nierdzewnej, która była na półce K&S. Była to część 7119 i jest to rurka 3/8 cala, która miała około 12 cali długości. Ma 22 GA... więc jest dość gruba i kosztuje 8,99 $. "Kula" pasuje z odpowiednim luzem. Potrzebujesz tylko około 2 cali. Przynieś kulę ze sobą, aby móc dopasować rurkę i upewnić się, że dostajesz właściwą.

INSTRUKCJE
1. Zdemontuj mechanizm zmiany biegów
2. Wyjmij kulę i sprężynę z plastikowego cylindra
3. Włóż śrubokręt do cylindra, aby określić głębokość (np. 2 cale)
4. Odetnij odpowiednią długość (np. 2 cale) rurki ze stali nierdzewnej i usuń nadmiar materiału.
5. Użyj taśmy na wiertle, aby wskazać 2 cale (2 cale są używane w tym przykładzie).
6. Wywierć plastikowy cylinder wiertłem 3/8 cala. Staraj się trzymać prosto, ponieważ metalowa tuleja zostanie włożona do nowego otworu. Nie przekraczaj taśmy!!!
7. Oczyść nadmiar plastiku
8. Włóż metalową tuleję do plastikowego cylindra, aż nie będzie można jej dalej włożyć. Metalowa tuleja powinna być mniej więcej tak długa, jak oryginalny plastikowy cylinder.

View attachment 3600

9. Użyj smaru do nasmarowania sprężyny i włożenia jej do cylindra
10. Użyj smaru do nasmarowania kuli i włożenia jej do cylindra, tak aby okrągły koniec wystawał z góry cylindra.

View attachment 3601

11. Upewnij się, że kula porusza się swobodnie.
12. Ostrożnie zmontuj ponownie, postępując zgodnie z instrukcjami w odwrotnej kolejności.
13. Włóż sworznie, ale nie wciskaj klipsów.
14. Naciśnij przycisk obejścia i przesuń dźwignię zmiany biegów przez biegi. Jeśli wszystko zostało zrobione poprawnie, powinno być jak nowe :)
15. Po sprawdzeniu, czy wszystko działa, można zainstalować 3 klipsy.
16. Zainstaluj przebudowaną dźwignię zmiany biegów w samochodzie.

Mam nadzieję, że to pomoże. Dźwignia zmiany biegów działa naprawdę płynnie i kosztowała 9 $ w porównaniu z możliwymi 600 $ od dealera.

Powodzenia!!!!

Pozdrawiam,
05SiennaDriver
Ożywiam ten post z 2013 roku, właśnie miałem ten problem z moim Sienna 2005.
Postępowałem zgodnie z instrukcjami, które były bardzo jasne, i teraz moja dźwignia zmiany biegów nie wypada z P na zewnątrz, jak to było wcześniej.
Jednak nadal wypada między 4 a D.
Dostałem dokładnie tę część K&S, wywierciłem plastik, włożyłem tuleję i sprężynę/kulę - wszystko pasowało świetnie, ale rozwiązało tylko jeden z problemów.
Czy ktoś jeszcze natknął się na ten problem?

#13 ·
Zrobiłem to dzisiaj. Właściwie próbowałem tego rok temu, z powodu twardego selektora 4 z powrotem do Drive, ale kiedy wszystko rozebrałem, było w porządku. Nasmarowałem wszystko i złożyłem z powrotem, i działało (choć wciąż sztywno) przez rok. Ostatnio, podczas zmiany z 4 na D, musiałem naprawdę uderzyć, żeby wrócić do D i poczułem i usłyszałem, jak pęka. Byliśmy godzinę w 6-godzinnej podróży, więc uważałem z lewarkiem biegów i odbyłem podróż.
Dziś poszło szybko, mając doświadczenie w wyciąganiu dźwigni zmiany biegów. Rura pasowała idealnie, ale pocisk wciąż ciężko się poruszał z 4 na D, więc zeszlifowałem 1/16 cala ze sprężyny i to zadziałało. Przesuwanie selektora jest płynne i dobrze trzyma każdy bieg. Jestem przekonany, że to trwała naprawa.
Dzięki za wpis!

#40 ·
Zrobiłem to dzisiaj. Właściwie próbowałem tego rok temu, ze względu na twardy selektor 4 z powrotem do Drive, ale kiedy wszystko rozebrałem, było w porządku. Nasmarowałem wszystko i złożyłem z powrotem, i działało (choć wciąż sztywno) przez rok. Ostatnio, podczas zmiany z 4 na D, musiałem naprawdę uderzyć, żeby wrócić do D i poczułem i usłyszałem, jak pęka. Byliśmy godzinę w 6-godzinnej podróży, więc uważałem z dźwignią zmiany biegów i odbyłem podróż.
Poszło to dzisiaj szybko, mając doświadczenie w wyciąganiu dźwigni zmiany biegów. Rura pasowała idealnie, ale pocisk wciąż ciężko się poruszał z 4 na D, więc zeszlifowałem 1/16 cala ze sprężyny i to zadziałało. Przesuwanie selektora jest płynne i dobrze trzyma każdy bieg. Jestem przekonany, że to trwała naprawa.
Dzięki za instrukcję!
Rura pasowała idealnie? Czy nie musiałeś wywiercić trochę plastiku, aby zwiększyć średnicę oryginalnego otworu, aby rura pasowała?
Dzięki,
Dhompe

#14 ·
Ten post był dla mnie niezwykle pomocny. Miałem ten sam problem opisany tutaj i udało mi się go naprawić za pomocą tego posta.

Miałem ten sam problem co jlarr i skończyło się na zdjęciu kilku zwojów sprężyny, aby uzyskać płynniejszą zmianę między 4 -> D i 3 -> L.

Oto kilka zdjęć, które zrobiłem podczas tego procesu.

Attachments

#15 ·
Dzięki wszystkim za zaoszczędzenie mi 600 $ - lub - co gorsza, moim zdaniem, wycieczka do dealera, żeby z nimi walczyć.

Mieli moją furgonetkę przez 3 dni podczas wykonywania TSB i wezwania do naprawy dźwigni zmiany biegów i poduszki powietrznej. Dziwne, że <1 miesiąc później dźwignia zmiany biegów powinna się zepsuć. Wolałbym spędzić 3 godziny mojego czasu i 10 $, niż próbować się z nimi o to kłócić.

#16 ·
Ja również usłyszałem trzask przerażenia po tym, jak musiałem wepchnąć dźwignię zmiany biegów z 4 na D. Potem była luźna. Dzięki schematom demontażu, zdjęciom i instrukcjom znów działa. Poszedłem do działu hydraulicznego w sklepie z narzędziami i znalazłem rurę za 7,50 $, chociaż po przecięciu jej obcinakiem do rur stwierdziłem, że w środku jest miedź, a nie stal, na którą liczyłem. Potrzebowałem kilku prób, żeby dźwignia zmiany biegów działała prawidłowo. Przycięcie sprężyny wydawało się pomocne. Po popołudniu rozbierania wszystkiego, mogę zmieniać biegi z D na 4 i z powrotem. Ale wydawało się, że w tym procesie straciłem L. Po prostu nie chce tam iść i nie chcę tego wymuszać. Nie żebym w ogóle używał tego biegu. Głównie potrzebowałem 4, żeby ciągnąć moją przyczepę kempingową. Chociaż to było sprytne rozwiązanie, żeby znów to uruchomić, po zobaczeniu całego tego zepsutego i popękanego plastiku, po prostu nie widzę, żeby to przetrwało na dłuższą metę. Myślę, że będę oszczędzał na montaż za 260 $.

#17 ·
Dzięki za opublikowanie tego rozwiązania i za schematy - bardzo pomocne. Obciąłem około jednego zwoju sprężyny, aby zmniejszyć opór przy przełączaniu z 4. na Drive, chociaż wciąż jest trochę sztywno - być może obciąłem dwa lub trzy. Plastikowy korpus dźwigni zmiany biegów, który osłaniasz stalą nierdzewną, był dość zniszczony, więc pokryłem resztę epoksydem, aby pomóc utrzymać wszystko razem. Jeśli ktoś inny pracuje nad naprawą tego, upewnij się, że używasz stali nierdzewnej (K & S 7119). Nie mogłem tego nigdzie znaleźć w pobliżu miejsca, w którym mieszkam i wypróbowałem zarówno rury miedziane, jak i aluminiowe (żadne nie działały - zbyt miękkie) przed zamówieniem stali nierdzewnej. Na koniec, miałem trudności ze znalezieniem odpowiedniego smaru, który jest używany w zespole dźwigni zmiany biegów (biały lit był znacznie lżejszy niż smar pierwotnie używany). Skończyłem na użyciu Sil-Glyde (765-1346) z Napa. Wydawało się, że jest odpowiedni pod względem lepkości i powinien pozostać na miejscu. Powodzenia.

#18 ·
Cześć. Jestem totalnym nowicjuszem, jeśli chodzi o naprawy pojazdów, ale nie chcę też wydawać niepotrzebnych $$ u dealera. Zabieram mojego 05 Sienna do dealera, aby zajął się akcją serwisową dotyczącą elektromagnesu blokady zmiany biegów, a także mam teraz luźną dźwignię zmiany biegów. Mam nadzieję, że uda mi się uniknąć dodatkowych kosztów robocizny, aby naprawić luźną dźwignię zmiany biegów, ponieważ i tak będą wymieniać elektromagnes. Ale chcę móc opisać problem dealerowi przed oddaniem samochodu... jak nazywa się faktyczna uszkodzona część luźnej dźwigni zmiany biegów? Plastikowa tuleja... jak to się nazywa? Czy ktoś wie, ile kosztuje ta część?

#19 ·
Cześć. Jestem totalnym nowicjuszem, jeśli chodzi o naprawy pojazdów, ale nie chcę też wydawać niepotrzebnych pieniędzy u dealera. Zabieram swojego 05 Sienna do dealera, aby zajął się akcją serwisową dotyczącą elektromagnesu blokady zmiany biegów, a także mam teraz luźną dźwignię zmiany biegów. Mam nadzieję, że uda mi się uniknąć dodatkowych kosztów robocizny, aby naprawić luźną dźwignię zmiany biegów, ponieważ i tak będą wymieniać elektromagnes. Ale chcę móc opisać problem dealerowi przed oddaniem samochodu... jaka jest nazwa uszkodzonej części dla luźnej dźwigni zmiany biegów? Plastikowa tuleja... jak się nazywa? Czy ktoś wie, ile kosztuje ta część?
Jeśli sam tego nie naprawisz, musisz wymienić cały zespół dźwigni zmiany biegów - nie możesz wymienić tylko obudowy sprężyny i kulki. Nie pamiętam, ile zacytował mi dealer, ale było to kilkaset. Kiedy mój się zepsuł, miałem również otwarte wezwanie do serwisu dotyczące elektromagnesu, więc zapytałem o naprawę uszkodzonej części w tym samym czasie. Większość kosztów to część, a nie robocizna, więc tak naprawdę nie robiło to różnicy. Nie jestem pewien, jak nazwałbyś część, która się zepsuła. Jestem pewien, że inżynierowie Toyoty mają na to nazwę, jak "plastikowa tuleja, która pęknie za siedem lat i sprawi, że ludzie kupią część, która jest dostępna tylko u dealera".Powodzenia.

#34 ·
Jeśli sam tego nie naprawisz, musisz wymienić cały zespół dźwigni zmiany biegów - nie możesz wymienić tylko obudowy sprężyny i kulki. Nie pamiętam, ile zaproponował mi dealer, ale było to kilkaset. Kiedy mój się zepsuł, miałem również otwarte wezwanie do naprawy solenoidu, więc zapytałem o naprawę uszkodzonej części w tym samym czasie. Większość kosztów to część, a nie robocizna, więc tak naprawdę nie robiło to różnicy. Nie jestem pewien, jak nazwałbym część, która się zepsuła. Jestem pewien, że inżynierowie Toyoty mają na to nazwę, jak "plastikowa tuleja, która pęknie za siedem lat i zmusi ludzi do kupienia części, która jest dostępna tylko u dealera".

Powodzenia.
Jeszcze go nie przywieźliśmy na wezwanie do naprawy solenoidu blokady zmiany biegów, a w zeszłym tygodniu zepsuła się nam dźwignia zmiany biegów. Mój mąż powiedział to samo. Chciał zmienić bieg i utknął, spróbował delikatnie przesunąć i poczuł, jak coś pęka. Teraz jest luźny i trzepocze. Nadal możemy jeździć. Po prostu zwracamy uwagę na to, gdzie jest zmieniony bieg. Ale naprawdę trzeba to naprawić. Cieszę się, że znalazłem ten wątek!

Zastanawiam się więc, czy przy wymianie solenoidu blokady zmiany biegów nie trzeba otwierać deski rozdzielczej? Nie mam pojęcia, co obejmuje solenoid blokady zmiany biegów. Jeśli deska rozdzielcza jest już zdjęta, czy koszt robocizny nie byłby minimalny? Ile kosztuje część dźwigni zmiany biegów? Próbowałem wygooglować "kup dźwignię zmiany biegów Toyota Sienna 2005", ale nic nie znalazłem.

Wolałbym, żeby naprawił to dealer, jeśli robocizna będzie minimalna ze względu na to, że wchodzą tam w celu wymiany solenoidu blokady zmiany biegów (i o ile dźwignia zmiany biegów też nie będzie przesadnie droga).

#20 ·
Czarny plastik, który uszczelnia połączenie między zespołem kabla sterowania skrzyni biegów a zespołem dźwigni zmiany biegów, pękł w moim Sienna z 2005 roku. Czy ktoś ma pomysły, jak bezpiecznie przymocować koniec kabla do zespołu dźwigni zmiany biegów? W tej chwili jest tak luźny, że spada podczas zmiany biegów. Dziękuję za wszelkie pomysły.

#25 ·
Boxed,

Tego ranka właśnie nam się to przydarzyło. Rano zabieraliśmy dzieci do parku i cofaliśmy, ale kiedy chcieliśmy włączyć bieg Drive, utknęliśmy na luzie z swobodnie poruszającym się wybierakiem biegów...

Ponieważ jesteś dwa tygodnie przede mną, zastanawiałem się: Jak to się u ciebie skończyło? Zastanawiamy się nad naprawą na podwórku, zaufanym mechanikiem lub salonem samochodowym...