Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner

Crossclimate 2 dla Sienna 2021: Duża zniżka

12K views 19 replies 10 participants last post by  Idahosienna  
#1 ·
Cześć wszystkim. Mieliśmy szczęście i zamówiliśmy naszą Siennę pod koniec 2020 roku i uniknęliśmy bałaganu z 2021 roku. Od samego początku planowaliśmy wymianę opon OEM (bridgestone turanza) na All Weather CC 2 (107V).

Discount Tire prowadzi internetową wyprzedaż Micheline z rabatem 110 $ (powinni ją honorować również w sklepie). PLUS możesz "wymienić" swoje OEM-y za 260 $ (65 $ za sztukę).

Cena OTD 582 plus podatek (obejmuje to instalację). To świetna cena za Michelin All Weathers (zwykle 952 $ plus podatek).

Zwykle czekamy na rotacyjne wyprzedaże Costco, ale nawet Costco by się nie zbliżyło.

Skorzystałem z tego forum, więc po prostu staram się oddać. Nie chcieliśmy czekać do jesieni na wypadek, gdyby nastąpił napływ opon, nawet jeśli działają bez chipów ;)

Wyprzedaż jest ważna jeszcze przez kilka dni i powinna wrócić w przyszłości.

#3 ·
W ostatnich latach założyliśmy CC+ na Outbacka i Forestera i była to przepaść w porównaniu z fabrycznymi oponami całorocznymi.
Opony zimowe są lepsze na śnieg, ale nie mamy czasu na kłopotliwe wymiany przy rosnącej rodzinie.

Jedyną wadą (z naszego doświadczenia i recenzji online) jest spadek MPG, który jest dramatyczny w pierwszych kilku tysiącach mil (20%) i lepszy (do 10%) przy stałym oporze toczenia. Ale hej, mamy hybrydowego minivana, a te są o wiele bezpieczniejsze niż OEM, jeśli mieszkasz w zimowych warunkach.

#4 ·
Moja mniej przychylna opinia o oponach CrossClimate2 nie zmieniła się od czasu, gdy 2,5 miesiąca temu założyłem o nich wątek: Michelin CrossClimate2 - rozczarowanie oszczędnością paliwa...

Sądzę, że są w porządku, ale już ich nie kupię. Stosunkowo szybko zużywające się opony Michelin Premier A/S, które zastąpiły, były lepsze. CrossClimate2 jest reklamowany jako odpowiedni do lekkich warunków śniegowych, ale nie polegałbym na nich w trudnych warunkach oblodzenia i śniegu i nadal będę używał Bridgestone Blizzaks w naszych Toyotach zimą. Co dziwne, Bizzaki wydają się bardziej stabilne na suchej nawierzchni, ale mają szerszy bieżnik niż CrossClimate2.

#5 ·
Moja mniej niż przychylna opinia o CrossClimate2 nie zmieniła się od czasu, gdy 2,5 miesiąca temu założyłem o nich wątek: Michelin CrossClimate2 - rozczarowanie oszczędnością paliwa...

Sądzę, że są w porządku, ale już ich nie kupię. Stosunkowo szybko zużywające się opony Michelin Premier A/S, które zastąpiły, były lepsze. CrossClimate2 jest reklamowany jako odpowiedni do lekkich warunków śniegowych, ale nie polegałbym na nich w ekstremalnych warunkach lodowych i śnieżnych i nadal będę używał Bridgestone Blizzaks w naszych Toyotach zimą. Co dziwne, Bizzaki wydają się bardziej stabilne na suchej nawierzchni, ale mają szerszy bieżnik niż CrossClimate2.
Doceniam Twoją opinię. Biorąc pod uwagę, że CC2 to najwyżej oceniana opona na tirerack i, jak sądzę, w Consumer Reports, i z mojego własnego doświadczenia z dwoma innymi samochodami... zgodzę się nie zgodzić :) Każdy ma swoje.
Blizzaki będą lepsze zimą, ale jako opony całoroczne (>całoroczne) jestem zadowolony z kompromisu

#7 ·
Wy i wasza zimna pogoda… po prostu przenieście się tutaj, na granicę, a wtedy nie będziecie musieli się martwić takimi rzeczami. (zostaną uruchomione wątki na temat klimatyzacji) 😂

Ale wracając do tematu opon, czy w Discount Tire są jakieś warunki dotyczące wymiany opon OEM? Mamy 28 tys. km na naszym 2020 i mamy opony Bridgestone. Jestem wielkim fanem Michelina, w ciągu ostatnich 14 lat montowaliśmy Michelina w każdym pojeździe, który mieliśmy. Nadal mamy bieżnik, ale jeśli cena będzie odpowiednia, wymieniłbym opony już dziś.

#8 ·
Jakieś porównanie Cross Climate do Primacy MXV4? Mamy je w naszym Camry i bardzo nam się podobają. Jesteśmy na prawdziwym, zaśnieżonym terenie (przynajmniej raz w sezonie opady śniegu wynoszą 20 cm), i nie chcemy zawracać sobie głowy zmianą na dedykowane opony zimowe, ponieważ w takich przypadkach prawdopodobnie po prostu zostalibyśmy w domu.

Falkeny, które mamy jako OEM w naszym Siennie, są bardzo ciche i oszczędne, ale obracają się nawet w suchych warunkach.

#9 ·
Jakiekolwiek porównanie Cross Climate do Primacy MXV4? Mamy je w naszym Camry i bardzo nam się podobają. Jesteśmy na prawdziwym, śnieżnym terenie (przynajmniej jeden 8-calowy opad śniegu podczas burzy raz w sezonie) i nie chcemy zawracać sobie głowy zmianą na dedykowane opony zimowe, ponieważ w takich przypadkach prawdopodobnie po prostu zostalibyśmy w domu.

Falkeny, które mamy jako OEM w naszym Sienna, są bardzo ciche i oszczędne, ale obracają się nawet w suchych warunkach.
CrossClimate2s mają oznaczenie Three Peak Mountain Snowflake (3PMSF), co oznacza, że spełniają wymagane kryteria wydajności w testach śniegowych, aby były uważane za opony do ciężkich warunków śniegowych. Są to również opony "całoroczne", a nie "wielosezonowe". Jestem prawie pewien, że Primacy MXV4 nie ma oznaczenia 3PMSF, więc nie sądzę, żeby dobrze spisywały się na śniegu. To następujący film z CrossClimate2s na Tesli Model Y przekonał mnie do ich zakupu.

Wysłane z mojego SM-G975U używając Tapatalk

#14 ·
Kolejny fan Michelina tutaj, ale używam Defenders. Miałem je w moim '05 LE AWD. Założyłem je w '02 RAV4 L mojej żony. Założyłem je w moim obecnym '18 XLE AWD.

Oryginalne opony Bridgestone run-flat były prawie zużyte, z nieco poniżej 30 tys. mil na nich, więc opony były konieczne. Łatwy wybór, aby wybrać coś, co było mi znane. Nie miałem 'Stones wystarczająco długo, aby uzyskać odczyty przebiegu lub zauważyć poziom hałasu, ale naprawdę lubię Defenders.

W południowo-zachodnim oHIo jest trochę śniegu. Nie na poziomie, który mają niektórzy z was, ale trakcja nigdy nie była problemem.

#15 ·
Tak dziwne jest słyszeć różne opinie. Miałem opony Toyo Celsius CUV i chociaż je uwielbiałem, to po zaledwie 2 miesiącach z CC2 mogę powiedzieć, że będą to opony znacznie lepsze. CUV były świetne w pierwszym roku, ale szybko się zużywały, były głośne i miały to, co, jak sądzę, Geezer1 nazywa „pływaniem bieżnika”, po prostu nie wydawały się tak dobrze trzymać drogi, inaczej niż CC2. Mieszkamy w północnym Idaho i jeździmy krętymi, dwupasmowymi autostradami. CC2 wydają się znacznie bardziej stabilne i są o wiele cichsze, nie jeździłem nimi po śniegu, ale jeśli są tak dobre jak CUV, to na pewno będą niesamowite.

#16 ·
Doświadczyłem również, że opony ze średniej półki były lepsze niż z najwyższej półki.

Dotyczyło to Firestone Winterforce [unstudded], które były lepsze niż Blizzaks i Altimax Arctics [unstudded] w cięższym pojeździe, ale z oponami poniżej 17 cali.

Firestone Weathergrips również mile mnie zaskoczyły... dobre w głębokim śniegu i lodzie... bardzo dobre na deszczu ze śniegiem. Dobre zużycie bieżnika również.

Zgadzam się więc, że w zależności od rozmiaru opon i pojazdu, najlepiej oceniana opona nie zawsze jest najlepsza.

Mówiąc to, opinie [nie Tirerack], które otrzymałem od osób używających CC+ i CC2 w cięższych pojazdach, były bardzo dobre.

Mam nadzieję usłyszeć więcej od właścicieli Sienna z CC2 i CC2 Suv.

#17 ·
Cóż, mamy pełną zimę tutaj w Coeur d'Alene, Idaho i mogę wam powiedzieć bez wątpienia, że nigdy nie miałem opony, która tak dobrze radzi sobie na śniegu jak te CC2. Myślę, że uczciwie mówiąc, to nie jest porównanie do opon z kolcami lub opon zimowych bez kolców, ale jak dotąd nic innego się z nimi nie równa. Mam Cooper Discoverer AT3 na moim Silverado i CC2 przewyższają je pod każdym względem. Nie chodzi o to, że AT3 są naprawdę przeznaczone do śniegu, ale wolę jeździć Sienną mojej żony po zaśnieżonych drogach niż moim pick-upem. Szybkie pytanie, czy Sienna ma dość zaawansowany system AWD?