Istnieje tylko JEDEN akumulator hybrydowy, który albo się ładuje (regen), albo nie, niezależnie od tego, czy masz napęd na przednie koła, czy na wszystkie koła.
Rozumiem, że mój napęd na wszystkie koła "aktywuje się tylko", gdy wykryje poślizg koła, w przeciwnym razie jest to napęd na przednie koła. Nie można mieć napędu na 4 koła przez cały czas (chociaż istnieją "stałe" napędy na wszystkie koła), ponieważ uszkadza to przekładnię (lub opony) podczas pokonywania zakrętu, ponieważ wewnętrzne koło wykonuje mniej obrotów niż koło zewnętrzne. Myślę, że Toyota rozwiązała ten problem, uruchamiając komputer, który aktywuje napęd na wszystkie koła tylko w przypadku wykrycia poślizgu koła. W naszych "starych" napędach na 4 koła musieliśmy "włączyć piasty", jeśli chcieliśmy napęd na 4 koła, a podczas jazdy po suchej nawierzchni napęd na 4 koła był wyłączony. Później "ręczne" przełączanie z napędu na 4 koła na napęd na 2 koła zostało zautomatyzowane. Kiedyś trzeba było włączyć piasty w naszym pickupie Jeep z 64 roku.
Myślę, że główna różnica w zużyciu paliwa między wersjami z napędem na wszystkie koła i na przednie koła ma więcej wspólnego z wagą niż z czymkolwiek innym. Kolejna oś nie jest zasilana, tracąc energię, ponieważ napęd na wszystkie koła jest aktywny tylko wtedy, gdy jest potrzebny.
Różnica w zużyciu paliwa między napędem na wszystkie koła a napędem na przednie koła jest prawdopodobnie MNIEJSZA niż 1 mpg. Oceny zużycia paliwa nie są w ułamkach, ale zaokrąglone do liczb całkowitych. Zatem, jeśli napęd na wszystkie koła uzyskał 35,48, a napęd na przednie koła 35,52, to ta niewielka różnica zostałaby zgłoszona jako pełny mpg mniej, ze względu na zaokrąglenie. Kierowcy zgłaszali różnicę pół mili na galon lub mniej między napędem na wszystkie koła a napędem na przednie koła.
Moja rada jest taka, aby nie bawić się z napędem na wszystkie koła/na przednie koła, ale raczej cieszyć się nim, gdy jest potrzebny (nie jest wymagana interwencja kierowcy) i cieszyć się dodatkowymi pieniędzmi w momencie wymiany lub sprzedaży, ponieważ napęd na wszystkie koła jest bardzo popularny. Trudno jest dostać napęd na wszystkie koła, ponieważ nie produkuje się ich tak wiele i są popularne na obszarach, gdzie pada śnieg, zwłaszcza. Sprawdź niebieską książkę, a przekonasz się, że napęd na wszystkie koła jest wart więcej niż napęd na przednie koła i to z dobrego powodu. Sienna AWD jest bardzo oszczędna pod względem zużycia paliwa. Jeśli nie potrzebujesz napędu na wszystkie koła, możesz prawdopodobnie wymienić swój napęd na wszystkie koła na napęd na przednie koła i prawdopodobnie uzyskać dobrą cenę za swój napęd na wszystkie koła. Jeśli zapłaciłeś cenę sugerowaną przez producenta, możesz prawdopodobnie sprzedać go za więcej niż zapłaciłeś, jeśli zachowałeś go w bardzo dobrym stanie i nie przejechałeś nim więcej niż 12 tys. rocznie.