Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner

Wyłączyć, Wyłączyć napęd na wszystkie koła, teoretyczny

16K views 21 replies 12 participants last post by  Chubbysumo  
#1 ·
Z założenia system AWD jest zawsze WŁĄCZONY i nie można go WYŁĄCZYĆ. Ponadto obecnie nie ma znanych sposobów na jego wyłączenie.

W ten sposób dochodzę do tego wpisu. Teoretycznie, gdyby system AWD można było WYŁĄCZYĆ, pojazd miałby napęd na przednie koła. Czy można więc po prostu wyjąć bezpiecznik AWD dla tego systemu i nie zostanie on aktywowany? Obawiałbym się jednak, że inne systemy poboczne, takie jak system TRAC, również mogą zostać wyłączone.

Celem 'konwersji' na FWD jest to, że gdy CHP wymaga użycia łańcuchów na opony, chcę użyć tylko jednego zestawu i nie muszę nosić i instalować drugiego zestawu.

#4 ·
Z założenia system AWD jest zawsze WŁĄCZONY i nie można go WYŁĄCZYĆ. Dodatkowo, obecnie nie ma znanych sposobów na jego wyłączenie.

To prowadzi mnie do tego wpisu. Teoretycznie, gdyby system AWD można było WYŁĄCZYĆ, pojazd byłby wtedy napędzany na przednie koła. Czy w związku z tym można po prostu wyjąć bezpiecznik AWD dla tego systemu i nie zostanie on aktywowany? Obawiałbym się jednak, że inne systemy poboczne, takie jak system TRAC, również mogą zostać wyłączone.

Celem "konwersji" na FWD jest to, że gdy CHP wymaga użycia łańcuchów na opony, chcę użyć tylko jednego zestawu i nie muszę nosić i instalować drugiego zestawu.
Nie można po prostu wyłączyć tyłu, nawet jeśli gdzieś byłby "bezpiecznik". Jeśli chcesz przekonwertować swój AWD Sienna na FWD - musisz zrobić 2 rzeczy. 1) Zdemontuj obie osie do MGR (aby nie ciągnął za sobą tyłu jak kotwica). 2) Jeśli byłby ten "bezpiecznik" lub odłączenie elektryczne - musisz to również zrobić.

Jeśli wyszukasz "RAV4 hybrid corrosion" lub kliknij tutaj. Zdasz sobie sprawę, że jeśli z jakiegoś powodu Twój tylny MGR przestanie działać - będziesz musiał wezwać lawetę.

#5 ·
Nie można po prostu wyłączyć tylnego napędu, nawet jeśli gdzieś byłby "bezpiecznik". Jeśli chcesz przekształcić swój AWD Sienna w FWD - musisz zrobić 2 rzeczy. 1) Usunąć obie osie do MGR (aby nie ciągnął za sobą tyłu jak kotwica). 2) Jeśli byłby ten "bezpiecznik" lub odłączenie elektryczne - musisz to również zrobić.

Jeśli wyszukasz "RAV4 hybrid corrosion" lub kliknij tutaj. Zdasz sobie sprawę, że jeśli z jakiegoś powodu Twój tylny MGR przestanie działać - będziesz musiał wezwać lawetę.
Dokładnie to.... napęd na wszystkie koła jest częścią kompletnego systemu hybrydowego...... wcale nie oddzielony, po prostu całkowicie wymazałbym tę teorię

#7 · (Edited)
Celem "konwersji" na FWD jest to, że gdy CHP wymaga użycia łańcuchów na opony, chcę użyć tylko jednego zestawu i nie musieć nosić i instalować drugiego zestawu.
To nie jest wymagane. Tekst prawa mówi, że urządzenia kontroli trakcji muszą być zainstalowane "na co najmniej jednej osi napędowej", a nie na wszystkich osiach napędowych.

Sienna jest AWD, ale przede wszystkim FWD, chyba że przód zaczyna się ślizgać. Jeśli chcesz tylko nosić i instalować 1 zestaw łańcuchów, zrób to, zainstaluj łańcuchy na przodzie, gdy jest to wymagane, i zostaw system AWD w spokoju.

KODEKS POJAZDÓW - VEH
DZIAŁ 12. WYPOSAŻENIE POJAZDÓW [24000 - 28160]

( Dział 12 uchwalony przez Stats. 1959, Ch. 3. )

ROZDZIAŁ 5. Inne wyposażenie [27000 - 28160]
( Rozdział 5 uchwalony przez Stats. 1959, Ch. 3. )

ARTYKUŁ 4. Opony [27450 - 27503]
( Artykuł 4 uchwalony przez Stats. 1959, Ch. 3. ) 27459.

Żadna osoba nie może obsługiwać żadnego pojazdu silnikowego, przyczepy lub naczepy na żadnej części autostrady bez urządzeń trakcyjnych do opon, gdy ta część autostrady jest oznaczona znakiem wymagającym urządzeń trakcyjnych do opon. W każdym przypadku, gdy pojazd osobowy lub samochód ciężarowy o masie własnej 6000 funtów lub mniejszej może być wymagany przez Departament Transportu lub władze lokalne do wyposażenia w urządzenia trakcyjne do opon, urządzenia te umieszcza się na co najmniej dwóch kołach napędowych, lub departament lub władze lokalne mogą przewidzieć alternatywnie, że pojazd może być wyposażony w opony śniegowe na co najmniej dwóch kołach napędowych, gdy warunki pogodowe i nawierzchni w danym czasie są takie, że zdolności hamowania, trakcji i pokonywania zakrętów opon śniegowych są wystarczające. Opony śniegowe muszą być typu i konstrukcji wyprodukowanej do użytku na śniegu jako zamiennik łańcuchów na opony lub urządzeń trakcyjnych do opon, muszą być w dobrym stanie i muszą nosić oznaczenie M-S, M/S lub inne oznaczenie wskazujące, że opona została wyprodukowana do użytku na śniegu, lub, w przypadku opon zakupionych przed 1 stycznia 1987 r., muszą albo nosić oznaczenia, albo, zdaniem inspektora, spełniać wymagania dotyczące wzoru bieżnika określone w sekcji 558.
(Zmienione przez Stats. 1990, Ch. 71, Sec. 4. Obowiązuje od 1 maja 1990 r.)

W szczególności pojazdy 4WD lub AWD z oponami zimowymi, które są zwolnione z używania łańcuchów w wymaganiach dotyczących niskiego poziomu łańcuchów, muszą przewozić tylko jeden zestaw łańcuchów, a nie łańcuchy na wszystkie 4 koła:
KODEKS POJAZDÓW - VEH
DZIAŁ 12. WYPOSAŻENIE POJAZDÓW [24000 - 28160]

( Dział 12 uchwalony przez Stats. 1959, Ch. 3. )

ROZDZIAŁ 5. Inne wyposażenie [27000 - 28160]
( Rozdział 5 uchwalony przez Stats. 1959, Ch. 3. )

ARTYKUŁ 4. Opony [27450 - 27503]
( Artykuł 4 uchwalony przez Stats. 1959, Ch. 3. )
27460.
Każdy pojazd osobowy lub samochód ciężarowy o masie własnej 6500 funtów lub mniejszej, eksploatowany i wyposażony w napęd na cztery koła oraz w opony śniegowe na wszystkich czterech kołach napędowych, może być eksploatowany na dowolnej części autostrady bez urządzeń trakcyjnych do opon, niezależnie od faktu, że autostrada jest oznaczona znakiem wymagającym tych urządzeń, pod warunkiem, że urządzenia trakcyjne do co najmniej jednego zestawu kół napędowych są przewożone w pojeździe lub na nim. Opony śniegowe muszą spełniać wymagania określone w sekcji 27459, a pojazd, gdy jest w ten sposób eksploatowany, nie może holować innego pojazdu, z wyjątkiem sytuacji, gdy jest to konieczne do usunięcia uszkodzonego pojazdu z jezdni.
Żadna osoba nie może używać tych opon w pojazdach z napędem na cztery koła zamiast urządzeń trakcyjnych do opon, gdy warunki pogodowe i drogowe w danym czasie są takie, że zdolności hamowania, trakcji i pokonywania zakrętów opon są niewystarczające lub gdy Departament Transportu lub władze lokalne, w swoich odpowiednich jurysdykcjach, umieszczają znaki zakazujące ich eksploatacji, chyba że są wyposażone w urządzenia trakcyjne do opon.
(Zmienione przez Stats. 1990, Ch. 71, Sec. 7. Obowiązuje od 1 maja 1990 r.)

#8 ·
Kiedyś mieszkałem w Denver, często podróżując do Grand Junction w Kolorado, przez dział wodny i kilka przełęczy. Łańcuchy są tam czasami wymagane. Ale są one głównie egzekwowane w przypadku ciężarówek. Ciężarówka, która nie może wjechać na górę, często blokuje większość lub całą drogę, zamykając ją. Przez wiele, wiele lat podróżowania tą drogą, w pojeździe osobowym, nigdy nie używałem łańcuchów ani nie zostałem zatrzymany... nawet gdy łańcuchy są "wymagane". Jak wskazano, napęd na przednie koła jest generalnie znacznie lepszy pod względem trakcji podczas wjeżdżania na zaśnieżone wzgórze niż napęd na tylne koła. Ponieważ większość samochodów ma teraz napęd na przednie koła/na wszystkie koła, jest to głównie egzekwowane w Kolorado w przypadku ciężarówek, które nie mają napędu na przednie koła.

Równie ważne, jeśli nie ważniejsze, są łańcuchy na ciężarówce po stronie zjazdu. Łańcuchy zapobiegają poślizgowi w niektórych warunkach (nie we wszystkich). A ostatnią rzeczą, której chce większość ludzi, jest bardzo ciężka ciężarówka ślizgająca się niekontrolowanie w dół góry.

W Kolorado mamy "rampy dla ciężarówek uciekających"... zawsze po stronie zjazdu, strategicznie rozmieszczone. Tak, widziałem ciężarówki, które straciły kontrolę i skorzystały z rampy dla ciężarówek uciekających. Często zdarza się to kierowcom, którzy nie znają jazdy po górach. Ciężarówki muszą redukować biegi i używać silnika, aby spowolnić ciężarówkę w dół, a nie polegać na hamulcach, aby zatrzymać ogromny ciężar ciężarówki. Hamulce "nagrzewają się" na długich zjazdach przez niedoświadczonych kierowców "jadących na hamulcach". Może się to zdarzyć nawet w przypadku ciężarówek typu pickup. Myślę, że jest 7-procentowe nachylenie na około 7 mil zjeżdżając z przełęczy Vail. Jazda na hamulcach przez 7 mil to wystarczająco dużo czasu, aby się nagrzały i zawiodły.

#13 ·
Tylne silniki nie żyją za darmo. Pomagają w hamowaniu regeneracyjnym.
Szczerze mówiąc - hamowanie regeneracyjne FWD jest wystarczające i nie wskazuje na "potrzebę pomocy" ze strony tylnego MGR. Czy masz jakieś artykuły/dane, które dowodzą, że tył "pomaga" i jest przewagą nad modelem Sienna FWD?

#10 ·
Celem "konwersji" na FWD jest to, że gdy CHP wymaga użycia łańcuchów na opony, chcę użyć tylko jednego zestawu i nie muszę nosić i instalować drugiego zestawu.
Przykro mi, ale jeśli warunki są na tyle złe, że wymagają łańcuchów, zakładam je na OBU końcach pojazdu, niezależnie od tego, czy oś jest napędzana, czy nie.

#12 ·
Przykro mi, ale jeśli warunki są na tyle złe, że wymagają łańcuchów, zakładam je na OBU końcach pojazdu, niezależnie od tego, czy oś jest napędzana, czy nie.
To dobry punkt, szczególnie na zjazdach!
Myślę o zabraniu zestawu skarpet na opony na tył, ponieważ są lekkie, kompaktowe i nie będą musiały obsługiwać dużej mocy, a z przodu użyję łańcuchów.

#17 ·
Istnieje tylko JEDEN akumulator hybrydowy, który albo się ładuje (regen), albo nie, niezależnie od tego, czy masz napęd na przednie koła, czy na wszystkie koła.
Rozumiem, że mój napęd na wszystkie koła "aktywuje się tylko", gdy wykryje poślizg koła, w przeciwnym razie jest to napęd na przednie koła. Nie można mieć napędu na 4 koła przez cały czas (chociaż istnieją "stałe" napędy na wszystkie koła), ponieważ uszkadza to przekładnię (lub opony) podczas pokonywania zakrętu, ponieważ wewnętrzne koło wykonuje mniej obrotów niż koło zewnętrzne. Myślę, że Toyota rozwiązała ten problem, uruchamiając komputer, który aktywuje napęd na wszystkie koła tylko w przypadku wykrycia poślizgu koła. W naszych "starych" napędach na 4 koła musieliśmy "włączyć piasty", jeśli chcieliśmy napęd na 4 koła, a podczas jazdy po suchej nawierzchni napęd na 4 koła był wyłączony. Później "ręczne" przełączanie z napędu na 4 koła na napęd na 2 koła zostało zautomatyzowane. Kiedyś trzeba było włączyć piasty w naszym pickupie Jeep z 64 roku.
Myślę, że główna różnica w zużyciu paliwa między wersjami z napędem na wszystkie koła i na przednie koła ma więcej wspólnego z wagą niż z czymkolwiek innym. Kolejna oś nie jest zasilana, tracąc energię, ponieważ napęd na wszystkie koła jest aktywny tylko wtedy, gdy jest potrzebny.
Różnica w zużyciu paliwa między napędem na wszystkie koła a napędem na przednie koła jest prawdopodobnie MNIEJSZA niż 1 mpg. Oceny zużycia paliwa nie są w ułamkach, ale zaokrąglone do liczb całkowitych. Zatem, jeśli napęd na wszystkie koła uzyskał 35,48, a napęd na przednie koła 35,52, to ta niewielka różnica zostałaby zgłoszona jako pełny mpg mniej, ze względu na zaokrąglenie. Kierowcy zgłaszali różnicę pół mili na galon lub mniej między napędem na wszystkie koła a napędem na przednie koła.
Moja rada jest taka, aby nie bawić się z napędem na wszystkie koła/na przednie koła, ale raczej cieszyć się nim, gdy jest potrzebny (nie jest wymagana interwencja kierowcy) i cieszyć się dodatkowymi pieniędzmi w momencie wymiany lub sprzedaży, ponieważ napęd na wszystkie koła jest bardzo popularny. Trudno jest dostać napęd na wszystkie koła, ponieważ nie produkuje się ich tak wiele i są popularne na obszarach, gdzie pada śnieg, zwłaszcza. Sprawdź niebieską książkę, a przekonasz się, że napęd na wszystkie koła jest wart więcej niż napęd na przednie koła i to z dobrego powodu. Sienna AWD jest bardzo oszczędna pod względem zużycia paliwa. Jeśli nie potrzebujesz napędu na wszystkie koła, możesz prawdopodobnie wymienić swój napęd na wszystkie koła na napęd na przednie koła i prawdopodobnie uzyskać dobrą cenę za swój napęd na wszystkie koła. Jeśli zapłaciłeś cenę sugerowaną przez producenta, możesz prawdopodobnie sprzedać go za więcej niż zapłaciłeś, jeśli zachowałeś go w bardzo dobrym stanie i nie przejechałeś nim więcej niż 12 tys. rocznie.

#18 ·
Myślę, że główna różnica w zużyciu paliwa między wersjami AWD i FWD ma więcej wspólnego z wagą niż z czymkolwiek innym. Kolejna oś nie jest zasilana, tracąc energię, ponieważ napęd na wszystkie koła jest aktywny tylko wtedy, gdy jest potrzebny.
Waga plus fakt, że tylne osie zawsze się obracają, gdy pojazd się porusza. Jak stwierdziłeś, silnik nie zawsze jest zasilany. Jest zasilany tylko przy rozruchu z postoju, aż pojazd osiągnie określoną prędkość (10-20 mil na godzinę), pod górę, na ostrych zakrętach i gdy wykryte zostanie poślizg przednich kół. Tył zawsze regeneruje podczas zwalniania razem z przodem.

#19 ·
Nie jestem inżynierem, ale rozumiem, że tylna oś Toyoty jest napędzana "tylko" przez silniki elektryczne, które są aktywne tylko wtedy, gdy komputer wykryje poślizg. Więc, jeśli dobrze zgaduję, tylna oś nie będzie "zasilana", chyba że wystąpi poślizg. To znaczy, tylna oś "obraca się" z ruchem, ale to samo co napęd na przednie koła, jeśli chodzi o utratę mocy, z wyjątkiem poślizgu opon. Ale nie wiem. Tylko przypuszczenie.

#20 ·
Nie jestem inżynierem, ale rozumiem, że tylna oś Toyoty jest napędzana "tylko" przez silniki elektryczne, które są aktywne tylko wtedy, gdy komputer wykryje poślizg. Więc, jeśli dobrze zgaduję, tylna oś nie będzie "napędzana", chyba że wystąpi poślizg. To znaczy, tylna oś "obraca się" wraz z ruchem, ale pod względem utraty mocy jest to samo, co w przypadku napędu na przednie koła, z wyjątkiem poślizgu opon. Ale nie wiem. To tylko przypuszczenie.
Musisz spojrzeć na wyświetlacz energii na ekranie audio. Zobaczysz, że za każdym razem, gdy samochód rusza, tylne koła są również napędzane, a także w innych momentach, które wspomniałem. Teraz to napędzanie tyłu nie powoduje utraty przebiegu, ponieważ moc jest dzielona między przód i tył, podczas gdy w napędzie na przednie koła cała moc idzie na przód. Napęd na przednie koła nie ma osi, które idą od piast do zespołu mechanizmu różnicowego/silnika z tyłu. Straty tarcia tylnych osi obracających się cały czas są częścią redukcji przebiegu dla napędu na wszystkie koła. Zauważ, że tył ma jeden silnik elektryczny, który napędza oba koła.