Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner
41 - 60 of 70 Posts
Następnym razem użyj suszarki do włosów lub opalarki, aby trochę podgrzać wąż.

• Like
Reactions: BEEMRDON
Użyj największej piły szablastej z najmocniejszym brzeszczotem, jaki możesz znaleźć. To żałosna, żałosna praca z najtańszą piłą szablastej Harbor Freight, nawet z wysokiej jakości brzeszczotem.
Nie przecinałem osi, ale pewnego razu odciąłem zardzewiałe tarcze hamulcowe z mojego samochodu, ponieważ nie chciałem wyciągać z nich całego gówna i potencjalnie uszkodzić łożysk. Być może byłem nadmiernie ostrożny.

W każdym razie miałem tani brzeszczot do metalu, który zużył się jak nic. Dostałem brzeszczot do cięcia metalu Dewalk, zużył się po około 1/8 cala. Kupiłem brzeszczot do cięcia metalu z węglików spiekanych Diablo i przeciął tarcze hamulcowe jak masło. To było absolutnie niewiarygodne, jak szybko i łatwo przeciął tę stal o grubości 1/4 cala.

Miałem piłę szablastej średniej klasy Harbor Frieght, którą kupiłem około 12 lat temu. Wszystko zależy od brzeszczotu. Jeśli tniesz więcej niż gwoździe, kup wysokiej jakości brzeszczot z węglików spiekanych.

Właśnie zrobiłem tę naprawę na początku listopada i na szczęście moja żona była prawie w domu, kiedy jeden z trójników się zepsuł. Zdjąłem tacę z przegrody czołowej, aby ułatwić dostęp, i wziąłem oryginalne trójniki od dealera i wymieniłem oba. Pomyślałem, że lepiej będzie użyć oryginalnych trójników zamiast metalowych. Byłem ciekaw starych trójników, ponieważ wyglądały dziwnie i nie jak prawdziwy plastik w swoim zniszczonym stanie. Wyglądały na uformowane z celulozy. Zapytałem osobę przy ladzie części u dealera, ponieważ martwiłem się o zanieczyszczenia w układzie chłodzenia, a oni rozmawiali z jednym ze swoich techników i wydawało się, że nie uważają tego za problem. Prawie wyglądają tak, jakby były zaprojektowane do niszczenia, ponieważ nie wszystkie z nich zostały, kiedy je wyciągnąłem i ich części z węży. Ponieważ stare wytrzymały ponad 230 000 mil, myślę, że nie będę musiał się martwić, że znowu je wymienię.

Plastikowe trójniki OEM Toyoty mierzą 17x17x14mm OD, co jest nieco większe niż Four Seasons (16x16x13mm) i 3/4x3/4x1/2" mosiężne PEX (16x16x12mm). To może wyjaśniać, dlaczego niektóre osoby dokonujące zamiany na metal nie są w stanie uzyskać szczelnego dopasowania za pomocą oryginalnych zacisków sprężynowych.

Four Seasons to zły wybór. Mam parę, którą przetrzymałem za długo, żeby ją zwrócić. Ktoś chce je? Zapomniałem, jaki rozmiar złączek PEX kupiłem, ale ich dopasowanie było sporym wyzwaniem. Zdecydowanie nie luźne jak Four Seasons. Używałem mosiężnych złączek barb na innych samochodach. Przetrwają samochód.

Sixto
'04 LE FWD 214 tys. mil

Ten problem był już wcześniej publikowany, ale ponieważ jest potencjalnym zabójcą silnika, pomyślałem, że wspomnę o tym ponownie.

Wróciłem do domu i poczułem zapach płynu chłodniczego w moim 09 Sienna LE z przebiegiem 208 tys. mil. Otworzyłem maskę, żeby usłyszeć phft, phft, phft i zobaczyłem, jak płyn chłodniczy wycieka spod węża wlotu powietrza między korpusem przepustnicy a obudową filtra powietrza.

Mam szczęście, że nie miałem katastrofalnej awarii, która spowodowałaby przegrzanie silnika.

Zdejmij akumulator, obudowę filtra powietrza i wąż wlotowy do korpusu przepustnicy, co daje dużo miejsca na wymianę wadliwego trójnika. Wymieniłem oba plastikowe trójniki na mosiężne trójniki z zadziorami 3/4 cala. Użyłem ponownie oryginalnych zacisków do węży, a węże były w świetnym stanie, to tylko trójniki się rozpadły.

Joywayus 2 szt. 3/4" ID Wąż Barb, Tee T 3-drożny Złącze/Rozdzielacz Mosiądz Woda/Paliwo/Powietrze https://a.co/d/efdfa6G
Sprzątałem stare zakładki i zobaczyłem zakładkę do tego wątku, listę rzeczy do zrobienia, której nigdy nie zrobiłem.

Skończyłem to wczoraj, dzięki za link do amazon, trójnik dobrze się sprawdził. Boli mnie plecy, kiedy obudziłem się dziś rano, do dupy starzeć się.

Praca przypomniała mi również o mojej miłości i nienawiści do tych sprężynowych zacisków do węży.

Dzięki za zwrócenie uwagi na ten wątek i przyjrzałem się warunkom Amazona, zauważając, że to, co wygląda, niekoniecznie jest właściwą częścią przy porównywaniu roku produkcji? 1998-2007 dla Sienny, ale inna część, która pasuje, wygląda tak samo i jest dla 2006-2010
Ponieważ moje T's przeciekają tylko w niewielkiej ilości, mogę bezpiecznie jeździć do czasu przybycia części i zlecić mojemu mechanikowi manipulowanie elementami, które wyglądają na stosunkowo łatwe w obsłudze, gdyby tylko moje ręce chciały współpracować.

Możesz dotrzeć do trójników, wyciągając obudowę wlotu. 5 śrub i 1 lub 2 zaciski węży, wszystkie 10 mm. Wyciągnięcie trójników będzie zależało od tego, jak wyglądają węże.

Jeśli wymieniasz węże, stwierdziłem, że musiałem wyciągnąć korpus przepustnicy, co zajęło dobre 20-30 minut. Możesz uzyskać dostęp do 1 z 4,5 śrub za pomocą nasadki.

Instalacja węży na dolnych twardych przewodach była trudna i udało mi się sprawić, że zacisk węża ześlizgnął się i spadł pod samochód. Plus musiałem pobiec do sklepu po krótki przewód 1/2",... a potem znowu po brakujący przewód podciśnieniowy i jako bonus, wyczyścić kontrolkę silnika za brak złącza przepływomierza powietrza.

Następnie musisz napełnić i odpowietrzyć układ, co jest uciążliwe z korkiem chłodnicy pod osłoną.

1,5 godziny nie byłoby dla mnie szokiem, biorąc pod uwagę, że byłem tam kilka razy i wiem, gdzie wszystko idzie. Mniej, jeśli robisz tylko trójniki.

Juhu, ktoś powiedział proste 10 minut re i re! Zajęło mi 20 minut, żeby zmusić łatwy do zdjęcia konektor MAF, żeby zechciał rozłączyć się ze swoim męskim odpowiednikiem. Najpierw zrobiłem dolny konektor i zdjąłem sprężynowe klipsy, żeby zastąpić je zaciskami do węży 1". Oba trójniki były pęknięte po stronie akumulatora, a kawałek po stronie grodziowej utknął na jakiś czas. Dużo i dużo płynu chłodzącego wszędzie i do tej pory wlałem około 2 litrów. Chłodnica wydaje się pełna i poluzowałem zawór odpowietrzający, żeby zobaczyć trochę powietrza, ale niewiele z niego wychodzi. Więc ogrzewanie wieje chłodem, a nie gorącem i myślę, że to tylko kwestia dalszego odpowietrzania??? Myślę, że najdłużej zajmuje wyjęcie wszystkich kawałków starego plastikowego mocowania i wciskanie rąk w ograniczoną przestrzeń, ale nowe mocowania wydają się zatrzaskiwać na wężu. Teraz napełnić skrzynię korbową olejem przekładniowym 90W i pozbyć się hałasu popychaczy!

Więc ciepło wieje chłodem, a nie gorącem, i myślę, że to tylko kwestia dalszego odpowietrzania ???
Zajęło to około trzech dni jazdy vanem, pozostawienie go na noc i dodawanie płynu chłodzącego do silnika, aż do pełna, aby całe powietrze zostało odpowietrzone. Było lato, więc nie wiem, czy nagrzewnica była chłodna, ale rdzeń nagrzewnicy znajduje się w najwyższym punkcie układu chłodzenia, więc powietrze w układzie miałoby sens.

41 - 60 of 70 Posts