Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner
21 - 40 of 69 Posts
Zanim wszystko wymienię, sprawdziłbym, czy kable do czujników prędkości kół nie są uszkodzone, zwłaszcza ten, który jest rozciągany podczas skręcania. VSC potrzebuje prędkości kół do działania.

Mam te same problemy w moim Sienna z 2004 roku. VSC włącza się podczas skrętu w prawo na rampie, nawet przy niskich prędkościach <30MPH. Właśnie miałem frustrującą sesję z działem serwisowym w salonie, gdzie próbowali mi wmówić, że to "normalne działanie" dla VSC. Ponieważ nie odczytali żadnych kodów, rozumieją, że czujniki odchylenia i wszystko inne działają normalnie. Czy komuś udało się rozwiązać ten problem? Jeśli tak, to jak?

Też to doświadczam. Moje tylne hamulce zaciskają się, gdy opuszczam znak stopu i moc jest odcinana. Dodatkowo czasami zapala się kontrolka stabilizacji toru jazdy i słychać sygnał dźwiękowy. Zaczęło się to po wymianie łożyska przedniego koła w moim vanie. Początkowo pojawił się kod błędu czujnika tylnego koła, ale teraz po wymianie tego czujnika nie można wyświetlić żadnych kodów.

owns 2023 Toyota Sienna XLE AWD
Wykonano tsb Br001-04, kalibrację punktu zerowego i teraz świecą się zarówno kontrolki VSC, jak i kontrolki toru. Będę musiał trochę pojeździć, żeby zobaczyć, czy to trwałe, czy tymczasowe, dopóki się nie nauczy.

Witaj Techi, wiem, że to stary post, ale widzę, że ostatnio dodałeś coś do wątku. Niedawno wymieniłem cały Rack-n-Pinon, jakoś po instalacji kierownica była źle ustawiona. Zostało to poprawione podczas ustawiania kół, ale widzę, że muszę wykonać tę kalibrację punktu zerowego. Zastanawiam się, czy wykonałeś kalibrację punktu zerowego z lub bez testera diagnostycznego... Nie mam testera diagnostycznego i zastanawiam się, której metody użyłeś i czy się sprawdziła.

Mam Sienna FWD z 2008 roku. Od czasu do czasu mam problem, że włączają się VSC i Trak, powodując pewne kłopotliwe problemy z prowadzeniem. Kiedy się włącza, może być to zaskakujące i przerażające, zwłaszcza dla żony. Ostatecznie światła świecą się stale i odetchnąłem z ulgą, wiedząc, że jest tymczasowo dezaktywowany. Dzisiaj robię "kalibrację punktu zerowego" i ustawienie geometrii kół. Jeśli problem nadal będzie występował, wymienię "czujnik prędkości obrotowej", obstawiając, że to on jest sprawcą. Potem nie chcę już na to wydawać więcej pieniędzy. Byłbym zadowolony, gdyby był na stałe wyłączony/wyłączony, ponieważ jeździmy w Bay Area w Kalifornii w dobrych warunkach drogowych. Czy istnieje prosty sposób na wyłączenie? Kiedy ten wątek zakończył się w 2015 roku, wydawało się, że go nie było.

Właśnie wyciągnąłem przekaźnik spod maski, żeby go wyłączyć, wyłącza to również ABS, który wolałbym zachować, ale trudno. Próbowałem znaleźć ten czujnik prędkości obrotowej, ale nie mogłem.

Teraz to naprawdę stary wątek, ale chciałem dostarczyć aktualizację dla potomności. Istnieje kilka powiązanych wątków (naprawdę w całym Internecie), ale wydają się one wyczerpywać bez rozwiązania. Mam 2004 rok, który wykazuje ten niebezpieczny stan z pewną częstotliwością, ponieważ mieszkam w Kolorado i dużo jeżdżę po krętych górskich drogach. W Internecie są setki skarg, ale najwyraźniej Toyota nie uważa tego za wystarczająco duży problem, aby przeprowadzić akcję serwisową. Zastanawiam się, ile czołowych zderzeń się wydarzyło z tego powodu? Wydaje się, że dodali przycisk nadpisania VSC w późniejszych modelach...

Naprawiłem to w moim pojeździe, wykonując procedurę kalibracji punktu zerowego. Znalezienie wersji, która nie wymaga komputera diagnostycznego Toyoty, zajęło trochę czasu. Oto dobry film wyjaśniający proces:
Jeśli strona przestanie działać, oto opis.

Jak wspomniano powyżej, VSC, TRAC i ABS są kontrolowane przez ECU (komputer). Opiera się na kilku (wielu?) czujnikach w pojeździe, a jeśli którykolwiek z nich ulegnie awarii lub będzie poza kalibracją, system zareaguje częstymi fałszywymi alarmami (myśli, że wpadłeś w poślizg). Kalibracja punktu zerowego resetuje te czujniki.

1. Znajdź złącze portu diagnostycznego. Znajdź piny TS i CB. Złącze ma kształt trapezu. Z długim bokiem na dole, CG to 4. pin od prawej, dolny rząd. TS to 4. pin, górny rząd.

2. Weź dwa duże spinacze do papieru, wyprostuj jeden koniec. Włóż prosty koniec do TS i CG.

3. Włącz zapłon. Zewrzyj spinacze do papieru razem szybko, co najmniej 4 razy w ciągu 8 sekund. Lampki VSC i ABS na desce rozdzielczej powinny szybko migać, poza sekwencją, wskazując, że wyczyściłeś pamięć VSC ECU. Wyłącz zapłon.

4. Upewnij się, że koła są proste, a kierownica jest wyśrodkowana. Zaparkuj na równej powierzchni. Nie kołysz pojazdem. Przytrzymaj klipsy razem, aby zewrzeć TS i CG. Włącz zapłon i odczekaj co najmniej 2 sekundy. Wkrótce wskaźniki VSC i ABS zaczną migać sekwencyjnie, co oznacza, że ponownie skalibrowałeś punkt zerowy czujników. Albo w każdym razie niektórych czujników.

5. Mówi się, że należy jechać prosto i równo z prędkością ponad 25 mil na godzinę przez 10 sekund. Gdzie mieszkam, muszę kawałek jechać, żeby dostać się do takich warunków, więc nie jestem pewien, co ten krok naprawdę robi. Po prostu jedź samochodem i zobacz, czy jest naprawiony.

A dla OP, który chciał wyłączyć VSC (mam nadzieję, że to naprawiłeś), wystarczy przejść przez krok 3, a VSC zostanie wyłączone. Niestety, ABS jest również wyłączony i od teraz musisz patrzeć na dwie szybko migające kontrolki. Ale przynajmniej VSC nie spowoduje, że się rozbijesz!

W moim Siennie z 2004 roku zdjąłem korek wlewu paliwa (korek jest luźny). Po kilku tygodniach (co najmniej dwóch pełnych zbiornikach paliwa) zaświeci się kontrolka silnika. Jednocześnie zaświeci się kontrolka VSC i dezaktywuje VSC. To jest moje obejście problemu od kilku miesięcy.

Czy użyłeś narzędzia diagnostycznego, aby sprawdzić, jaki kod błędu się pojawia? U mnie kontrolki vsc i check engine zaświeciły się w tym samym czasie. Problemem był czujnik masowego przepływu powietrza. Kupiłem część OEM od Rockauto i zainstalowałem ją. Znalazłem również małe połączenie podciśnieniowe w skrzynce filtra powietrza silnika odłączone. Naprawiłem to i zainstalowałem również nowy filtr powietrza silnika. Koniec z kontrolkami check engine i vsc.

Czy użyłeś narzędzia skanującego, aby zobaczyć, jaki kod błędu się pojawia?
Świetny pomysł. Narzędzie skanujące nie wykryło żadnych błędów.
W końcu udało mi się zlecić sprawdzenie samochodu przez dealera Toyoty.
W moim przypadku listwa się ślizga i w rezultacie VSC myśli, że wpadam w poślizg.

Naprawa za 2100 dolarów jest tego warta, więc zamierzam po prostu jeździć z luźno założoną pokrywą wlewu paliwa. Jest to piękne obejście, ponieważ dezaktywuje systemy VSC i TRAC. Kontrolka silnika również pozostanie włączona, ale ponieważ wiem, że to ja ją spowodowałem, nie martwię się tym.

Właśnie kupiłem Sienna xle awd z 2005 roku i dzieje się to samo, wymieniłem czujnik kąta skrętu, ale to nie rozwiązało mojego problemu. Właśnie zdarzyło się to 3 razy w 15 minut, super straszne.

Mam ten sam problem, proszę o pomoc, to doprowadza do szału, robiąc dużą pętlę, zjeżdżając z autostrady przy 55 milach na godzinę, a hamulce chcą się załączyć, zabójcze

2004 Sienna LE - 348 200 mil, oryginalny silnik i skrzynia biegów

OSTRZEŻENIE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA! NIE WYŁĄCZAJ ŻADNEGO URZĄDZENIA ZWIĄZANEGO Z BEZPIECZEŃSTWEM. Wyłączenie urządzenia zabezpieczającego może prowadzić do OBRAŻEŃ LUB ŚMIERCI, dla Ciebie, Twoich pasażerów lub innych niewinnych osób.

Mam ten niesamowity i początkowo przerażający problem z włączaniem VSC od ponad 5 lat. Miałem uszkodzone łożysko tylnego koła przy przebiegu 335 000 mil. Kiedy wymieniłem oba tylne zespoły czujników łożyska/piasty/ABS, częstotliwość arbitralnego włączania VSC nieznacznie się poprawiła. To skłoniło mnie do przekonania, że ​​być może był to problem związany z czujnikiem ABS.

W ramach rozwiązywania problemów zidentyfikowania i rozwiązania tego problemu - badałem wykonalność odłączenia kabla czujnika YAW, ale o ile mogłem stwierdzić, czujnik YAW w moim MY znajduje się w górnym centrum informacyjnym, które wymaga bitu torx do usunięcia - którego nie mam w mojej skrzynce z narzędziami. Zdecydowałem się PRZETESTOWAĆ inną drogę, usuwając przekaźniki R9 i R10. Spowodowało to zapalenie się kontrolek ABS, VSC i kontroli trakcji na desce rozdzielczej - co oznacza, że ​​te urządzenia zabezpieczające nie są już aktywne (NIEBEZPIECZNE - NIE PRÓBUJ, TO BYŁO TYLKO DO ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW). Następnie pojechałem vanem na wjazd na autostradę, gdzie zawsze mam 100% włączenia VSC... wynik: już żadnego włączania VSC... ZERO.

Kiedy zdobędę sterownik torx, odłączę złącze YAW, ponownie zainstaluję przekaźniki R9 i R10 i będę kontynuował rozwiązywanie problemów.

Ponownie, usunąłem przekaźniki R9 i R10 TYLKO DO TESTOWANIA.

LOL. Nie, nie jestem prawnikiem. Ale muszę podkreślić, jak ważne jest, aby nie wyłączać żadnych funkcji bezpieczeństwa jako tymczasowego lub stałego rozwiązania jakiegokolwiek problemu. Podaję te informacje tylko jako krok rozwiązywania problemów.

2004 Sienna LE - 348 200 mil, oryginalny silnik i skrzynia biegów

OSTRZEŻENIE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA! NIE WYŁĄCZAJ ŻADNYCH URZĄDZEŃ ZWIĄZANYCH Z BEZPIECZEŃSTWEM. Wyłączenie urządzenia zabezpieczającego może prowadzić do OBRAŻEŃ LUB ŚMIERCI, Ciebie, Twoich pasażerów lub innych niewinnych osób.

Mam ten niesamowity i początkowo przerażający problem z załączaniem VSC od ponad 5 lat. Miałem uszkodzone łożysko tylnego koła przy 335 000 mil. Kiedy wymieniłem oba tylne zespoły łożysk/piast/czujników ABS, częstotliwość arbitralnego załączania VSC nieznacznie się poprawiła. Doprowadziło mnie to do przekonania, że być może był to problem związany z czujnikiem ABS.

W ramach rozwiązywania problemów w celu zidentyfikowania i rozwiązania tego problemu badałem możliwość odłączenia kabla czujnika YAW, ale o ile mogłem stwierdzić, czujnik YAW w moim MY znajduje się w górnym centrum informacyjnym, które wymaga bitu torx do usunięcia - którego nie mam w mojej skrzynce z narzędziami. Postanowiłem PRZETESTOWAĆ inną drogę, usuwając przekaźniki R9 i R10. Spowodowało to zapalenie się kontrolek ABS, VSC i kontroli trakcji na desce rozdzielczej - co oznacza, że te urządzenia zabezpieczające nie są już aktywne (NIEBEZPIECZNE - NIE PRÓBUJ, BYŁO TO TYLKO DO CELÓW ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW). Następnie pojechałem vanem na wjazd na autostradę, gdzie zawsze mam 100% załączenia VSC... wynik: już żadnego załączania VSC... ZERO.

Kiedy zdobędę sterownik torx, odłączę złącze YAW, ponownie zainstaluję przekaźniki R9 i R10 i będę kontynuował rozwiązywanie problemów.

Ponownie, usunąłem przekaźniki R9 i R10 TYLKO DO TESTOWANIA.
Czy masz jakiś pomysł na sposób stworzenia włącznika i wyłącznika dla tych przekaźników? Do testowania...

Zgodnie z amerykańską broszurą sprzedaży, którą mam na rok 2008, wszystkie poziomy wyposażenia były wyposażone w VSC w tym roku modelowym.

21 - 40 of 69 Posts