Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner

Pytanie dotyczące systemu alarmowego - 2015 LE

16K views 25 replies 16 participants last post by  Siennakucool  
#1 ·
Właśnie kupiłem nową Siennę LE z 2015 roku. Chciałbym mieć alarm samochodowy. Nie jestem zainteresowany zdalnym uruchamianiem.

Dealerzy, u których byłem, byli zdezorientowani co do opcji alarmowych Toyoty. Widzę na stronie Toyoty, że istnieje system bezpieczeństwa VIP, którego sugerowana cena detaliczna wynosi 359 $. Większość dealerów powiedziała mi, że tego nie oferują. Ten, który to oferował, powiedział również, że naliczy mi nie tylko cenę systemu bezpieczeństwa, ale także cenę za jego instalację i podał mi 2 godziny pracy za instalację.

Kupiłem Siennę bez niego i myślałem, że kupię system bezpieczeństwa z rynku wtórnego. Ale naprawdę nie chcę nosić ze sobą 2 pilotów, a przy kosztach programowania go tak, aby system z rynku wtórnego mógł otwierać przesuwane drzwi, cena byłaby prawie taka sama jak ta, którą podał mi dealer za fabryczny alarm z instalacją.

Przeglądałem internet i widziałem, jak ludzie piszą, że w starszych modelach Sienny system alarmowy RS3200 jest już zainstalowany, ale po prostu nie jest włączony. Czy tak jest również w Siennie z 2015 roku? Czy mogę po prostu poprosić dealera o jego włączenie? Widziałem na starszych wątkach, że prawdopodobnie naliczą mi 1 godzinę pracy za to, mimo że zajmuje to tylko 5 minut. Czy dealer, od którego właśnie kupiłem, to zrobi, czy też, skoro powiedzieli, że muszę kupić alarm i 2 godziny instalacji, powinienem spróbować pójść do innego dealera i zobaczyć, czy mogą go po prostu włączyć? Nie sądzę, żebym potrzebował GBS.

Rozważałem również zakup systemu bezpieczeństwa Toyoty, ale wygląda na to, że jedyną dołączoną częścią jest GBS, co również wydaje się wskazywać, że RS3200 jest już zainstalowany i obecny. Czy tylko dealerzy mają sprzęt komputerowy do włączania RS3200? A może niezależny instalator alarmów również by go miał?

Dzięki za pomoc.

#2 ·
Słyszałem o tym w innych samochodach. Uważam jednak, że mimo obecności urządzenia, nadal muszą zainstalować jeden element mocujący, aby alarm działał. Nie jestem w 100% pewien co do Sienny. Tak było w moim Mazda6.

#3 ·
Oglądałem te same filmy o włączaniu systemu alarmowego. Kupiłem kabel i załadowałem oprogramowanie. Połączyłem się z moim Sienna z 2014 roku i postępowałem zgodnie z instrukcjami. Przeszedłem do opcji i włączyłem alarm, a następnie przeszedłem do strefy bezpieczeństwa i włączyłem alarm. Nic. Powtórzyłem to kilka razy, mając nadzieję, że coś przeoczyłem, Nie. Nie działa. Wydaje się, że tam jest, ale nie włącza się jak w starszych Siennach. Daj mi znać, jeśli znajdziesz coś innego.

#4 ·
Oglądałem te same filmy o włączaniu systemu alarmowego. Kupiłem kabel i załadowałem oprogramowanie. Połączyłem się z moim Sienna z 2014 roku i postępowałem zgodnie z instrukcjami. Przeszedłem do opcji i włączyłem alarm, a następnie przeszedłem do strefy bezpieczeństwa i włączyłem alarm. Nic. Powtórzyłem to kilka razy, mając nadzieję, że coś przeoczyłem. Nie. Nic z tego. Wydaje się, że tam jest, ale nie włącza się jak w starszych Siennach. Daj mi znać, jeśli znajdziesz coś innego.
Czy kiedykolwiek to rozgryzłeś? Jestem zainteresowany zrobieniem tego samego.

#7 ·
Tylko po to, żeby trochę pograć adwokata diabła... czy alarmy samochodowe są jeszcze w ogóle warte zachodu? Myślę, że ich użycie trochę spadło w ostatnich latach, ale jeszcze niedawno tak powszechne było słyszenie alarmów samochodowych z tego czy innego powodu, że większość ludzi nawet nie odwracała głowy. Jasne, narobiłoby to dużo hałasu, gdyby ktoś próbował się włamać, ale przy całkowitej apatii większości przechodniów wątpię, czy odstraszyłoby to nawet większość przestępców. Jedyny raz, kiedy widziałbym to jako przydatne, byłoby to, gdyby samochód był zaparkowany na podjeździe, gdy jesteś w domu, tak że sam mógłbyś usłyszeć alarm. W przeciwnym razie myślę, że większość ludzi myśli bardziej o tym, jak zatrzymać hałas, niż o tym, czy samochód, który go wydaje, jest kradziony.

#9 ·
Żeby trochę pograć adwokata diabła... czy alarmy samochodowe w ogóle jeszcze się opłacają? Myślę, że ich użycie trochę spadło w ostatnich latach, ale jeszcze niedawno tak powszechne było słyszenie alarmów samochodowych z tego czy innego powodu, że większość ludzi nawet by nie odwróciła głowy. Oczywiście, zrobiłoby to dużo hałasu, gdyby ktoś próbował się włamać, ale przy całkowitej apatii większości przechodniów wątpię, czy odstraszyłoby to nawet większość przestępców. Jedyny raz, kiedy widziałbym, że jest to przydatne, byłoby zaparkowanie samochodu na podjeździe, gdy jesteś w domu, tak abyś sam mógł usłyszeć alarm. W przeciwnym razie myślę, że większość ludzi myśli bardziej o tym, jak zatrzymać hałas, niż o tym, czy samochód, który go powoduje, jest kradziony.
Rozumiem. Jeśli złodziej naprawdę chce twojego samochodu, znajdzie sposób, żeby go zabrać. Ale alarm samochodowy to dodatkowy spokój ducha. Całkowicie warte zachodu, zwłaszcza gdy dowiesz się, jak zdobyć go o wiele, wiele taniej niż sugeruje dealer. Wydałem 20 dolarów na kabel i oprogramowanie Techstream oraz 50 dolarów na zatrzask maski. Więc 70 dolarów za podstawowy fabryczny alarm samochodowy wcale nie jest źle IMO.

#8 ·
Zainstalowałem zatrzask maski z wiązką alarmu i włączyłem alarm w Techstream i działa. Kiedy zamykam vana i czekam około 30 sekund i sięgam przez otwarte okno, aby odblokować drzwi, alarm natychmiast się włącza. Działa wystarczająco dobrze dla mnie.

#13 ·
Miałeś całkowitą rację mutantlobster! Potwierdzono, że 2015 SE ma fabryczny alarm, wystarczyło go aktywować przez techstream i zainstalować obejście na zatrzasku maski. Na szczęście miałem obejście, ponieważ kupiłem GBS (którego jeszcze nie zainstalowałem). Początkowo myślałem, że go nie ma, kiedy włączyłem go w techstream. Nic się nie działo, ale potem zauważyłem ostrzeżenie o otwartej masce, tak jak wspomniał mutantlobster. Zainstalowałem obejście i voila!!!! Alarm zadziałał! Dzięki za wszystkie informacje

#15 ·
Miałeś całkowitą rację mutantlobster! Potwierdzono, że 2015 SE ma fabryczny alarm, wystarczyło go aktywować przez techstream i zainstalować obejście na zatrzasku maski. Na szczęście miałem obejście, ponieważ kupiłem GBS (którego jeszcze nie zainstalowałem). Początkowo myślałem, że go nie ma, kiedy włączyłem go w techstream. Nic się nie stało, ale potem zauważyłem ostrzeżenie o otwartej masce, tak jak wspomniał mutantlobster. Zainstalowano obejście i voila!!!! Alarm zadziałał! Dzięki za wszystkie informacje
Czy instalacja obejścia oznacza, że ​​muszę zdobyć zatrzask nr części #5351008041, czy mogę dostać wtyczkę obejścia?

#21 ·
Zainstalowany zatrzask OEM z XLE/Limited w moim SE. Prosta instalacja na trzy śruby. Aktywowano alarm w „Innych opcjach” w Techstream.

Zatrzaski są dokładnie takie same, z wyjątkiem mikroprzełącznika i wiązki przewodów. Gdyby sprzedawali przełącznik/wiązke przewodów, można by go przykręcić do zatrzasku OEM.

Attachments

#22 ·
Zabrałem się również za instalację mojego. Musiałem zdjąć grill, aby ułatwić dostęp do śrub zatrzasku. INFORMACJA: Może być konieczne użycie małego śrubokręta płaskiego, aby podważyć osłonę śruby na dole:

45954

45955

Oto porównanie obu zatrzasków - mikrowyłącznik jest zaznaczony na czerwono:

45956

Włączenie alarmu w Techstream było wystarczająco łatwe.

Czy ktoś uzyskał wyjaśnienia, czy czujnik stłuczenia szkła można zainstalować w modelu '15-'17? Otrzymuję sprzeczne informacje na temat części #08190-0C820 - niektóre strony mówią, że jest kompatybilny, inne nie.

2017 Toyota Sienna Gbs ecu. Security system. Unit, preplacement, interior, control - 081900C820 | San Francisco Toyota, San Francisco CA mówi tak

08190-0C820 - Toyota Parts Deal mówi nie

jednak główna strona z częściami Toyoty mówi tak 2017 Toyota Sienna Gbs ecu. Security system. Unit, preplacement, interior, control - 081900C820 - Genuine Toyota Accessory

Anyone have the Toyota Glass Breakage Sensor? nie był rozstrzygający

#26 ·
Cześć, czy ktoś może podać szczegóły dotyczące wtyczki Bypass? Chcę taką zrobić, ale nie wiem, jaki model wtyczki. Dziękuję.
Kupiłem zaciski w autozone w pobliżu mojego domu (kolor to czerwony). Połączyłem je kablem (około 3" powinno być ok). Następnie podłączyłem go do tego złącza; został pominięty i działał przez 2 tygodnie bez żadnych problemów.

#24 · (Edited)
  1. Właśnie zobaczyłem złącze na zatrzasku maski. To jest męskie. Jeśli jest żeńskie, jest o wiele łatwiej użyć sztuczki ze spinaczem (widziałem to na YouTube na innym samochodzie), aby je ominąć. Czego używacie dla osób, które to omijają? Z góry dziękuję🙏