Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner

Przegląd po 14 000 mil

8.9K views 11 replies 9 participants last post by  Dimitrij  
#1 ·
Dostarczono nam nasz egzemplarz Sienna Limited FWD z 2021 roku 23 stycznia 2021 roku. Zastąpił on model Sienna XLE FWD z 2011 roku, który miał przejechane 220 000 mil i wciąż działał bez zarzutu. Po przejechaniu nowym egzemplarzem ponad sześciu miesięcy i pokonaniu 14 000 mil, pomyślałem, że podzielę się zaletami i wadami, które przychodzą mi do głowy, aby pomóc innym rozważającym zakup. Około 8000 z naszych 14 000 mil to trzy podróże po kraju. Dwie z nich obejmowały podróże w górzyste tereny. Pozostałe 6000 mil to albo sprawy do załatwienia, albo krótkie wycieczki do wnuków, którzy mieszkają 100 mil dalej. Jesteśmy na emeryturze, więc nie ma codziennych dojazdów do pracy. Ogólnie rzecz biorąc, jesteśmy bardzo zadowoleni z naszego dotychczasowego zakupu i polecilibyśmy ten pojazd innym.

Co nam się podoba: To pierwszy pojazd hybrydowy, jaki posiadamy. Bardzo podoba nam się płynność przekładni eCVT i płynne przejścia z zasilania akumulatorowego na silnikowe. Teraz bardziej zauważam zmiany biegów w moim modelu Tacoma z 2006 roku, a zawsze uważałem, że zmiana biegów jest bardzo płynna. Na początku mieliśmy również obawy, że silnik hybrydowy o pojemności 2,5 l może być za słaby, ale tak się nie stało. Ma wystarczającą moc, aby przyspieszyć na autostradach i wyprzedzać. Podczas poprzedniej podróży zabraliśmy go w góry Smokey Mountains w Północnej Karolinie. Miał wystarczającą moc, aby utrzymać prędkość podczas pokonywania długich, stromych wzniesień. Podczas naszej ostatniej podróży zabraliśmy go do Parku Narodowego Rocky Mountain w Kolorado i miał mnóstwo mocy, aby utrzymać prędkość podczas pokonywania tych bardziej stromych górskich wzniesień. Po stronie zjazdowej górskich dróg komputer hybrydowy dobrze wykorzystuje hamowanie regeneracyjne lub hamowanie silnikiem, aby utrzymać prędkość. Silnik 2,5 l generuje nieco więcej hałasu podczas gwałtownego przyspieszania niż silnik V6 o pojemności 3,5 l, który był w naszym poprzednim modelu Sienna z 2011 roku, ale podczas normalnej jazdy i jazdy po mieście jest wystarczająco cichy.

Uważamy, że komfort jazdy jest lepszy, a hałas z drogi jest niższy niż w naszym modelu Sienna z 2011 roku. Jest mniej kołysania nadwozia niż w naszym modelu z 2011 roku podczas wpadania w dziury dzięki nowemu niezależnemu zawieszeniu tylnemu. Z przyjemnością zaskoczyła mnie elektryczna klimatyzacja hybrydy: Możliwość czekania na parkingu bez włączonego silnika przez większość czasu, z elektryczną klimatyzacją utrzymującą kabinę w przyjemnym chłodzie, to wspaniała, niereklamowana funkcja. Często podróżujemy z psem rodzinnym i możemy teraz zostawić samochód w „trybie gotowości” z włączoną klimatyzacją, zamknąć drzwi kluczem mechanicznym i zjeść szybki posiłek w restauracji, podczas gdy pies pozostaje w przyjemnym chłodzie.

Jesteśmy bardzo zadowoleni z oszczędności paliwa. Zawsze jeździliśmy w trybie „Econ”, ale nie staramy się utrzymać przyspieszenia w „Eco Zone” w narzędziu na panelu wskaźników hybrydy, aby zmaksymalizować oszczędność paliwa. Nasze obliczone średnie zużycie na dystansie 14 000 mil wynosi 33,8 mpg. Nasze doświadczenie z normalną jazdą autostradową z prędkością 75 mil na godzinę wynosi od 34 do 36 mpg, w zależności od tego, czy jedziesz pod wiatr. Jazda z prędkością 80 mil na godzinę powoduje spadek zużycia paliwa do około 31 mpg. Są to bardzo dobre liczby dotyczące zużycia paliwa dla dużego pojazdu o masie 4700 funtów, który robi całkiem spory otwór w wietrze. Podoba nam się również zasięg pojazdu: Możliwość przejechania 550 mil między tankowaniami sprawia, że postoje podczas podróży są bardziej zdefiniowane przez postoje w toalecie i na jedzenie, a nie na tankowanie.

Podoba nam się radarowy tempomat o pełnym zakresie. Zawsze go teraz używam, gdy utknę w ruchu stop and go, pozwalając mu hamować za mnie. Ostrzeżenie o ruchu poprzecznym z tyłu działa bardzo dobrze i ostrzega nawet wtedy, gdy samochody zbliżają się z odległości pół bloku. Wiem, że inni narzekali na stereo JBL, ale uznaliśmy, że jest to duże ulepszenie w stosunku do stereo JBL w naszym modelu Sienna z 2011 roku, w którym nigdy nie mogłem wykryć, że subwoofer działa.

Sam zmieniam olej i rotuję opony, ponieważ nasz dealer Toyoty jest oddalony o godzinę drogi i wolę wykonywać własną podstawową konserwację. Dla tych, którzy lubią majsterkować, ten model jest znacznie łatwiejszy do wymiany oleju w porównaniu do modelu z 2011 roku, ponieważ powrócili do wkręcanego filtra oleju zamiast zbyt skomplikowanego filtra nabojowego, który trzeba było dokręcić, aby działał zgodnie z przeznaczeniem. Mierzę i śledzę głębokość bieżnika opon podczas rotacji opon. Z tych pomiarów oszacowałbym, że opony Bridgestone Turanza będą wymagały wymiany przy 45 000 milach, dla tych, którzy mają te same opony.

Rzeczy, które naszym zdaniem można poprawić: Próbowaliśmy używać funkcji utrzymywania pasa ruchu podczas podróży wielokrotnie na wszystkich poziomach czułości i zawsze kończyliśmy na jej wyłączaniu. Nigdy nie wydaje się, aby ustabilizował się na środku pasa, nawet na bardzo prostej drodze. Wydaje się, że zawsze nieznacznie przekracza środek pasa, a następnie koryguje. Zobaczę, czy to problem z kalibracją, czy może potrzebna aktualizacja oprogramowania przy następnej wizycie w celu wykonania napraw gwarancyjnych.

Wypróbowałem wbudowaną nawigację mapową podczas naszej pierwszej długiej podróży. Uznałem, że podstawowe prowadzenie tras jest poniżej standardu. Na przykład chciała poprowadzić mnie do Memphis drogą z kilometrami ruchu półciężarówek stop and go, gdy dostępna była nowsza autostrada, która omijała całe to zatłoczenie stop and go. Nie stwierdziłem, aby korzystanie z mapy Toyoty przyniosło jakąkolwiek znaczącą poprawę w oszczędności paliwa, ale podobała mi się koncepcja komputera map GPS rozmawiającego z komputerem hybrydowym, aby lepiej wykorzystać energię akumulatora, gdy przed nami był odcinek drogi do ładowania. Podobała mi się również realistyczna grafika pokazująca, jak będą wyglądać nadchodzące węzły. Ale z powodu słabego prowadzenia tras zrezygnowałem z tego i teraz używam map Apple lub Google Maps przez CarPlay. Nawiasem mówiąc, stwierdziłem, że CarPlay jest bardzo przydatną funkcją do bezprzewodowego korzystania z telefonu.

Niektóre funkcje wnętrza nie są tak dobrze wykonane, jak w naszym modelu Sienna z 2011 roku: Żaden z przednich uchwytów na kubki nie pomieści dużych izolowanych kubków. Dwa uchwyty na kubki najbliżej kierowcy i pasażera nie pomieszczą nawet dużych kubków z napojami. Uchwyty na kubki dla pasażerów w drugim rzędzie znajdują się na podłodze, wbudowane w konsolę. Są tak daleko od pasażerów w drugim rzędzie, że sięganie do nich jest dla nich niezręcznie długie. Nie jestem pewien, dlaczego składane uchwyty na kubki zamontowane po bokach siedzeń drugiego rzędu z 2011 roku nie zostały przeniesione do 2021 roku. Działały dobrze.

Dla tych podróży, kiedy chcesz zabrać kilka ubrań na wieszakach, naturalnie chciałbyś je powiesić w najdalszych tylnych oknach. W tych oknach nie ma haczyków na wieszaki, tak jak w 2011 roku. Podejrzewam, że wieszak z ubraniami może zakłócać działanie bocznej kurtyny powietrznej.

Podobnie jak inni wspomnieli, siedzenia w trzecim rzędzie nie pozostają złożone w miejscu przechowywania i wyskakują po napotkaniu nierówności. Zamierzam sprawdzić, czy Toyota ma naprawę gwarancyjną tego defektu konstrukcyjnego podczas mojej następnej wizyty.

Mamy siedzenia drugiego rzędu z długim przesuwem i podnóżkami. Kiedy są w najdalszej tylnej pozycji i próbujesz je przesunąć do przodu, plastikowy zatrzask na matach podłogowych trzeciego rzędu zaczepia się o spód siedzenia i trzeba nad nim popracować od tyłu, aby go uwolnić. Planuję również, aby Toyota zajęła się tym w ramach gwarancji. Zauważę również, że jedyny raz, kiedy faktycznie użyłem podnóżka w siedzeniu z podnóżkiem, było czekanie na żonę w centrum handlowym, LOL. Jedną z wad siedzeń z podnóżkami jest to, że tracisz trochę miejsca do przechowywania pod przednią krawędzią siedzeń, gdy nie przewozisz pasażerów w drugim rzędzie. Z perspektywy czasu wolałbym mieć model AWD, który nie był dostępny z odchylanymi siedzeniami z podnóżkami.

Kiedy trzeci rząd jest złożony, nie masz płaskiej podłogi ładunkowej, tak jak miałeś w poprzedniej generacji, co utrudnia pakowanie. Ponadto poprzednia generacja miała klapy na krawędziach oparć siedzeń trzeciego rzędu, które zamykały wszystkie szczeliny ze ścianami bocznymi i tylnym zderzakiem po złożeniu. Co się stało z tą praktyczną funkcją, która zapobiegała wpadaniu małych przedmiotów do trzeciego siedzenia?

Te problemy wewnętrzne, choć drobne, sprawiają, że myślę, że Toyota nie pozwoliła rodzinie wziąć muła testowego na test w podróży jako część procesu rozwoju.

Przedni grill ładnie wygląda, ale czyszczenie z niego owadów to prawdziwa udręka ze wszystkimi tymi małymi prostokątami z ostrymi krawędziami. Wiem, że w południowej Kalifornii, gdzie powstaje stylizacja, nie ma wielu owadów, ale można by pomyśleć, że ktoś pomyślałby o łatwości czyszczenia rozprysków po owadach.

Nie przeszkadza mi wygląd plastikowych felg aluminiowych, ale nie zdziwi mnie, jeśli zostaną uszkodzone przez maszynę do wymiany opon przy pierwszej wymianie opon. Dlaczego nie zrobić plastikowej części zdejmowanej jak kołpak, zamiast przyklejać ją na stałe? Moje doświadczenie w warsztatach oponiarskich jest takie, że mechanicy nie są zbyt ostrożni w tym, co robią.

Powiedziawszy to wszystko, nasza ocena jest taka, że zalety hybrydowego układu napędowego, poprawionej jakości jazdy i zaawansowanych systemów wspomagania kierowcy wciąż znacznie przewyższają wady modelu Sienna z 2021 roku. Oczekujemy również, że podstawowy układ napędowy będzie bezawaryjny przez co najmniej 200 000 mil jazdy (z wyjątkiem akumulatora wysokonapięciowego) z doświadczenia z dwoma poprzednimi modelami Toyota Sienna. Oczekuję, że akumulator wysokonapięciowy będzie bezawaryjny przynajmniej przez okres gwarancji 150 000 mil. Miejmy nadzieję, że niektóre z drobnych niedogodności wspomnianych powyżej zostaną rozwiązane w nadchodzących latach modelowych.

#2 ·
Dla porównania zużycia paliwa... ponieważ zsumowaliśmy nasz pierwszy model z 2021 roku w pierwszym dniu podróży o długości 7000 mil, resztę podróży musiałem odbyć modelem Sienna z 2019 roku, gdzie średnio osiągnęliśmy 23 mpg, jadąc z Montany -> Michigan -> Los Angeles -> Seattle. Udało Ci się uzyskać prawie 47% lepszą efektywność paliwową niż nam :)

#4 ·
Dla porównania zużycia paliwa... ponieważ zniszczyliśmy nasz pierwszy egzemplarz z 2021 roku w pierwszym dniu podróży o długości 7000 mil, resztę podróży musiałem odbyć w Siennie z 2019 roku, gdzie średnio osiągaliśmy 23 mpg, jadąc z Montany -> Michigan -> Los Angeles -> Seattle. Uzyskałeś prawie 47% lepszą efektywność paliwową niż my :)
Tak, to mniej więcej to, co osiągałbym na autostradzie w moim 2011... i tylko około 18 mpg w mieście. Zatem '21 przejeżdża około dwa razy dalej na galonie benzyny w jeździe miejskiej.

#3 ·
Wypróbowałem wbudowaną nawigację mapową podczas naszej pierwszej długiej podróży. Uznałem, że podstawowe wyznaczanie trasy jest poniżej standardu. Na przykład chciała poprowadzić mnie do Memphis drogą z wielokilometrowym ruchem ciężarówek typu stop and go, podczas gdy dostępna była nowsza autostrada, która omijała całe to zatłoczenie. Nie stwierdziłem, aby korzystanie z mapy Toyoty przyniosło znaczącą poprawę w zużyciu paliwa, ale podobała mi się koncepcja komputera map GPS rozmawiającego z komputerem hybrydowym, aby lepiej wykorzystać moc akumulatora, gdy przed nami był odcinek drogi do ładowania. Podobała mi się również realistyczna grafika pokazująca, jak będą wyglądać nadchodzące węzły. Ale z powodu słabego wyznaczania trasy zrezygnowałem z niej i teraz używam Apple lub Google Maps przez CarPlay. Nawiasem mówiąc, stwierdziłem, że CarPlay jest bardzo przydatną funkcją do bezprzewodowego korzystania z telefonu.
Powinieneś upewnić się, że w ustawieniach nawigacji nie są zaznaczone opcje "unikaj autostrad", "unikaj opłat" itp. Z mojego doświadczenia wynika, że są one domyślnie włączone i zakłócają wyznaczanie trasy. Wyłączenie ich sprawiło, że wyznaczanie trasy w dużej mierze odpowiada wyznaczaniu trasy w Mapach Google.

#5 ·
Powinieneś upewnić się, że w ustawieniach nawigacji nie masz zaznaczonych opcji "unikaj autostrad", "unikaj opłat" itp. Z mojego doświadczenia wynika, że są one domyślnie włączone i zakłócają trasowanie. Wyłączenie ich sprawiło, że trasy w dużej mierze odpowiadają trasom Google Maps.
Sprawdziłem ustawienia. U mnie nie ma opcji "unikaj autostrad". Była zaznaczona opcja "brak dróg płatnych", ale to nie wyjaśniałoby złego trasowania przez Memphis, ponieważ lepsza trasa nie była drogą płatną.

#6 ·
Nie jestem pewien, dlaczego składane uchwyty na kubki zamontowane po bokach siedzeń drugiego rzędu z 2011 roku nie zostały przeniesione do 2021 roku. Działały dobrze.
O ile nie przegapiłem ich przez dekadę, nie ma ich w 2011 roku na otomanach drugiego rzędu.

Jeśli chodzi o nawigację GPS: jest ponura w naszym 2011 roku, więc będę smutny, ale przypuszczam, że nie zaskoczony, jeśli w 2021 roku nie będzie lepiej. Używam jej jako przybliżonego oszacowania czasu przyjazdu podczas jazdy lokalnie; podczas podróży (kiedy to jeszcze było aktualne) używałem telefonu lub Garmina, ponieważ nie są głupie. Liczba razy, kiedy patrzę na zalecany skręt lokalnie, mówię "Nie" i robię to po swojemu, i widzę, jak ETA spada natychmiast o 5-10 minut, jest bardzo, bardzo smutna.

#8 ·
O ile nie przegapiłem ich przez dekadę, nie ma ich w drugim rzędzie otomanów z 2011 roku.

Jeśli chodzi o nawigację GPS: jest ponura w naszym 2011 roku, więc będzie mi smutno, ale myślę, że nie będę zaskoczony, jeśli w 2021 roku nie będzie lepiej. Używam jej jako przybliżonej oceny czasu przyjazdu podczas jazdy lokalnej; podczas podróży (kiedy były one jeszcze czymś normalnym) używałem telefonu lub Garmina, ponieważ te nie są głupie. Liczba razy, kiedy patrzę na zalecany skręt lokalnie, mówię "Nie" i robię to po swojemu, i widzę, jak ETA spada natychmiast o 5-10 minut, jest bardzo, bardzo smutna.
Masz rację co do składanych uchwytów na kubki… moja pamięć sięgała aż do naszego Sienny z 98 roku, która miała fotele kapitańskie w drugim rzędzie, ale bez wyjmowanego środkowego siedzenia. W każdym razie, składane uchwyty na kubki dobrze sprawdziłyby się w siedmioosobowym modelu z 21 roku.

#7 ·
Świetna recenzja! Całkowicie zgadzam się z klimatyzacją w trybie gotowości, to była niespodziewana niespodzianka. Możesz zamówić potrójną osłonę na schowane siedzenia w 3. rzędzie, dzięki czemu przestrzeń bagażowa jest bardziej płaska i rzeczy nie przesuwają się tak bardzo. Wpadłbym w szał widząc wyskakujące siedzenia, ale byłem uwarunkowany przez SiennaTalk, aby się tego spodziewać 😆

Jak dotąd odbyliśmy jedną podróż do DFW. Zużycie paliwa wynosi około 33-38 w zależności od podróży, nasza ostatnia podróż autostradą przy ~75 wyniosła 36 mpg. Tempomat radarowy wydaje się działać bardzo dobrze. Jeśli uzyskamy długoterminową niezawodność, jakiej oczekujemy od Toyoty, będę bardzo zadowolony z tego pojazdu. Uważałem, że mój 2009 LE był fajnym vanem, ten jest jeszcze fajniejszy! Czuję się, jakbym prowadził jakiś statek kosmiczny.

Warsztaty opon regularnie psują plastikowe kołpaki w 2009 roku. Zaczęłam robić zdjęcia, kiedy oddaję go do serwisu opon. Chciałbym, żeby byli trochę bardziej ostrożni, nigdy ich sam nie psuję, kiedy zdejmuję koła, więc nie może to być zbyt trudne.

#9 ·
Mam również prawie 15 tys. na moim 2021 xle z kilkoma 500-milowymi wycieczkami po autostradzie.

Powtórzyłbym zalety i wady Twojej recenzji. Zalety: mpg (40 lokalnych, 32-35 autostrada), płynna skrzynia biegów, szybkie przyspieszenie w mieście i dużo na autostradzie. Wady: uchwyty na kubki (żaden z nich nie pasuje do butelki na wodę do hokeja!), cienkie plastikowe wykończenie wokół uchwytów na kubki z przodu (klucze odprysnęły farbę), plastikowe kołpaki, siedzenia w trzecim rzędzie się nie składają, zasięg pilota jest niewygodnie krótki.

Podsumowując, oszczędność paliwa i płynna jazda znacznie przewyższają wady.

#10 ·
Moja opinia o moim 2021: Zanim kupisz, musisz wiedzieć, że Toyota sprzeda Ci działkę na plaży w Ohio. Ten model nie ma wbudowanego odtwarzacza DVD. Nie użyłem jeszcze w pełni wyposażonego systemu rozrywki (za który zapłaciłem 1800 dolarów), ponieważ zrobili to tak skomplikowane, jak to tylko możliwe. Dlaczego usunęli jedyną wygodę zintegrowanego odtwarzacza DVD? Jak oglądać film bez wież? Jak odtwarzać płytę DVD i jednocześnie korzystać z naszego GPS? Skórzane siedzenia są bardzo twarde i niewygodne. Poważna porażka. Dealer sprzedał nam samochód, który rzekomo mógł ciągnąć przyczepę kempingową. Przeczytaj to w opisie. Zbudowaliśmy go z pakietem do holowania tylko po to, aby odkryć, że samochód ciągnie po ziemi, a hak holowniczy jest za mały, aby cokolwiek pociągnąć. Toyota odmawia uznania ich kłamstwa i wykroczenia. Odmawiają montażu amortyzatorów pneumatycznych, aby go podnieść, mówiąc, że nie można tego zrobić. Odmawiają zwrotu pieniędzy lub wymiany haka holowniczego. Nie możemy zmusić firmy produkującej przyczepy do przymocowania czegokolwiek do niego ze względu na kwestie bezpieczeństwa i mówią, że nie mogą poprzeć nas ciągnących nic więcej niż bagażnik rowerowy, pod względem wagi lub rozmiaru dla tego samochodu. Podstawy siedzeń kubełkowych (drugi rząd) z tyłu dosłownie się rozpadły i rozpadły. Zaczęło pękać przy pasie bezpieczeństwa w ciągu niecałego roku i tylko się pogorszyło. Wada producenta. Musieliśmy stoczyć walkę, aby zmusić ich do pokrycia tego. Twierdzili, że nigdy wcześniej nie zdarzyło się to w całym łańcuchu sprzedaży Toyoty. Na podstawie tych informacji próbowali powiedzieć, że nadużyliśmy tego. Jesteśmy dwojgiem emerytów, a samochód nie ma nawet dwóch lat. Kupiliśmy przedłużoną gwarancję, ale twierdzili, że to my to spowodowaliśmy. Nie zrobiliśmy tego. Pokryli to „tym razem jako uprzejmość…” To po prostu niegrzeczne. Kiedy skontaktowałem się z Toyotą w sprawie ich „wygodnego” połączenia z systemu samochodowego w celu uzyskania pomocy w podłączeniu zewnętrznego odtwarzacza DVD, wykwalifikowana pomoc nie miała pojęcia, jak pomóc i powiedziała, że ​​nie można tego zrobić. Można. Zrobiliśmy to. Przewody i zewnętrzny DVD muszą wisieć wszędzie, ale zrobiliśmy to. To brzydkie. Musimy płacić miesięczną opłatę za wygodę zdalnego uruchamiania. Tak nie jest w przypadku większości innych samochodów i ciężarówek. Naprawili to, więc nie możesz ulepszyć kierownicy do podgrzewanej kierownicy. Musisz kupić zupełnie nowy samochód. Bądź bardzo ostrożny, kupując swój wymarzony samochód na ostatnie lata. Toyota nie stoi za swoim produktem. Przeskoczyłem przez wszystkie obręcze, próbując uzyskać pomoc w tym pakiecie holowniczym, który ma tylko mocowanie o długości 1 cala. Dlaczego mieliby robić pakiet holowniczy do samochodu, w którym kupujący wyraźnie stwierdza, że ​​chce ciągnąć lekką przyczepę? Są uprzejmi przez telefon, ponieważ uprzejmie mówią ci, żebyś po prostu zjadł problem. Będę musiał zapłacić za usunięcie pakietu i odmawiają włożenia niezbędnych amortyzatorów, aby można było ciągnąć cokolwiek. Ostatnio odkryliśmy, że jeśli drzwi przesuwne pozostaną otwarte przez dłuższy czas, powiedzmy podczas załadunku i rozładunku, wyłączają się. Nie włączą się, dopóki nie zamkniesz ich powoli i ręcznie. Odkryłem to po raz pierwszy w myjni samochodowej podczas czyszczenia samochodu, po raz drugi podczas rozładunku po długiej podróży. Zagrożenie bezpieczeństwa i powinno zostać wycofane. Aby nie wchodzić we wszystkie scenariusze, po prostu wyobraź sobie, że ktoś musi zamknąć te drzwi i szybko je zabezpieczyć. Siedzisz w parku, ciesząc się otwartymi drzwiami i bryzą... pogoda, bezpieczeństwo, roje owadów, powódź błyskawiczna itp. Dlaczego mieliby to zrobić klientowi? Jaką korzyść ma wkurzanie klienta, który na początku zapłaciłby za wbudowanie tych dodatków? Przebieg na galon był świetny. Ładnie się na to patrzy. To jest mój plus. 55 000 $ za ładny samochód z dobrym MPG i najbardziej okropną, oskarżycielską, samouwielbiającą obsługą klienta, która pozostawia klienta z torbą. Zrezygnowałem, ponieważ nie można się z nimi skontaktować. Po prostu bądź ostrzeżony. Żaden z moich problemów może Cię nie dotyczyć, ale kupiliśmy to dla przestrzeni dla wnuków. Nie mogę łatwo odtworzyć dla nich filmu.

#11 ·
Ten model nie ma wbudowanego odtwarzacza DVD.
Na lepsze lub gorsze, płyty DVD w dużej mierze poszły w ślady taśm 8-ścieżkowych. Nasz model XSE z 2023 roku ma fabryczny, rozkładany ekran przed drugim rzędem, ale jest to HDMI, a nie DVD. Nie chcieliśmy go i nigdy go nie użyjemy, ale był to zakup pojazdu na zasadzie "albo weźmiesz, albo zostawisz". Przykro mi, że Twoje doświadczenia z Sienną nie były doskonałe.

#12 ·
Mój pogląd na mój 2021:
Zanim kupisz, musisz wiedzieć, że Toyota sprzeda Ci działkę przy plaży w Ohio.
Ten model nie ma wbudowanego odtwarzacza DVD. Muszę jeszcze skorzystać z maksymalnie wykorzystanego systemu rozrywki (za który zapłaciłem 1800 dolarów), ponieważ zrobili to tak skomplikowane, jak to tylko możliwe. Dlaczego zabrali jedną wygodę zintegrowanego odtwarzacza DVD? Jak oglądać film bez wież? Jak odtwarzać płytę DVD i jednocześnie korzystać z naszego GPS?
Skórzane siedzenia są bardzo twarde i niewygodne. Poważna porażka.
Dealer sprzedał nam samochód, który twierdził, że może ciągnąć przyczepę kempingową. Przeczytaj to w opisie. Zbudowaliśmy go z pakietem do holowania tylko po to, by stwierdzić, że samochód ciągnie po ziemi, a hak holowniczy jest za mały, by cokolwiek pociągnąć. Toyota odmawia uznania ich kłamstwa i złego postępowania. Odmawiają zamontowania amortyzatorów pneumatycznych, aby go podnieść, mówiąc, że nie można tego zrobić. Odmawiają zwrotu pieniędzy lub wymiany haka holowniczego. Nie możemy zmusić firmy produkującej przyczepy do przymocowania czegokolwiek do niego ze względu na kwestie bezpieczeństwa i mówią, że nie mogą poprzeć ciągnięcia przez nas czegokolwiek więcej niż bagażnik na rowery, ze względu na wagę lub rozmiar tego samochodu.
Podstawy siedzeń kubełkowych (drugi rząd) z tyłu dosłownie się rozpadły i rozpadły. Zaczęło pękać przy pasie bezpieczeństwa w mniej niż rok i tylko się pogarszało. Wada producenta. Musieliśmy stoczyć walkę, żeby je zakryli. Twierdzili, że nigdzie w całym łańcuchu sprzedaży Toyoty to się nie zdarzyło. Na podstawie tych informacji próbowali powiedzieć, że nadużywaliśmy tego. Jesteśmy dwiema emerytkami, a samochód nie ma nawet dwóch lat. Kupiliśmy przedłużoną gwarancję, ale twierdzili, że to my to spowodowaliśmy. Nie zrobiliśmy tego. Pokryli to „tym razem jako uprzejmość…” To po prostu niegrzeczne.

Kiedy szukałem pomocy w Toyocie w sprawie ich „wygodnego” połączenia z systemu samochodowego, aby podłączyć zewnętrzny odtwarzacz DVD, wykwalifikowana pomoc nie miała pojęcia, jak pomóc i powiedziała, że nie można tego zrobić. Można. Zrobiliśmy to. Kable i zewnętrzny DVD muszą wisieć wszędzie, ale zrobiliśmy to. To brzydkie.

Musimy płacić miesięczną opłatę za wygodę zdalnego uruchamiania. To nie dotyczy większości innych samochodów i ciężarówek.

Naprawili to tak, że nie można ulepszyć kierownicy do podgrzewanej kierownicy. Musisz kupić zupełnie nowy samochód.
Bądź bardzo ostrożny, kupując swój wymarzony samochód na ostatnie lata. Toyota nie stoi za swoim produktem. Przeskoczyłem przez każdy pierścień, próbując uzyskać pomoc w sprawie tego pakietu holowniczego, który ma tylko mocowanie 1 cala. Dlaczego mieliby robić pakiet holowniczy do samochodu, w którym kupujący wyraźnie stwierdza, że chce ciągnąć lekką przyczepę? Są uprzejmi przez telefon, ponieważ uprzejmie mówią ci, żebyś po prostu zjadł problem. Będę musiał zapłacić za usunięcie pakietu i odmawiają zamontowania niezbędnych amortyzatorów, aby można było cokolwiek ciągnąć.

Niedawno odkryliśmy, że jeśli drzwi przesuwne pozostaną otwarte przez dłuższy czas, powiedzmy podczas załadunku i rozładunku, wyłączają się. Nie włączą się, dopóki nie zamkniesz ich powoli i ręcznie. Odkryłem to po raz pierwszy w myjni samochodowej podczas czyszczenia samochodu, po raz drugi podczas rozładunku po długiej podróży. Zagrożenie bezpieczeństwa i powinno zostać wycofane. Aby nie wchodzić we wszystkie scenariusze, po prostu wyobraź sobie, że ktoś musi zamknąć te drzwi i szybko je zabezpieczyć. Siedzisz w parku, ciesząc się otwartymi drzwiami i bryzą... pogoda, bezpieczeństwo, roje owadów, powódź błyskawiczna itp.

Dlaczego mieliby to zrobić klientowi? Jaką korzyść ma wkurzanie klienta, który na początku zapłaciłby za wbudowanie tych dodatków?

Przebieg na galon był świetny. Ładnie się prezentuje. To jest mój plus. 55 000 dolarów za ładny samochód z dobrym MPG i najbardziej okropną, oskarżycielską, samouwielbiającą obsługą klienta, która pozostawia klienta z torbą.

Zrezygnowałem, ponieważ nie można się z nimi skontaktować. Po prostu bądź ostrzeżony. Żaden z moich problemów może cię nie dotyczyć, ale kupiliśmy to dla przestrzeni dla wnuków. Nie mogę łatwo odtworzyć dla nich filmu.
Może coś było nie tak z twoimi tylnymi drzwiami. Regularnie je zostawiam otwarte, często przez cały dzień, i później nie zachowują się inaczej.

Mam zainstalowany hak holowniczy OEM, ale [jeszcze] nie ciągnąłem nim przyczepy. Istnieją jednak osoby na tym forum, które ciągną wszelkiego rodzaju dość duże przyczepy i wydają się nie mieć z tym problemów.

Chciałbym również, aby odtwarzacze CD były nadal dostępne w samochodach, ale zdaję sobie również sprawę, że jest to czysto nostalgiczne życzenie. Pamiętaj, że płyta CD, używana kilka razy w odtwarzaczu CD w samochodzie, nieuchronnie zostanie porysowana na tyle, że przestanie normalnie odtwarzać, więc naprawdę musisz zrobić kopię. Jeśli robisz kopię, możesz ją równie dobrze umieścić na pamięci USB, która się nie rysuje i można ją nagrywać wielokrotnie. Zdecydowanie NIE chciałbym mieć odtwarzacza DVD; o wiele łatwiej jest mieć przenośne odtwarzacze dla mieszkańców drugiego rzędu; używanie przenośnego odtwarzacza oznacza, że mieszkańcy pierwszego rzędu mogą słuchać własnej muzyki, a jeśli coś się zepsuje, wymiana będzie kosztować 200,00 $, a nie 1200,00 $.