Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner
21 - 40 of 85 Posts
Subaru i Audi używają czegoś, co uważam za 'stały' napęd na cztery koła. Przenoszą moment obrotowy z przodu na tył za pomocą aktywnych centralnych mechanizmów różnicowych. Audi jest zorientowane na napęd na tylne koła, Subaru na napęd na przednie koła, ale moment obrotowy przykładany do którejkolwiek osi nigdy nie spada do zera. Dla porównania, większość innych systemów AWD włącza tylną oś tylko wtedy, gdy komputer uzna to za konieczne i często to opóźnienie robi różnicę.

Nigdy na nich nie jeździłem, ale ludzie mówią, że opona Nokian WRG3 "All Weather" to kompromis, którego możesz szukać. Wystarczająco wytrzymała, aby przetrwać lato, a jednocześnie lepiej trzyma się drogi niż konwencjonalne opony całoroczne zimą.

https://www.nokiantires.com/tires/passenger-car/all-weather-tires/

Tutaj było szaleństwo. Rekordowa temperatura 78 °F w zeszłym tygodniu, a następnie matka burz w miniony piątek, z kolejną stopą śniegu w środę. Nienawidzę jeździć na oponach zimowych w te gorące dni, ale doceniam przyczepność, gdy spada temperatura i pada śnieg/oblodzi.

Dlaczego miałbyś porównywać SUV-y do minivanów?

Subaru Ascent = Toyota Highlander.
Vany Toyoty, Hondy lub Dodge'a są bardziej porównywalne do Suburban lub Ford Expedition, taki jest ich rozmiar. Vany mają więcej miejsca na nogi w każdym rzędzie niż jakikolwiek SUV.

SUV jest do holowania, Van jest przewoźnikiem osób na duże odległości, uwierz mi, mieliśmy Escalade ESV. Był duży, ale Sienna lub jakikolwiek van jest wygodniejszy z dziećmi, parkowaniem itp.
Sienna AWD jest również świetna na zimę. Jeśli miałbym coś holować, kupiłbym Tahoe lub F-150, ale nie mamy żadnych potrzeb w zakresie holowania. Boks ROLA jest idealny do montażu na zainstalowanym haku holowniczym.

Witajcie,

Szukam pojazdu z 3 rzędami siedzeń i potrzebuję porady. Jesteśmy 6-osobową rodziną, 4 osoby dorosłe i 2 dzieci. Potrzebujemy pojazdu, który jest praktyczny pod względem przestrzeni, a także ma napęd na wszystkie koła na nasze wyjazdy na narty w rejonie Tahoe.
Nienawidzę wychodzić z samochodu, aby założyć łańcuchy w mrozie i słabej widoczności, zwłaszcza z dziećmi na pokładzie.

Naprawdę waham się między Sienna AWD a Subaru Ascent. Z moich pomiarów wynika, że Ascent ma łączną przestrzeń na nogi 112,5 cala, a Sienna 114,4 cala. Pomijając fakt, że trzeci rząd w Ascent jest niższy niż w Siennie, nie wydaje się, aby była duża różnica w przestrzeni na nogi.

Po drugie, Ascent oferuje ławkę w środkowym rzędzie, co czyni go bardziej praktycznym dla konfiguracji siedzeń.

Bagażnik jest znacznie większy w Siennie, ale słyszałem o RFT, więc zapasowe koło zajmie trochę miejsca w bagażniku. W Ascent mogę umieścić bagażnik dachowy do dodatkowego przechowywania.

Z Twojego doświadczenia z AWD Sienna (i/lub właścicielami SUV-ów, właścicielami Subaru), co poleciłbyś rodzinie 6-osobowej?

To fajnie. Teraz wiesz, dlaczego się waham między tymi dwoma :) Czy wziąłbyś Ascent zamiast swojej sienny, gdybyś miał teraz wybór?
Wątpię. Po pierwsze, naprawdę nie lubię CVT i tego, co uważam za nadmierny hałas, jaki wytwarzają podczas wspinania się na wzgórza z prędkością autostradową... kupiliśmy nowy model Prius v Five z 2012 roku z ATP, ale byliśmy nim poza miastem tylko dwa razy ze względu na hałas - w ciągu sześciu lat przejechał tylko 35 000 mil. Musiałbym wiedzieć znacznie więcej o Ascencie, zanim mógłbym go rozważyć i musiałby przejść moją "listę kontrolną bezpieczeństwa". Po raz pierwszy rozważałem Siennę około 2004 roku, ale dopiero w 2013 roku spełniła moją listę kontrolną bezpieczeństwa i nawet wtedy tylko Limited z ATP ją przeszło.

• Like
Reactions: guzzler
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, system Eyesight firmy Subaru ma doskonałą reputację, ale podobnie jak w przypadku Toyoty, jego wprowadzenie i wskaźnik przyjęcia były początkowo zbyt wolne. Był dostępny (ledwo) kiedy poszedłem na zakupy w 2013 roku, ale nie w żadnym z samochodów, które widziałem. Z perspektywy czasu żałuję, że nie poczekałem kilka miesięcy.

Subaru i Audi używają tego, co uważam za "pełnoetatowy" napęd na wszystkie koła. Przesuwają moment obrotowy z przodu na tył za pomocą aktywnych mechanizmów różnicowych centralnych. Audi jest zorientowane na napęd na tylne koła, Subaru na napęd na przednie koła, ale moment obrotowy przykładany do którejkolwiek osi nigdy nie spada do zera. Dla porównania, większość innych systemów AWD dostępnych na rynku włącza tylną oś tylko wtedy, gdy komputer uzna to za konieczne i często to opóźnienie robi całą różnicę.

Nigdy na nich nie jeździłem, ale ludzie mówią, że opona Nokian WRG3 "All Weather" to kompromis, którego możesz szukać. Wystarczająco wytrzymała, aby przetrwać lato, a jednocześnie lepiej trzymająca się niż konwencjonalne opony całoroczne zimą.

https://www.nokiantires.com/tires/passenger-car/all-weather-tires/
Mam Subaru i Siennę z napędem na wszystkie koła z 2016 roku. Mam również opony nokkian WRG3.

Jestem snobem od napędu na wszystkie koła i mam duże doświadczenie z systemami Audi, systemami Subaru, 2 systemami BMW i bez porównania. System Subaru jest w innej lidze niż system Toyoty, który jest w Siennie. Ale system Sienny nie jest całkowicie do bani i w pełni wystarczający dla minivana o niskim prześwicie.

Wrg3, lepsze niż większość opon zimowych, chyba że mówimy o blizzak lub nokkian hakkapalita. Również bardzo dobre latem i, co ważniejsze, lekkie jazdy terenowej w górach. Naprawdę są to opony całoroczne.

Gdyby Ascent był dostępny w 2016 roku, kupiłbym jeden z nich. Ale Sienna mieści się wygodniej. Lepszy na wycieczki samochodowe, jeśli masz 3 lub więcej dzieci. Ascent też byłby dobry, ale kiedy dodasz rowery, narty, kajaki itp., cokolwiek wybierzesz X 5+ osób plus cały bagaż na ubrania itp. Bez porównania. Sienna to po prostu większe pudełko, które zawiera więcej.

Subaru zawsze będzie radził sobie lepiej w bardziej ekstremalnych warunkach śniegowych, ale Sienna radzi sobie dobrze w śniegu z odpowiednimi oponami.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk Pro

Czy istnieje kolejna najlepsza opcja? Czy istnieją jakieś opcje na każdą pogodę, które mogłyby służyć zarówno do śniegu, jak i do lata? Żadnego kompromisu?

Jak dobry chwyt na śniegu, ale wytrzyma trochę dłużej, może 25-30 tysięcy mil i może być używany przez cały rok,
Tak, Nokian WRG3

Mamy Outbacka i Siennę SE.

Rozmiar vana wciąż wygrywa dla dużej ilości transportu i dużej liczby osób. Nawet 2WD SE sprawdza się zimą przez większość czasu.

Może porównaj nowe, duże wymiary Subaru z Pilotem, ale moja kuzynka prawie codziennie żałuje, że przeszła z Odysei na swojego Pilota. Mówi, że przepisy dotyczące łańcuchów stanowią problem około 12 razy w roku, ale przestrzeń, prowadzenie i komfort pojawiają się jako problemy setki razy w roku.

Nasze doświadczenia z Subaru i Toyotą to jakość i niezawodność obu marek. Mając standardowe zawieszenie i SE, jesteśmy bardzo nastawieni na SE.

Prawdopodobnie należę do mniejszości, która faktycznie potrzebuje napędu na wszystkie koła za pośrednictwem dyrektora ośrodka narciarskiego i budowniczego szlaków. Mimo to nowoczesny pojazd z napędem na przednie koła sprawdza się przez większość czasu. Choć bardzo lubię nasze Subaru, Ascent wydaje mi się brzydki.

Z minivanami i dużymi CarUV w rodzinie, minivany zawsze są lepsze na wycieczki i dla 5+ osób. Kiedy moja żona porównała Highlandera i Pilota z vanami, mogła stwierdzić, że zostały wykonane na tej samej platformie. Highlander do vana SE sprawił, że pomyślała, że głupotą jest uzyskanie mniejszej użyteczności i gorszego prowadzenia przez większość czasu spędzanego za kierownicą, ale żeby być sprawiedliwym, porównywała go również z vanem SE.

Lubiąc turbosprężarki w Kenworthach, Mackach i samochodzie Volvo, który mieliśmy, silnik Subaru jest atrakcyjny.

https://youtu.be/-_0-CJvWumg?t=4m21s

Nie wygląda na dużo miejsca nad głową.
Musiałem siedzieć w wersji Ascent bez ogromnego panoramicznego szyberdachu na wystawie samochodowej w Kansas City wiosną ubiegłego roku, ponieważ miałem dużo miejsca nad głową. Oto specyfikacje miejsca nad głową z broszury Subaru Ascent na https://www.subaru.com/content/dam/subaru/downloads/pdf/brochures/2019/Ascent/2019_Subaru_Ascent.pdf

Miejsce nad głową w Ascent (przód/środek/tył) - 41,3 cala/40,0 cali/36,3 cala (z dostępnym szyberdachem: 40,1 cala/38,7 cala/36,3 cala)

Miejsce nad głową w Siennie również cierpi, gdy jest wyposażona (tylko Limited) w ogromny tylny szyberdach.

Miejsce nad głową w Siennie tylko z przednim szyberdachem (przód/środek/tył) - 39,1 cala/39,7 cala/38,3 cala (z podwójnym szyberdachem: 39,1 cala/38,0 cali/35,9 cala)

Nie ma porównania, jeśli chodzi o miejsce na nogi w trzecim rzędzie: Ascent: 31,7 cala; Sienna: 36,3 cala

To, co mnie zaskoczyło w Ascencie, to to, że mogłem siedzieć w 3. rzędzie bez dotykania głową podsufitki. Następnym pojazdem, w którym siedziałem, był nowy 3-rzędowy Lexus RX i musiałem przechylić głowę na bok i schylić się, aby usiąść w jego 3. rzędzie i nie było wystarczająco dużo miejsca na nogi w 3. rzędzie, aby obrócić siedzenie 2. rzędu do tyłu do normalnej pozycji.

3. rząd Sienny z łatwością pomieści dwóch dorosłych o przeciętnym wzroście, podczas gdy ograniczone miejsce na nogi w Ascencie sprawia, że ​​jest on praktyczny tylko dla dzieci lub dorosłych na krótkich wycieczkach. Mimo że 3. rząd Ascenta ma mało miejsca na nogi, ma go znacznie więcej (4 cale) niż obecny 3. rząd Highlandera (w którym jakoś się zmieściłem), który ma tylko 27,7 cala miejsca na nogi.

Porównywanie pojazdów jest jak futbol - to gra o cale!

Haha, zgadzam się - zdecydowanie gra o calach.

Byłem rozczarowany trzecim rzędem w Highlanderze, chociaż podoba mi się nowy styl nadwozia. Po prostu nie był wystarczająco duży dla naszej rodziny.

Naprawdę podoba mi się jednak Subaru Ascent.

Jestem fanem Subaru i cierpliwie czekałem na premierę modelu Ascent. Wydawało się, że to odpowiedź na nasze modlitwy - 3 dzieci, 2 dorosłych i pies... Outback był za mały i potrzebowaliśmy czegoś z 3 rzędem siedzeń. Właściwie odbyliśmy jazdy testowe kilkoma konkurencyjnymi SUV-ami z 3 rzędami siedzeń i był to frustrujący proces - wszystkie są wystarczająco duże na zewnątrz, ale nie tak duże w środku.

Po wielu rozmowach myślę, że w końcu przekonałem żonę, że minivan to właściwa opcja. (to była 15-letnia rozmowa) Właściwie przekonała się sama po przeprowadzeniu kilku badań i przedstawieniu następujących faktów/danych:

Sienna ma prawie dwukrotnie większą pojemność bagażową za trzecim rzędem siedzeń w porównaniu do Ascent. (39 vs 17,8 cf)
Sienna ma więcej przestrzeni bagażowej ze złożonym trzecim rzędem siedzeń niż Ascent ze złożonymi dwoma rzędami. (87 vs 86,5 cf)
Sienna może pomieścić pełne arkusze płyt gipsowo-kartonowych/sklejki w komorze bagażowej (tylna klapa zamknięta)
Wymiary zewnętrzne Sienny są *prawie identyczne* z CX-9
Sienna: 200″ dł. x 78″ szer. x 69-71″ wys. (przestronna w środku)
CX-9: 199″ dł. x 78″ szer. x 69″ wys. (ciasna w środku)

Sienna jest po prostu o wiele większa przy mniej więcej tych samych wymiarach zewnętrznych. Nie oznacza to, że Ascent (lub inne crossover'y z 3 rzędami siedzeń) nie są ładne - są. (Nie lubię elementów wykończeniowych wnętrza Ascent (kremowe, masywne elementy deski rozdzielczej/paneli drzwi), ale w większości dobrze się prowadzi (świetny silnik) i ma doskonały system AWD i jest dobrze wyposażony w bardzo konkurencyjnych cenach. Ale cierpi z powodu tego samego problemu, na który cierpi większość crossoverów SUV - w dążeniu do bycia "un-minivanem" dokonali wyborów projektowych, które sprawiają, że są mniej użyteczne. (mianowicie wybór długiej maski i nieużywanie przesuwnych drzwi).

Jeździłem testowo i jechałem Ascentem i Sienną i jeśli chodzi o przestrzeń do siedzenia (dotyczy to wszystkich crossoverów, które testowałem), Sienna wygrywa bezapelacyjnie. Jak wspomniał poprzedni użytkownik, zignoruj liczby i usiądź w tych dwóch pojazdach. To nawet nie jest blisko. Przestrzeń pasażerska we *wszystkich trzech* rzędach jest znacznie lepsza niż w Ascencie. Dostęp do tylnego rzędu jest również znacznie łatwiejszy w Siennie (wyższy sufit, płaska podłoga, przejście między fotelami kapitańskimi)

Jeśli chodzi o ławkę w drugim rzędzie, nie sądzę, aby Sienna oferowała to w AWD, więc może to być czynnik. Dostęp do tylnego rzędu z ławką byłby znacznie łatwiejszy w Siennie w porównaniu do większości (wszystkich?) innych crossoverów ze względu na szerokie otwarcie drzwi i ogromny zakres ruchu środkowego rzędu.

4 dorosłych i 2 dzieci w Siennie byłoby wykonalne. Siedziałem na fotelu kapitańskim w drugim rzędzie i było w porządku. Trzeci rząd jest dobry dla małych i średnich dzieci, ale kiedy zbliżą się do rozmiaru dorosłego, mogą zacząć narzekać... ale to prawdopodobnie po prostu pech (chyba że pełnowymiarowy SUV jest opcją).

Same przesuwane drzwi to wystarczający powód, aby kupić Siennę, szczególnie z dziećmi.

Jesteśmy lojalną rodziną Subaru i Toyoty od DŁUGIEGO czasu. Jeżdżę Subaru Outbacks. Żona jeździ Siennami.

Jeśli chodzi o niezawodność, nasza stara Sienna sprawiała nam bardzo mało problemów z niezawodnością. Subaru było bardzo dobre, ale ostatnio pojawiło się kilka problemów. Ale zatrzymałem go na 17 lat, a starą Siennę tylko na 14 lat. Stara Sienna zginęła w wypadku, a nie z przyczyn naturalnych.

Dopiero co dostaliśmy nową dla nas Siennę z napędem na wszystkie koła, więc nie mam doświadczenia z tym, jak radzi sobie w śniegu. Mój Outback jest świetny w śniegu, ale kto wie, jak jest z nowym Accentem. Pewnie jest dobrze.

Z tego, co widzę na zdjęciach, jeśli planujesz używać boxu dachowego, Accent ma bardziej elastyczny system szyn na górze, a dach jest niżej nad ziemią, więc nie byłoby tak trudno dostać się tam i zdejmować rzeczy.

Aktualna generacja 3 Sienna ma bardziej ograniczony system szyn, który przesuwa rzeczy do tyłu i może (i robi to w moim przypadku) powodować problemy z rzeczami wystającymi zbyt daleko do tyłu, tak że klapa bagażnika po podniesieniu uderza w rzeczy na dachu samochodu.

To opinia kogoś bez doświadczenia z Accentem lub Sienną z napędem na wszystkie koła. Więc weź to za dobrą monetę. :)

Mam doświadczenie tylko z Gen2 Sienna AWD, mamy na nim 175 tys. mil. Jest to zawsze włączony AWD, więc przez cały czas rozkład mocy 50/50. Dlatego też AWD ma gorsze zużycie paliwa.

Gen3 sienna nie jest zawsze włączony. Opiera się na poślizgu. Szczegóły omówiono tutaj. https://www.siennachat.com/forum/40...eral-discussion-gen-3/1777-2011-sienna-all-wheel-drive-system.html#/topics/1777

Code:
www.siennachat.com/forum/40-general-discussion-gen-3/1777-2011-sienna-all-wheel-drive-system.html#/topics/1777
Film porównujący Subaru vs Toyota AWD. Wierzę, że ten starszy system Highlander jest dynamicznym AWD jak w gen2 sienna.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Ten film jest naprawdę interesujący, ponieważ właśnie dostaliśmy Sienna AWD 2011. Ale jestem bardzo zdezorientowany. Czy systemy Gen3 Sienna AWD zachowują się bardziej jak Subaru czy jak Toyota z filmu, który się nie powiódł?

Nie sądzę, żeby Ascent sprzedał dużo samochodów. Widziałem tylko jeden Ascent na ulicach, więc ktoś może porównać, ale jeśli jesteś zainteresowany, mam 08 tribeca "stary ascent" i kupiłem 2011 awd sienna, oba awd limited edition jeśli jesteś zainteresowany mogę je porównać

Właśnie dołączyłem do tego forum, więc proszę o wyrozumiałość, jeśli coś pominąłem.
Kupiłem kilka dni temu 2015 Sienna AWD limited. Jeżdżę na nartach dwa razy w tygodniu, więc napęd na cztery koła jest pomocny, choć nie jest koniecznością. W minivanie jest to pożądane, zwłaszcza z zawieszeniem takim jak SIenna, ponieważ ma duży moment obrotowy. To nic dobrego na śniegu lub lodzie.
Jednak jeżdżę na nartach w najbardziej absurdalnych warunkach pogodowych. Uwielbiam jeździć na nartach, gdy pada śnieg, a tutaj w Kolorado może być ciężko w A. Basin, gdzie zwykle jeżdżę na nartach. Jeździłem przez dwie zimy VW CC FWD z oponami zimowymi Bridgestone Blizzak LM-60, nigdy nie miałem problemów na przełęczach w Górach Skalistych. Udało mi się wyciągnąć Subaru Outback z rowu, który miał coś, co przypominało opony, ponieważ kierowca myślał, że napęd na cztery koła i Subaru to jedyne, czego potrzebuje na śnieg.
Osobiście wolałbym samochód FWD z oponami zimowymi niż samochód AWD z oponami całorocznymi. Nie zapominajcie, ludzie, jazda do przodu nie jest koniecznością, zatrzymanie jest faktycznie koniecznością i tylko dobra zimowa guma pomaga w tym.
Jeśli chodzi o tę debatę Sienna lub Ascent, właśnie wymieniłem mojego 2013 X5 35 diesel z momentem obrotowym 425 lb-ft. Był to pojazd, który radził sobie z zakrętami lepiej niż wiele samochodów, które były oznaczone jako "sportowe". Nadal przechodzę kryzys odstawienny i bardzo wątpię, żebym kiedykolwiek pogodził się z faktem, że nie mam już tego pojazdu. Ale SUV-y naprawdę nie są praktyczne. Szukałem VW Atlas, Highlander, Pilot, ale ostatecznie wszystkie jeżdżą podobnie do Sienny, ale mają znacznie mniej miejsca.
Nigdy nie testowałem Ascent. A powodem tego jest to, że chociaż lubię silniki turbo i są one o wiele lepszym wyborem, jeśli moc jest ważna na dużych wysokościach, skrzynia biegów CVT w Subaru jest dla mnie czynnikiem decydującym. Jest to czynnik ograniczający w jeździe w terenie lub jeśli samochód utknie w śniegu, niezależnie od tego, jak dobry jest system AWD. Jest podatny na problemy, jeśli holowanie jest regularne. Więc jeśli Ascent jest opcją, pamiętajcie o tych rzeczach.

21 - 40 of 85 Posts