Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner

Podkładka korka spustowego skrzyni biegów

33K views 12 replies 4 participants last post by  felgood  
#1 ·
#2 ·
Czy ktoś wie, jaki jest rozmiar podkładki korka spustowego skrzyni biegów? Czy to brzmi poprawnie? Alum Drain Plug Gasket 18mm I.D 25.5mm O.D. Dzięki!
Z którego roku jest Twój Sienna? Kupiłem pudełko 10 podkładek do miski olejowej skrzyni biegów od Rock Auto dla mojego 98 XLE (jest o wiele tańsze niż ceny u dealerów). Rozmiar na mojej suwmiarce cyfrowej to 18 mm I.D. 23,6 mm O.D. Marka podkładki to Dorman. Użyłem już jednej z nich i nie przeciekała. Pozdrawiam, JC.

#4 ·
To ten sam numer części dla 98 lub 2006. DORMAN Numer części # 095149 Kliknij, aby uzyskać więcej informacji o tej części. {Kliknij link z informacjami, aby uzyskać alternatywne/numery części OEM} Aluminium; Rozmiar; M18; Średnica wewnętrzna: 0,720"/18,30 mm; Średnica zewnętrzna: 0,937"/23,80 mm; Grubość: 0,054"/1,37 mm. Kupiłeś je już? Kosztują 57 centów za sztukę w rockauto, ale kupujesz je w pudełku po 10 sztuk. Tutaj, w Kanadzie, jesteśmy oskubani przez dealerów (kosztują prawie 2 dolary za sztukę). Niektórzy dealerzy dają je za darmo, ale czasami to loteria. Pozdrawiam, JC.

#6 ·
@ JC, tak, kupiłem tylko 1 od dealera dzisiaj! Robię pełny serwis skrzyni biegów w Siennie z 2006 roku. Spuścić olej z miski, opuścić miskę, nowa uszczelka, nowe sitko, wyczyścić miskę, wyczyścić magnesy, napełnić taką samą ilością płynu (szacunkowo z kartonu po mleku). Wyciągnąć wewnętrzny przewód chłodnicy skrzyni biegów i wlać kolejne 8 kwart! Więc zrobię wymianę płynu w skrzyni biegów o pojemności 12 kwart, kiedy wszystko będzie gotowe! Tak, tutaj, w Stanach Zjednoczonych, dali mi zniżkę dla strażaków w wysokości 25%! Są w tym całkiem dobrzy, ponieważ zwykle odbieram swoje części po zejściu ze zmiany o 8 rano!

#7 ·
@ JC, tak, kupiłem tylko 1 od dealera dzisiaj! Robię pełny serwis skrzyni biegów w Siennie 2006. Spuścić olej z miski olejowej, zdjąć miskę olejową, nowa uszczelka, nowe sitko, wyczyścić miskę olejową, wyczyścić magnesy, napełnić taką samą ilością płynu (szacunkowo z kartonu po mleku). Wyciągnąć wewnętrzny przewód chłodnicy skrzyni biegów i wlać kolejne 8 kwart! Więc zrobię wymianę płynu w skrzyni biegów o pojemności 12 kwart, kiedy wszystko będzie gotowe! Tak, tutaj, w Stanach Zjednoczonych, dali mi zniżkę dla strażaków w wysokości 25%! Są w tym całkiem dobrzy, ponieważ zwykle odbieram części po zejściu ze zmiany o 8 rano!
Nie jestem pewien, czy już serwisowałeś. Nigdy nie robiłem wymiany płynu z przewodem skrzyni biegów, ale myślę, że najpierw zrobiłbym tę procedurę, aby usunąć większość starego płynu. Kiedy to zrobisz, wtedy zdjąłbym miskę olejową, ponieważ na końcu usuniesz wszystkie cząsteczki. Dodałbym również kilka magnesów (dodałem magnesy ziem rzadkich, które są znacznie mocniejsze). Dodałem również filtr skrzyni biegów Magnefine, który kosztował mniej niż 20 dolarów od Rockauto. Niezależnie od tego, co zrobisz, twoja skrzynia biegów będzie działać lepiej. Czy używasz płynu Type IV czy czegoś innego?Pozdrawiam, JC.

#8 ·
JC, używam płynu typu IV! Mój lokalny warsztat Toyoty da mi go za 60 $ za 12 kwart = 5 $ za kwartę! Co myślisz o dodaniu korka spustowego skrzyni biegów z magnesem? Gdzie mogę go kupić, jeśli uważasz, że to dobry pomysł? Gdzie mogę umieścić te magnesy, gdziekolwiek? Nie chcę robić filtra w linii skrzyni biegów ze strachu przed zepsuciem czegoś! Dzięki za info!

#12 ·
Po prostu przeszukaj to forum, ktoś inny napisał artykuł o magnefine.
http://www.siennachat.com/forum/64-...2009-2nd-generation-toyota-sienna/10096-super-easy-magnefine-install-09-le.html

http://www.siennachat.com/forum/71-.../8641-installing-magnefine-transmission-fluid-filter-2nd-generation-sienna.html

Kiedy kupiłem filtr, dostałem dwa krótkie kawałki przewodu. Użyłem jednego, a następnie odłączyłem przewód OEM i kupiłem inny przewód w sklepie z częściami samochodowymi i odciąłem ten przewód (na wypadek, gdybym chciał wrócić do stanu fabrycznego). Przewody są wykonane z gumy, więc nóż do tapet powinien go bez problemu przeciąć.

Jeśli chodzi o magnesy ziem rzadkich, można je kupić w Harbor Freight. Ja kupiłem swoje w Lee Valley Tools.

Pozdrawiam, JC.