Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner
21 - 40 of 62 Posts
Jak mała bateria 12 V miałaby spowodować ten pożar? Widzisz, dlatego wszystkie fałszywe/rozdmuchane wiadomości o Teslach wyprały ludziom mózgi, sprawiając, że myślą, że baterie (jakiekolwiek baterie) są niebezpieczne. Nie dajcie się na to nabrać, ludzie, to tylko agenda przeciwników EV.
Jak bateria od odkurzacza lub laptopa może spalić dom...? Niestety, takie rzeczy się zdarzają.
Jeśli miałbym obstawiać, to byłby to zbiornik paliwa lub przewód paliwowy, a nie bateria, ale dlatego prowadzi się dochodzenia.

Jak bateria próżniowa lub bateria laptopa może spalić dom.....? Niestety, takie rzeczy się zdarzają.
Jeśli miałbym obstawiać, to byłby to zbiornik paliwa lub przewód paliwowy, a nie bateria, ale dlatego prowadzi się dochodzenia.
Teraz mówisz jak anty-laptopowa i anty-próżniowa publiczność :)

Jeśli miałbym zgadywać, pomyślałbym, że prawdopodobnie nie ma to nic wspólnego z instalacją elektryczną. Najbardziej oczywistą przyczyną byłby pęknięty zbiornik paliwa, zapalony przez gorący wydech.
Uważam, że hybrydy Toyoty mają chłodniejszy wydech niż zwykłe samochody spalinowe, chociaż niekoniecznie oznacza to, że tłumik i katalizator nie nagrzeją się wystarczająco, aby zapalić opary benzyny. Nie odrzuciłbym teorii zwartej baterii. Ale, jak ty i inni powiedzieliście, powinno być dochodzenie w celu ustalenia przyczyny.

Jak bateria próżniowa lub bateria laptopa może spalić dom...? Niestety, takie rzeczy się zdarzają.
Gdybym miał obstawiać, byłby to zbiornik paliwa lub przewód paliwowy, a nie bateria, ale dlatego prowadzi się dochodzenia.
Uh, tak, uderzenie w tył z jakąś prędkością mogło mieć z tym coś wspólnego? lol. Obwinianie maleńkiej baterii 12 V w Siennie jako przyczyny? To chwytanie się i utrwalanie nonsensu anty-EV/bateryjnego. Czy mamy założyć, że uważasz, że wszystkie pożary są teraz spowodowane przez baterie? Czy galony i galony wysoce łatwopalnego paliwa nie mogły mieć z tym nic wspólnego?

1. Baterie są uważane za towary niebezpieczne. Ma o wiele więcej wymogów bezpieczeństwa niż benzyna. Ponieważ jest znacznie trudniejszy do ugaszenia i bardziej intensywny.

2. Poczekaj, aż pakiet 4680 ulegnie wypadkowi. Zobaczysz, że 4680 to głupi pomysł.
Każdy samochód zasilany benzyną ma akumulator. Czy mamy założyć, że uważasz, że każdy samochód na drodze to śmiertelna pułapka czekająca na eksplozję? Nie, prawdopodobnie myślisz, że tylko EV są, prawda?

1. Baterie są uważane za towary niebezpieczne. Ma to o wiele więcej wymogów bezpieczeństwa niż benzyna. Ponieważ jest o wiele trudniejsze do ugaszenia i bardziej intensywne.
To może być prawdą w przypadku baterii litowo-jonowych, GDY doświadczają one ucieczki termicznej.
Jednak Sienna Hybrid wykorzystuje niklowo-metalowo-wodorkowe. Zupełnie inne i nie doświadcza ucieczki termicznej.

Komentarz moderatorów: Powiedzmy, że MNIEJ PRAWDOPODOBNE jest wystąpienie zjawiska ucieczki termicznej ze względu na mniejszą pojemność, zmniejszoną gęstość upakowania, umiejscowienie w pojeździe, brak litu (palnego metalu).

Nie. Mylisz zwarcie z ucieczką termiczną. To dwie zupełnie różne rzeczy.
I tak, pracowałem w elektronice samochodowej przez ponad 20 lat, projektując PCM i ECU dla Forda i Hondy.
Nie jestem pewien, jak baterie litowe vs. Ni-MH w ogóle weszły do tej rozmowy.... Sienna ma akumulator trakcyjny pod 1. rzędem. Zniszczony van był FWD, więc bez tylnego silnika + pomarańczowych kabli. Pożar rozpoczął się z tyłu i z tyłu nie było nic, co miałoby związek z akumulatorem trakcyjnym - powiedziałbym, że sprawa jest dość prosta: nie winny!

Dla kontrastu, 12V akumulator kwasowo-ołowiowy był rzeczywiście z tyłu i stosunkowo blisko zbiornika paliwa, co czyni go potencjalnie winnym, jeśli został uszkodzony i/lub zwarty jednocześnie z hipotetycznym pęknięciem zbiornika paliwa.

Nie jestem pewien, jak baterie litowe vs. Ni-MH w ogóle weszły do tej rozmowy.... Sienna ma akumulator trakcyjny pod 1. rzędem. Zniszczony van był FWD, więc bez tylnego silnika + pomarańczowe kable. Ogień rozpoczął się z tyłu i z tyłu nie było nic, co miałoby związek z akumulatorem trakcyjnym - powiedziałbym, że sprawa jest dość prosta: nie winny!

Dla kontrastu, akumulator kwasowo-ołowiowy 12 V był rzeczywiście z tyłu i stosunkowo blisko zbiornika paliwa, co czyni go potencjalnie winnym, jeśli został uszkodzony i/lub zwarty jednocześnie z hipotetycznym pęknięciem zbiornika paliwa.
Jest wysoce prawdopodobne, że jest to pęknięty zbiornik paliwa lub przewód paliwowy, a ciepło z wydechu mogło spowodować pożar.

Weszło to do dyskusji, ponieważ ktoś stwierdził, że bateria NiMH nie ma ucieczki termicznej i tylko bateria litowo-jonowa ma ucieczkę termiczną. Oba są całkowicie błędne.

Kto powiedział, że mówię o 12V? Nawet 12V jest uważane za towary niebezpieczne.
Ummm, ty to zrobiłeś. To wszystko, co opublikowałeś, dopóki na to nie wskazałem. Nikt nie mówił o akumulatorze trakcyjnym. Tak, wszystkie akumulatory są uważane za towary niebezpieczne, więc dlaczego tylko o tym wspominać w przypadku akumulatorów EV? Agenda dużo?

OP.

Proszę wybaczyć wszystkie nie na temat rozmowy.

Naprawdę odetchnąłem z ulgą, że rodzina jest cała. Zróbcie badania kontrolne, aby upewnić się, że nie ma żadnych obrażeń po skutkach, ponieważ widziałem to wiele razy.

Jeśli i kiedy przyczyna zostanie ustalona, prosimy o zamieszczenie posta.

Oboje możecie przestać się tu kłócić, widzimy, że akumulator HV się nie spalił, jest pod siedzeniami kierowcy/pasażera, a przednia połowa vana wygląda na raczej niespaloną w porównaniu z tyłem, a pożar rozpoczął się z tyłu. Biorąc pod uwagę, że większość pożaru miała miejsce z tyłu, podejrzewam przebicie zbiornika paliwa, a następnie zapłon oparów przez iskry zderzenia. To dosłownie może się zdarzyć każdemu samochodowi benzynowemu na drodze i założyłbym się, że NHTSA już to bada, a nawet próbuje to odtworzyć, aby zobaczyć, czy mogą to rozgryźć. Jeśli ktoś patrzył, gdzie jest zbiornik, jest tam dość ciasno i nie trzeba by było wiele deformacji, aby włożyć do niego coś ostrego. To plastikowy zbiornik i powinien się odkształcić zamiast pęknąć, ale w kolizji różne rzeczy się zdarzają.

To powiedziawszy, maleńki akumulator z tyłu wcale nie jest tak gęsty energetycznie, jestem prawie pewien, że to grupa35 AGM i ma około 400 CCA (mogę sprawdzić). Mógłbym to przeliczyć na waty lub amperogodziny, ale chodzi o to, że w przypadku uderzenia w tył akumulator prawdopodobnie pęknie i straci elektrolit, zanim będzie mógł wywołać pożar, i powinien być izolator/płytka przymocowana do górnej części akumulatora (jak u mnie), aby zapobiec zwarciu, jeśli jakimś cudem się tam poturla. To powiedziawszy, cieszę się, że wszyscy są w porządku i wyszli bez poważnych obrażeń i będę szukał dochodzenia NHTSA. To jest tak nowe, że w ogóle nie jest zamieszczone na ich stronie.

Moja żona została uderzona z tyłu, podczas gdy jechała hybrydą Sienna z 2021 roku, na autostradzie, gdy ruch zwalniał. Została obrócona w przeciwnym kierunku na sąsiednim pasie. W mniej niż minutę tył vana zaczął dymić i stanął w płomieniach. Na szczęście ona i moja córka natychmiast wyszły, ale van został całkowicie zniszczony.
Re: zdjęcie spalonego vana, dlaczego na dolnym podpisie jest napisane "Car Wheel Tire Automotive Fire". Czy pożar powstał w wyniku uszkodzenia opony związanego z kolizją?

Re: zdjęcie spalonego vana, dlaczego w dolnym podpisie jest napisane "Car Wheel Tire Automotive Fire"? Czy pożar powstał w wyniku awarii opony związanej z kolizją?
Myślę, że to może być twoja lub przeglądarka OP próbująca zinterpretować zawartość zdjęcia. Sztuczna inteligencja, wiesz :). Jeśli na forum są jacyś przedstawiciele pokolenia Y lub lepsi, mogą to wyjaśnić bardziej elegancko.

21 - 40 of 62 Posts