Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner
21 - 40 of 68 Posts
W sprężynie nie ma wystarczająco dużo miejsca, gdy ogranicznik jest zamontowany. Materiał poduszki powietrznej jest również dość gruby, nie będzie się zginał w wąskiej szczelinie między sprężyną a ogranicznikiem.

Próbowałem samodzielnie zainstalować zestaw Firestone w moim 22 AWD Platinum. Jestem w 100% pewien, że tylne zawieszenie AWD i FWD jest identyczne. To powiedziawszy, usunięcie odboju wymaga dostępu od góry sprężyny, czego nie jestem pewien, jak to zrobić. Zamierzam zadzwonić do miejsca, w którym zleciłem montaż podnośnika i poprosić ich o to.
Proszę o aktualizację, gdy tylko to zrobią, mój zestaw jeszcze nie dotarł i planuję zrobić to sam. Słyszałem, że usunięcie odboju nie było ''łatwe'', ale demontaż tylnego zawieszenia to już wyższy poziom dla majsterkowiczów.

Próbowałem samodzielnie zainstalować zestaw Firestone w moim 22 AWD Platinum. Jestem w 100% pewien, że tylne zawieszenie AWD i FWD jest identyczne. To powiedziawszy, usunięcie odboju wymaga dostępu od góry sprężyny, czego nie jestem pewien jak to zrobić. Zamierzam zadzwonić do miejsca, w którym zleciłem montaż podnośnika i poprosić ich o to.
Właśnie rzuciłem okiem, myślę, że może nie być tak źle. Proszę, nie traktuj tego jako "prawdziwej" instrukcji, ale to byłaby moja najlepsza opcja.
1. Podnieś samochód i zdejmij tylne koła
2. Umieść podnośnik hydrauliczny pod wahaczem i odciąż sprężynę, wykręć śrubę mocującą wahacz do koła, a następnie śrubę wału stabilizującego.
3. Powoli opuść wahacz za pomocą podnośnika hydraulicznego, aby wyjąć sprężynę.
4. Wykręć 3 śruby górnej płyty mocującej sprężynę.
5. Wymyśl sposób na usunięcie odboju.
6. Ponownie zamontuj sprężynę z zestawem pneumatycznym. Myślę, że mogę spróbować zamontować go z przewodem powietrznym w pozycji pionowej, aby uniknąć umieszczenia przewodu pod wahaczem.
7. Krok 5 do 1 złożyć ponownie.

Dla kroku 3, oto przykład "bezpiecznego" sposobu, aby to zrobić
o 2:02

Image

Image

Image

Właśnie skończyłem instalować 4155s. Poszło bardzo gładko, wykonując kroki z mojego poprzedniego postu. Nie uruchomiłem żadnej linii, po prostu wywierciłem otwór na dole sprężyny i zainstalowałem zawór tuż na dole. Usunięcie odboju jest bardzo proste, gdy masz w ręku górną płytę, wystarczy 1 śruba, która go tam trzyma. Zajęło mi to około 2 godzin.

Jeśli mam zestaw 4 podpórek i podnośnik hydrauliczny, czy to wystarczy do usunięcia odbojów? Czy robiłeś zdjęcia tego procesu?
Tak, podniosłem tylne koło o około 3 cale, a następnie ustawiłem podpórki. Po prawej stronie odkręciłem górną płytę, gdy sprężyna była jeszcze na miejscu, ale w pełni rozciągnięta, ponieważ rura wydechowa ograniczała nieco ruch wahacza, więc przesunięcie górnej płyty na zewnątrz dało wystarczająco dużo miejsca, aby wyjąć sprężynę.

Właśnie skończyłem instalować 4155s. Poszło bardzo gładko, postępując zgodnie z instrukcjami z mojego poprzedniego postu. Nie poprowadziłem żadnej linii, po prostu wywierciłem otwór na dole sprężyny i zainstalowałem zawór tuż na dole. Usunięcie odboju jest bardzo proste, gdy masz w ręku górną płytę, wystarczy 1 śruba, która ją tam trzyma.
Zajęło mi to około 2 godzin
Czy wydawało się, że jest miejsce wokół górnej płyty, aby poprowadzić przewód powietrzny do góry, a nie do dołu? Kiedy przyjrzałem się temu podczas wymiany moich zimowych felg, nie wydawało się, aby było wystarczająco dużo miejsca między ostatnim zwojem sprężyny a karoserią vana.

Czy wydawało się, że jest miejsce wokół górnej płyty, aby poprowadzić przewód powietrzny z góry, w przeciwieństwie do dołu? Kiedy przyjrzałem się temu podczas wymiany moich zimowych felg, nie wydawało się, aby było wystarczająco dużo miejsca między ostatnim zwojem sprężyny a karoserią vana.
Wydaje się to utrudnione, ale moim głównym zmartwieniem jest fakt, że poduszka powietrzna nie dotyka górnej płyty, gdy nie jest obciążona ciężarem samochodu. Więc jeśli wpadniesz na dużą nierówność na drodze, górna niebieska podkładka może się przesunąć i zakłócić działanie zaworu. Nie wydaje się to problemem, gdy jest zainstalowany do góry nogami.

Tak, podniosłem tylne koło o około 3 cale, a następnie założyłem podpory. Po prawej stronie odkręciłem górną płytę, gdy sprężyna wciąż była na miejscu, ale w pełni rozciągnięta, ponieważ rura wydechowa nieco ograniczała ruch wahacza, więc przesunięcie górnej płyty na zewnątrz dało wystarczająco dużo miejsca, aby wyjąć sprężynę.
Czy więc po prawej stronie nie odłączyłeś wahacza (krok 2)? Założyłem, że sprężyna wciąż była pod pewnym stopniem kompresji, dopóki wahacz był przymocowany.

FWIW Zabrałem mojego vana do warsztatu, żeby zamontować poduszki powietrzne, a mechanik powiedział, że nie może tego zrobić, ponieważ trzeba by było usunąć odboje. Zleciłem montaż zestawu podnoszącego zawieszenie Journey's Off Road o 2 cale i myślę, że między tym a hakiem holowniczym Anderson rozkładającym ciężar na mojej przyczepie i tak nie będę potrzebował zawieszenia pneumatycznego.

Właśnie rzuciłem okiem, myślę, że może nie być tak źle. Proszę, nie traktuj tego jako "prawdziwej" instrukcji, ale to byłaby moja najlepsza opcja.
1. Podnieś samochód i zdejmij tylne koła
2. Umieść podnośnik hydrauliczny pod wahaczem i zdejmij obciążenie sprężyny, wykręć śrubę mocującą wahacz do koła, a następnie śrubę drążka stabilizującego.
3. Powoli opuść wahacz za pomocą podnośnika hydraulicznego, aby wyjąć sprężynę.
4. Wykręć 3 śruby górnej płyty mocującej sprężynę.
5. Wymyśl sposób na usunięcie odboju.
6. Zainstaluj ponownie sprężynę z zestawem pneumatycznym. Myślę, że mogę spróbować zainstalować ją z przewodem powietrznym w górę, aby uniknąć umieszczenia przewodu pod wahaczem.
7. krok 5 do 1 do ponownego montażu.

Dla kroku 3, oto przykład "bezpiecznego" sposobu postępowania
o 2:02

View attachment 55598
View attachment 55596
View attachment 55597
Czy znasz specyfikacje momentu obrotowego dla tych trzech śrub?

Cóż, cieszę się, że je dostałem! Uruchomiłem je wcześniej w Priusie V z 2013 roku, co pozwoliło mi na holowanie przyczepy kempingowej, więc wiedziałem, że będą działać, ale nie byłem pewien dopasowania reklamowanego na stronie internetowej Firestone, ponieważ mówią, że te same resory pneumatyczne były również kompatybilne z poprzednią generacją Sienny.

To są Firestone Coil-Rite 4155s
Zainstalowane przez RhinoPro Truck Outfitters w Phoenix, AZ.
Brak ich było w magazynie na etrailer.com, ale znalazłem je dostępne na Amazon.com
Teraz pada deszcz, więc jeszcze nie bawiłem się ciśnieniem powietrza, aby ustawić je w miarę równo, dlatego tył jest wyższy niż przód.

View attachment 51362
View attachment 51363 View attachment 51364
Czy usunęli zderzak?

Fajnie! Miałem zamontowane pomocniki poduszek powietrznych w moim gen 2 Sienna i zrobiły ogromną różnicę, zwłaszcza ze starymi, obwisłymi sprężynami. Początkowo zainstalowałem swoje z oddzielnymi zaworami, tak jak ty masz skonfigurowane, myśląc, że łatwiej będzie zdiagnozować w przypadku wycieku. Skończyłem dodając zawór T, aby je połączyć
  • Automatycznie równoważy ciśnienie
  • W przypadku awarii, oba schodzą, zamiast jednego napompowanego, a drugiego płaskiego, co sprawia, że prowadzenie jest bardzo dziwne
  • Niektóre kompresory powietrza naprawdę wypompowują powietrze. Ponieważ te rzeczy są tak małe i rozciągliwe, napełniłem jeden od 20 psi do 60 psi, zanim wskaźnik ciśnienia powietrza w ogóle się poruszył.
Czy mógłbyś udostępnić link do zaworu T, którego użyłeś? Widziałem wiele, ale nie jestem pewien, który jest najlepszy. I skąd wiesz, przy jakim ciśnieniu trzymać worki?

Czy znasz specyfikacje momentu obrotowego dla tych trzech śrub?
@Asamson lub @EricD - cytuję powyższy post, aby sprawdzić, czy macie specyfikacje momentu obrotowego przy ponownym montażu dla wszystkich śrub / nakrętek, które są usuwane / ponownie instalowane w celu usunięcia górnych mocowań sprężyn, aby wyciągnąć odbojnik; wraz z wszelkimi innymi śrubami, których dotknięto.

Pytam, ponieważ znalazłem lokalnego, polecanego mechanika, który jest gotów zamontować moje poduszki powietrzne Firestone. Poprosił mnie o podanie jak największej ilości informacji dotyczących specyfikacji momentu obrotowego i instrukcji montażu. @EricD, Twój wątek dotyczący montażu poduszek powietrznych ze zdjęciami jest bardzo pomocny, BTW. Dziękuję!

@Asamson lub @EricD - cytuję powyższy post, aby sprawdzić, czy macie specyfikacje momentu dokręcania przy ponownym montażu dla wszystkich śrub / nakrętek, które są usuwane / ponownie instalowane w celu usunięcia górnych mocowań sprężyn, aby wyciągnąć odbojniki; wraz z wszelkimi innymi śrubami, których dotknięto.

Pytam, ponieważ znalazłem lokalnego, polecanego mechanika, który jest gotów zamontować moje poduszki powietrzne Firestone. Poprosił, abym dostarczył jak najwięcej informacji dotyczących specyfikacji momentu obrotowego i instrukcji montażu. @EricD, Twój wątek dotyczący montażu poduszek powietrznych ze zdjęciami jest niezwykle pomocny, przy okazji. Dziękuję!
Podbijam ten wątek jeszcze raz, aby sprawdzić, czy ktoś zna specyfikacje momentu dokręcania przy ponownym montażu dla trzech śrub, które mocują górne mocowanie sprężyny do nadwozia vana.

Specyfikacje te mogą znajdować się w cyfrowej instrukcji naprawy pojazdu, ale nie mam do niej dostępu.

Odnosząc się do tych śrub w szczególności (skopiowano zdjęcia z góry):
Image
Image

Podbijam ten wątek jeszcze raz, żeby sprawdzić, czy ktoś zna specyfikacje momentu dokręcania przy ponownym montażu dla trzech śrub, które mocują górne gniazdo sprężyny do nadwozia vana. Te specyfikacje mogą znajdować się w cyfrowej instrukcji naprawy pojazdu, ale nie mam do niej dostępu. Odnosząc się konkretnie do tych śrub (skopiowałem zdjęcia z góry): View attachment 64047 View attachment 64048
Nie mam rzeczywistych specyfikacji, ale użyłem klucza dynamometrycznego, aby ustalić, że są one dokręcone momentem około 33 ft/lbs.

21 - 40 of 68 Posts