Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner

Automatycznie przyciemniane lusterko wsteczne w 2008 LE

15K views 14 replies 8 participants last post by  SilverMachine  
#1 ·
W ten weekend zainstalowałem automatycznie przyciemniane lusterko wsteczne w moim LE z 2008 roku. Kupiłem automatycznie przyciemniane lusterko wsteczne (wewnętrzne) z serwisu eBay z dołączonym okablowaniem. Myślałem, że LE jest już wyposażony w okablowanie za konsolą podsufitową. Ale bez powodzenia. Potrzebowałem zasilania (tylko po włączeniu zapłonu) i masy, aby lusterko działało. Znalazłem połączenie z masą na wiązce przewodów do przełącznika oświetlenia podsufitowego.

Na wiązce przewodów do wyświetlacza podsufitowego znajduje się czerwony przewód, który włącza 12 V po włączeniu samochodu. Ale to nie zadziałało dla lusterka - lusterko może potrzebować więcej mocy. Podłączyłem zasilanie zapłonu DVD w podsufitce, aby zasilić lusterko. Gdybym nie miał DVD, musiałbym poprowadzić nowe zasilanie z wiązki przewodów radia.

Ostateczny wynik - automatycznie przyciemniane lusterko działa świetnie...

#14 · (Edited)
wiązka przewodów jest tam. Wszystko plug and play, jeśli lusterko jest OEM. Trudno się do niego dostać, chyba że wiesz, gdzie jest. Pociągnij mocno za niego. Zrobiłem to dwa razy w moim '04 i '09.
W moim XLE z 2004 roku wstępnie okablowana wiązka przewodów znajdowała się nad czarną plastikową płytą, którą zobaczysz po zdjęciu konsoli podsufitowej. Musisz usunąć dwie śruby mocujące plastikową płytę do dachu. Po prawej stronie płyty wyczujesz gładką plastikową wiązkę przewodów (podobną do rurki termokurczliwej). Jeśli poczujesz wiązkę przewodów owiniętą taśmą elektryczną, TO NIE jest wiązka przewodów.

Dla właściciela CE, który chce zainstalować automatycznie przyciemniane lusterko, ale nie ma złącza, które łączy się z lusterkiem, mam jedno, które dostałem, kiedy dostałem moje lusterko na złomowisku. Wystarczy podłączyć i gotowe. 5,00 $ wysyłka.

Image

#4 ·
Neutron said:
Nie pamiętam, żebym to widział na moim CE, kiedy instalowałem komputer akcesoriów. Gdzie znajduje się okablowanie??
Nie wiem o CE, ale w LE tam jest (oryginalny op ma '08 LE, a moje '04 i '09 to oba LE). Jeśli dobrze pamiętam, jest po prawej stronie i głęboko tam. Potrzebujesz małej ręki, żeby poczuć okablowanie, a potem musisz pociągnąć naprawdę mocno w dół, żeby odłączyć od mocowania.

#6 ·
Mam lusterko Gentex 221 z mojego starego MAtrix, które próbowałem zainstalować w mojej Siennie. Nie działa, ponieważ ostatni pin (pin 7) potrzebuje 12V. Na wiązce Sienny widzę 4 przewody.
1 IGN 12c+
2 GND
3 N/A
4 N/A
5 ?
6 ?
7 N/A

Co robią piny 5 i 6 w oryginalnej wiązce? Wiem, że muszę umieścić pin w pozycji 7, ale nie wiem, co samochód robi z pinami 5 i 6. Jakieś pomysły?

-Omar

#8 ·
O ile pamiętam, lusterko Gentex 221 obsługuje niektóre funkcje, którymi prawdopodobnie nie jesteś tak bardzo zainteresowany, jak dodatkowe światła mapy/drzwi, odczyt kompasu/temperatury itp. Znalazłem informacje o wyprowadzeniach na innym forum, ale nie ma gwarancji, że są one poprawne! Myślę, że wszystko, czego naprawdę potrzebujesz, to pin 1 (przełączane 12 V) i pin 2 (gnd) dla podstawowej funkcjonalności. Dodaj pin 3 do przewodu biegu wstecznego, jeśli chcesz, aby lusterko pozostało jasne podczas cofania.

Aby mieć inne funkcje, musisz zacząć od dodania pinu 7 (zawsze włączone 12 V). Piny 4-5 są przeznaczone do sondy temperatury, a pin 6 idzie do linii oświetlenia drzwi, aby aktywować światła LCD na dole.

#10 ·
To jest coś, co ja też muszę wiedzieć, ponieważ myślałem o ulepszeniu mojego '08 modelem 332 Gentex, lusterkiem wstecznym z monitorem cofania i będę potrzebował kilku zasilaczy.