Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner

Jak zresetować kontrolkę ciśnienia w oponach 2006 LE?

46K views 5 replies 5 participants last post by  fibber2  
#1 ·
OK, poddaję się.

Kontrolka ostrzegawcza ciśnienia w oponach zapala się, gdy robi się zimniej. Wydaje się, że nie mogę jej zresetować.

W instrukcji jest napisane, aby zaparkować pojazd, wyłączyć go, zaciągnąć hamulec postojowy, przekręcić kluczyk do pozycji ON i przytrzymać przycisk resetowania, aż kontrolka zgaśnie. To nie działa.

Ostatnim razem, gdy to się wydarzyło, udało mi się zresetować, próbując losowo różnych rzeczy (silnik włączony/wyłączony, hamulec postojowy włączony/wyłączony itp.), ale próbowałem tak wielu rzeczy, że nie jestem pewien, co zadziałało.

To 2006 LE z kontrolą trakcji i stabilizacji, bez czujników tpms w oponach.

Jak to zresetować?

#2 ·
Jak zresetować system, gdy pojazd (i jego ECU) jest wyłączony?

Aby zresetować, samochód dostawczy powinien być zaparkowany. Następnie należy nacisnąć przycisk na kilka sekund, a kontrolka ciśnienia powinna trzy razy mignąć.

Z instrukcji (która nie wspomina o mignięciu):

Pojazdy bez systemu kontroli stabilizacji pojazdu - wyreguluj ciśnienie w oponach. Jeśli lampka ostrzegawcza pozostaje włączona, skontaktuj się z dealerem Toyoty.

Pojazdy z systemem kontroli stabilizacji pojazdu - wyreguluj ciśnienie w oponach i wyłącz lampkę ostrzegawczą, naciskając przycisk resetowania na kilka sekund. Jeśli lampka ostrzegawcza pozostaje włączona, skontaktuj się z dealerem Toyoty.

Jeśli to nie zadziała, musisz również odpowiedzieć na pytanie, czy kontrolka świeci światłem ciągłym, czy też miga przez minutę.

#3 ·
Będąc systemem pośrednim, to czujniki prędkości kół (korygowane przez inne dane wejściowe, takie jak czujnik kąta skrętu) są porównywane w celu ustalenia, czy opona ma niskie ciśnienie. W spoczynku nie ma danych wejściowych ciśnienia w oponach (brak rzeczywistych czujników ciśnienia), brak aktywności czujników prędkości kół itp. Jeśli nie możesz zresetować systemu nawet w tych warunkach, coś innego jest nie tak. Może po prostu czas to oddać.

#4 ·
Nie zapomnij rzeczywiście dopompować powietrza do opon! ;D

W chłodne dni ciśnienie spada i trzeba dodać powietrza. Spróbuj napompować opony, gdy jest przeciętnie lub nieco chłodniej niż zwykle o tej porze roku. (I tak, musisz sprawdzać/dostosowywać to co miesiąc lub dwa, w miarę jak zmienia się temperatura.)

#5 ·
Nie zawsze tak proste jak resetowanie - przynajmniej nie w moim Sienna Limited AWD z 2006 roku z oponami typu run-flat. Około rok temu kontrolka ciśnienia w oponach (TPML) wciąż się włączała po zresetowaniu. Trwało to kilka miesięcy, podczas których dokonywałem regulacji ciśnienia w oponach, a następnie ponownie resetowałem TPML - zawsze włączała się ponownie po przejechaniu 8-10 mil. W końcu doszedłem do wniosku, że coś jest nie tak, ponieważ nie mogłem uwierzyć, że różnica mniejsza niż pół psi może aktywować ostrzeżenie.

Zabrałem go do lokalnego serwisu - poszedłem do punktu Express Service, gdzie zostałem zbesztany za to, że nie sprawdziłem ciśnienia w oponach i powiedziano mi, że dokonali regulacji i mogę iść - bez opłat. Rzeczywiście, kontrolka zgasła - dziwna rzecz, ale kilka dni później zauważyłem również, że funkcja pamięci regulacji fotela kierowcy przestała działać. Około 2 miesiące później moja żona została prawie zabita w podróży, gdy bieżnik opony oderwał się od ścian bocznych przedniej opony po stronie kierowcy - miałem szczęście, że udało mi się bezpiecznie zatrzymać z prędkości autostradowej tylko na 3 oponach. TPML nigdy się nie włączyła, nawet gdy opona była rozerwana na strzępy. Odholowałem minivana do tego samego serwisu, gdzie technicy serwisu wymienili zniszczoną oponę i dwie dodatkowe opony (łącznie 300,00 USD), ponieważ również zostały uszkodzone. Na rachunku wskazano, że TPML została ponownie aktywowana.

Z nowymi oponami TPML włączyła się ponownie, a ciśnienie w oponach ustawiono zgodnie ze specyfikacją fabryczną we wszystkich 4 kołach. Zresetowanie TPML zgodnie z instrukcją w instrukcji obsługi wyłączyło kontrolkę, która włączyła się ponownie po przejechaniu 8-10 mil, jak poprzednio. Co ciekawe, funkcja pamięci regulacji fotela kierowcy również znów działała.

Niedawno wymieniłem rozładowany akumulator - w punkcie Express Service serwisu. TMPL była wyłączona, kiedy go odebrałem - i pamięć po stronie kierowcy również nie działała. TPML również nie włączała się przez dwa tygodnie. Moja konkluzja: serwis wyłączył obwód sterujący kontrolką, która przypadkowo zasila również przyciski pamięci regulacji fotela kierowcy. Jestem prawie pewien, że nie jest to bezpieczny stan, ale najlepsze, co mogę zrobić, to sprawdzać ciśnienie w oponach za każdym razem, gdy Sienna jest używana i zatrzymywać się, aby sprawdzić ciśnienie w oponach podczas długich podróży.

Czy ktoś miał podobne doświadczenia i/lub jakieś sugestie, jak to naprawić?

#6 ·
Ciekawa historia! Szkoda, że nie wierzę ani słowu. Dealer Toyoty wyłączający urządzenie zabezpieczające zamiast szukać przyczyny? Nigdy! :mad: Poważnie, brzmi wystarczająco szalenie, żeby było prawdą. Przeszukalem tylko dwa zestawy schematów elektrycznych, do których mam dostęp: 2004 (który wydaje się nie zawierać funkcji pamięci fotela) i 2008 (do tego czasu system TPMS przeszedł na system nadajnika i ma cały nowy sprzęt i oddzielną jednostkę obliczeniową. Więc chociaż miałem jakieś pomysły na temat zasilania, nie było żadnego dowodu. Nie wygląda na coś oczywistego, co odłączyli. Jednak Techstream (interfejs komputera) może odpytywać i przełączać sporo systemów za pośrednictwem ECU nadwozia. Być może istnieje połączenie, które przełączyli. Szczerze mówiąc, umówiłbym się na spotkanie z kierownikiem serwisu, usiadł w biurze i omówił z nim wszystkie szczegóły. Są ci winni odpowiedź. Ale biorąc pod uwagę odpowiedzialność, jaką stworzyli, możesz nadal nie zmusić ich do przyznania się. Możesz skończyć na otwarciu sprawy w National, ponieważ jestem pewien, że twoja żona nie ufa już vanowi. Cholera, jeśli naprawdę ci to zrobili, możesz skończyć jako nowy właściciel salonu!