Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner

Komunikat o błędzie "Włóż płytę DVD" po wymianie baterii

134K views 34 replies 27 participants last post by  austhill33  
#1 ·
Po rozładowaniu i wymianie akumulatora system nawigacji w moim Sienna XLE AWD z 2005 roku wyświetlił następujący komunikat: Włóż płytę DVD z mapą. System nawigacji działał wcześniej bez zarzutu i nigdy nie wyjmowałem płyty DVD z mapą. Problem polega na tym, że nie mogę wysunąć oryginalnej płyty DVD z mapą (w nadziei, że będę mógł ją po prostu ponownie włożyć i zresetować system). Czy jest jakiś "sposób", który pomijam, aby wysunąć płytę z mapą????

Wszelkie pomysły mile widziane!

#4 ·
Moja nawigacja zaczęła losowo wyświetlać komunikat "nie można odczytać płyty DVD z nawigacją"... Odłączyłem akumulator na 10 minut, aby zrestartować system i teraz wyświetla tylko "włóż płytę", mimo że płyta jest w środku... Ten ekran pozostaje włączony cały czas, więc kamera cofania już się nie wyświetla, a elementy sterowania radiem na kierownicy również nie działają, z wyjątkiem przycisków głośności. Szukałem wszędzie i nie mogę znaleźć rozwiązania. Jeśli ktoś je znalazł, dajcie nam znać! Dzięki.

#7 ·
Cześć.
Oto moja historia.
Mam Siennę z 2006 roku.
Wpadliśmy na świetny pomysł, aby włożyć naszą płytę NAV z Priusa z 2010 roku do Sienny z 2006 roku na nadchodzącą podróż.
Cóż, utknęła na "nie można odczytać płyty DVD z nawigacją" (lub coś w tym stylu). System NAV działał dobrze do tego momentu.
Nic, co próbowałem zrobić, nie spowodowało wysunięcia płyty DVD z nawigacją, aż...
Wyjąłem bezpiecznik radia 20A ze skrzynki bezpieczników (pod maską, obok akumulatora). Mógłbym odłączyć akumulator, ale wyjęcie bezpiecznika było o wiele łatwiejsze. W pudełku znajduje się również mały biały wyciągacz bezpieczników.

Sprawdziłem, czy radio nie włącza się po włączeniu kluczyka. Przełączyłem stacyjkę z powrotem na wyłączoną.
Włożyłem bezpiecznik z powrotem.
Włączyłem zapłon i wtedy w końcu udało mi się wysunąć płytę DVD.
Trochę nie pamiętam dokładnie, co zrobiłem, ale wierzę, że urządzenie dało mi możliwość wysunięcia płyty DVD, gdy wielokrotnie naciskałem przycisk wysuwania.
Mam nadzieję, że to komuś pomoże!
Dzięki,
Mark

#9 ·
Mój system przestał działać po wymianie rozładowanego akumulatora. Czy ktoś wpadł na to, jak zresetować system?
Cześć Minni.

Czy możesz mi powiedzieć, co robi radio, gdy włączasz samochód?
Najłatwiejszym sposobem na zresetowanie go jest wyciągnięcie bezpiecznika radia na około 20 sekund.
Możliwe, że radio nie zresetowało się prawidłowo podczas ładowania akumulatora.

Proszę daj mi znać, jeśli mogę pomóc.
Dzięki,
Mark

#10 ·
Dzięki Mark za odpowiedź. Zrobiłem dodatkowe badania i odkryłem, że po utracie zasilania z akumulatora radio przechodzi w tryb kradzieży, który blokuje radio. Jedynym sposobem na odblokowanie radia jest włożenie płyty DVD z nawigacją. Kupiłem dysk nawigacyjny z serwisu eBay i odkryłem, że płyta DVD z mapą akceptuje dysk, ale go nie odtwarza. Próbuje odtworzyć dysk, ale wydaje straszny hałas i wysuwa dysk. Radio, kamera cofania i odtwarzacz CD działały dobrze przed rozładowaniem akumulatora. Jestem w tym momencie zagubiony.

#11 ·
Problem polega na tym, że napęd DVD jest zużyty. Po odłączeniu akumulatora komputer nawigacyjny stracił zasilanie. Po ponownym podłączeniu akumulatora komputer nawigacyjny nie był w stanie odczytać oprogramowania z napędu DVD, więc żadna z funkcji systemu nawigacji nie działa. Najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem, jakie znalazłem, było usunięcie systemu i wysłanie go do Victora w Vns4less w Sacramento.

https://www.youtube.com/watch?v=flCsB8sOBdk

Link poniżej dotyczy jego usługi. Wymiana napędu DVD kosztuje około 300-350 dolarów. Zadzwoń do Victora pod numer
(916)222-4746, a on rozwiąże Twój problem przez telefon

http://www.ebay.com/itm/2006-2009-T...09-Toyota-Sienna-OEM-GPS-NAVIGATION-SYTEM-REPAIR-SERVICE-WARRANTY-/121279340917

#19 ·
Problem polega na tym, że napęd DVD jest zużyty. Po odłączeniu akumulatora komputer nawigacyjny stracił zasilanie. Po ponownym podłączeniu akumulatora komputer nawigacyjny nie był w stanie odczytać oprogramowania z napędu DVD, więc żadna z funkcji systemu nawigacji nie działa. Najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem, jakie znalazłem, było usunięcie systemu i wysłanie go do Victora w Vns4less w Sacramento.

https://www.youtube.com/watch?v=flCsB8sOBdk

Link poniżej dotyczy jego usługi. Wymiana napędu DVD kosztuje od 300 do 350. Zadzwoń do Victora pod numer
(916)222-4746, a on rozwiąże Twój problem przez telefon

http://www.ebay.com/itm/2006-2009-T...09-Toyota-Sienna-OEM-GPS-NAVIGATION-SYTEM-REPAIR-SERVICE-WARRANTY-/121279340917
Chciałem tylko poinformować wszystkich, że skontaktowałem się z Victorem z VNS w celu naprawy napędu DVD w moim Highlanderze z 2008 roku. Naprawił go natychmiast, a komunikacja była świetna! Odpowiedział na wszystkie moje wiadomości tekstowe i od razu mieliśmy działające radio/nawigację/kamerę cofania. Gorąco polecam jego usługi.

#14 ·
Cześć, właśnie kupiłem używaną Toyotę Siennę 2008 i kiedy dostałem samochód, właściciel wyjął płytę DVD z nawigacją, a po tygodniu mi ją dał. Kiedy próbuję ją włożyć, płyta DVD jest cały czas odrzucana, nawet kupiłem czyścik do DVD i również wyczyściłem płytę DVD, ale nadal nie działa (ciągle odrzuca płytę DVD).
Czy ktoś ma pomysł, co zrobić? Dzięki

#17 ·
Może to trochę późno dla niektórych, ale może pomóc innym. Miałem ten sam problem w Venzie z 2009 roku. Odłączyłem akumulator na 10 minut. Podłączyłem akumulator ponownie i po trzeciej próbie zadziałało. Wszystko. Mapa, radio i kamera cofania. Po pierwszych 2 próbach nigdy nie uruchamiałem samochodu, tylko włączałem ACC. Trzeci raz uruchomiłem samochód i po około minucie nawigacja zaświeciła się i powiedziała: "Ładowanie systemu w toku, nie wyłączać zasilania". I wtedy się pojawiło. Trzeba zresetować kanały radiowe i zegar i w zasadzie cały system nawigacji. Mam nadzieję, że to pomoże.

#18 ·
Miałem ten sam problem. Mapa DVD odrzucona. Wyciągnąłem bezpiecznik 15 A kilka razy i spróbowałem ponownie. Nie pomogło. Po drugim razie wyciągnąłem bezpiecznik na kilka minut, zmusiłem DVD do pozostania w środku, trzymając je kilkoma kluczami na moim łańcuchu. W końcu się zaświeciło i załadowało, a teraz znowu działa po załadowaniu informacji z mapy DVD.

Warto spróbować, u mnie zadziałało. Miałem zamiar kupić regenerowaną.

#20 ·
Wiem, że ten post jest stary, ale mogę podzielić się moim rozwiązaniem tej frustrującej sytuacji z klikaniem płyty DVD z mapami podczas wkładania i brakiem ładowania.

PODSUMOWANIE ROZWIĄZANIA - zrobiłem to, używając puszki ze sprężonym powietrzem, aby naprawić i trzymać do góry nogami. Używaj na własne ryzyko.

Chociaż to stary post, zamierzam dodać moje doświadczenia. Mam 2010 Highlander Limited z nawigacją. Używa płyty z mapami od Toyoty. Najwyraźniej z czasem, i to niekoniecznie długim, w urządzeniu znajduje się nylonowa przekładnia, która nie pozwala płycie uruchomić się prawidłowo, aby załadować się po wysunięciu i ponownym włożeniu. Płyta jest potrzebna w gnieździe, aby nawigacja działała. Jeśli płyta zaginie lub nie będzie można jej prawidłowo załadować, nawigacja nie będzie działać. Prawidłowe ładowanie płyty jest najwyraźniej również częścią systemu antykradzieżowego. Jeśli nawigacja nie działa, ale radio i kamera cofania działają, radio nie weszło w tryb antykradzieżowy, co ma miejsce, gdy nie ma już zasilania radia/urządzenia nawigacyjnego. Wiesz, że tak się dzieje, gdy cała jednostka centralna w ogóle nie działa - brak radia, brak kamery cofania i brak możliwości wejścia do jakichkolwiek ekranów sterowania lub menu. Jedyne, co możesz zrobić (w moim przypadku), to otworzyć/zamknąć ekran, aby uzyskać dostęp do gniazda DVD z nawigacją. Jak mówi ten OP, wysunął płytę DVD z nawigacją i teraz, gdy ją wkłada z powrotem, urządzenie chwyta płytę DVD tak, jak powinno, ale kiedy wchodzi do gniazda i powinno się ładować, słyszy tylko dźwięk klikania, jakby próbowało się załadować - przeczytaj o nylonowej przekładni, która ma przynajmniej jeden lub dwa zęby. Mój to robił.
Zatem w moim przypadku szukałem w Internecie i czytałem, że niektórzy naprawili ten problem, 'uderzając - pukając - trzaskając - bijąc' w pokład, gdy płyta klikała. Prawdopodobnie najlepiej zrobić to, zdejmując osłonę i 4 śruby mocujące urządzenie, a następnie, bez wyjmowania żadnych przewodów (pamiętaj, że usunięcie zasilania uruchomi funkcję antykradzieżową), uderzać, pukać, stukać itp. w urządzenie, gdy klika. Może to pozwolić urządzeniu z tym uszkodzonym kołem zębatym chwycić następny ząb i zacząć się prawidłowo ładować. Zrobiłem to bez powodzenia, podczas gdy inni mieli szczęście.
Zatem gdzieś w Internecie czytałem, że ktoś miał szczęście ze sprężonym powietrzem w puszce, więc spróbowałem. Miałem już puszkę w garażu, więc od tego zacząłem. To była zwykła puszka ze sprężonym powietrzem i miała czerwoną rurkę o długości 5-6 cali. Trzymając puszkę w pozycji pionowej, gdy płyta DVD klikała, włożyłem czerwoną rurkę i wdmuchałem powietrze pełnym spustem w szczelinę DVD w przód i w tył. Zrobiłem to kilka razy, gdy płyta DVD wciąż klikała, bez powodzenia. Puszka nie była pełna, więc dopiero po 5-6 próbach się skończyła. Należy pamiętać, że ponieważ czerwona rurka była tak długa, mogłem trzymać puszkę w pozycji pionowej, co powoduje, że powietrze wydmuchuje się tylko od góry, a nie ciekły propelent, który znajduje się na dnie puszki.
Ponieważ skończyło mi się powietrze, poszedłem do Walmart, żeby wziąć kolejną puszkę. Te tam mają tylko rurkę o długości około półtora cala, ale i tak ją kupiłem, wiedząc, że mam dłuższą rurkę w domu. Jest to istotne, ponieważ dłuższa rurka pozwala na włożenie jej do otworu na DVD, podczas gdy ekran jest poziomy, a puszka pozostaje w pozycji pionowej, ale używając krótkiej rurki, musisz trzymać puszkę ze sprężonym powietrzem do góry nogami, co oznacza, że ciekły propelent wydostanie się z rurki. Podczas gdy sprężone powietrze jest suche i ciepłe podczas używania długiej rurki i trzymania puszki w pozycji pionowej, to co wychodzi z puszką do góry nogami, jest mokre i bardzo, bardzo zimne i ma substancję. Ponieważ moja długa czerwona rurka w domu nie pasowała do nowej puszki, powiedziałem, co tam i dmuchałem z puszką do góry nogami, podczas gdy płyta DVD klikała, w przód i w tył, tak jak poprzednio, z tym że tym razem płyta DVD przestała klikać, a płyta DVD brzmiała, jakby się ładowała.
Nie załadowała się, ale klikanie ustało. Ekran w końcu zamknął się sam, ale nie załadował informacji. Ekran pozostał taki sam. Pomyślałem, że ekstremalne zimno mogło dosłownie coś zamrozić i potrzebowało kilku minut, aby się 'odmrozić'. Po około 2 minutach, z wielkim przerażeniem, nacisnąłem przycisk otwierania/zamykania na ramie, a ekran się otworzył i płyta DVD została wysunięta. Płyta DVD wciąż była bardzo, bardzo zimna w dotyku i miała na sobie szron. Otarałem szron i dałem płycie DVD około minuty, aby osiągnęła temperaturę zewnętrzną. W tym czasie pokład sam w sobie na pewno zaczął się 'odmrażać'.
Włożyłem teraz rozgrzaną płytę DVD i brak klikania. Drzwiczki ekranu zamknęły się, a płyta DVD zaczęła się ładować i ekran pokazywał postęp ładowania. Po załadowaniu i zresetowaniu się pokładu pojawiło się logo Toyoty, a nawigacja pokazała mapę mojego domu/ulicy, radio działało, kamera cofania działała i wszystkie funkcje zostały przywrócone.

#21 ·
Wiem, że ten post jest stary, ale mogę podzielić się moim rozwiązaniem tego frustrującego problemu z klikaniem płyty DVD z mapą podczas wkładania i brakiem ładowania.

PODSUMOWANIE ROZWIĄZANIA - zrobiłem to, używając puszki ze sprężonym powietrzem, aby naprawić i trzymać do góry nogami. Używaj według własnego uznania i na własne ryzyko.

Mimo że to stary post, dodam moje doświadczenia. Mam 2010 Highlander Limited z nawigacją. Używa płyty z mapami od Toyoty. Najwyraźniej z czasem, i niekoniecznie długim, w urządzeniu znajduje się nylonowa przekładnia, która nie pozwala płycie zacząć się prawidłowo obracać, aby załadować ją po wysunięciu i ponownym włożeniu. Płyta musi działać w gnieździe, aby nawigacja działała. Jeśli płyta zaginie lub nie będzie można jej prawidłowo załadować, nawigacja nie będzie działać. Prawidłowe ładowanie płyty jest najwyraźniej również częścią systemu antykradzieżowego. Jeśli nawigacja nie działa, ale radio i kamera cofania działają, radio nie weszło w tryb antykradzieżowy, który występuje, gdy nie ma już zasilania radia/jednostki nawigacyjnej. Wiesz, że to się dzieje, gdy cała jednostka główna w ogóle nie działa - brak radia, brak kamery cofania i brak możliwości wejścia do jakichkolwiek ekranów sterowania lub menu. Jedyne, co możesz zrobić (w moim przypadku), to otworzyć/zamknąć ekran, aby uzyskać dostęp do gniazda DVD nawigacji. Jak mówi ten OP, wysunął płytę DVD z nawigacją i teraz, gdy ją wkłada z powrotem, urządzenie chwyta płytę DVD tak, jak powinno, ale kiedy wchodzi do gniazda i powinno się ładować, słyszy tylko dźwięk klikania, jakby próbowało się załadować - przeczytaj jeszcze raz o nylonowej przekładni, która ma przynajmniej jeden lub dwa zęby. Mój to robił.
Zatem w moim przypadku szukałem w Internecie i czytałem, że niektórzy naprawili ten problem, 'uderzając - pukając - trzaskając - bijąc' w pokład, podczas gdy płyta DVD klika. Prawdopodobnie najlepiej zrobić to, zdejmując wykończenie i 4 śruby mocujące urządzenie na miejscu, a następnie, bez wyjmowania żadnych przewodów (pamiętaj, że usunięcie zasilania uruchomi funkcję antykradzieżową), uderzaj, pukaj, stukaj itp. w urządzenie, gdy klika. Może to pozwolić urządzeniu na chwycenie uszkodzonego koła zębatego następnego zęba i rozpoczęcie prawidłowego ładowania. Zrobiłem to bez powodzenia, podczas gdy inni mieli szczęście.
Zatem gdzieś w Internecie czytałem, że ktoś miał szczęście ze sprężonym powietrzem w puszce, więc spróbowałem. Miałem już puszkę w garażu, więc od tego zacząłem. To była zwykła puszka ze sprężonym powietrzem i miała czerwoną rurkę o długości 5-6 cali. Trzymając puszkę w pozycji pionowej, gdy płyta DVD klikała, włożyłem czerwoną rurkę i wdmuchałem powietrze pełnym spustem w szczelinę DVD w przód i w tył. Zrobiłem to kilka razy, podczas gdy płyta DVD wciąż klikała, bez powodzenia. Puszka nie była pełna, więc dopiero po 5-6 próbach się skończyła. Pamiętaj, że ponieważ czerwona rurka była tak długa, mogłem trzymać puszkę w pozycji pionowej, co powoduje wydmuchiwanie powietrza tylko z góry, a nie ciekłego propelentu, który znajduje się na dnie puszki.
Ponieważ skończyło mi się powietrze, poszedłem do Walmart, żeby wziąć kolejną puszkę. Te tam mają tylko rurkę o długości około półtora cala, ale i tak ją kupiłem, wiedząc, że mam dłuższą rurkę w domu. Jest to istotne, ponieważ dłuższa rurka pozwala na włożenie jej do otworu DVD, podczas gdy ekran jest poziomy, a puszka pozostaje w pozycji pionowej, ale podczas używania krótkiej rurki trzeba trzymać puszkę ze sprężonym powietrzem do góry nogami, co oznacza, że ciekły propelent wydostanie się z rurki. Podczas gdy sprężone powietrze jest suche i ciepłe podczas używania długiej rurki i trzymania puszki w pozycji pionowej, to co wychodzi z puszką do góry nogami jest mokre i bardzo, bardzo zimne i ma substancję. Ponieważ moja długa czerwona rurka w domu nie pasowała do nowej puszki, powiedziałem, co tam i dmuchałem do góry nogami puszką, podczas gdy płyta DVD klikała, w przód i w tył, tak jak poprzednio, z tym że tym razem płyta DVD przestała klikać, a płyta DVD brzmiała, jakby się ładowała.
Nie załadowała się, ale klikanie ustało. Ekran w końcu zamknął się sam, ale nie załadował informacji. Ekran pozostał taki sam. Pomyślałem, że ekstremalne zimno mogło dosłownie coś zamrozić i potrzebowało kilku minut, żeby się 'rozmrozić'. Po około 2 minutach, z wielkim przerażeniem, nacisnąłem przycisk otwierania/zamykania na ramie, a ekran się otworzył i płyta DVD została wysunięta. Płyta DVD wciąż była bardzo, bardzo zimna w dotyku i miała na sobie szron. Starłem szron i dałem płycie DVD około minuty, żeby osiągnęła temperaturę otoczenia. W tym czasie pokład sam w sobie na pewno zaczął się również 'rozmrażać'.
Włożyłem teraz rozgrzaną płytę DVD i brak klikania. Drzwi ekranu zamknęły się, a płyta DVD zaczęła się ładować, a ekran pokazywał postęp ładowania. Po załadowaniu i zresetowaniu się pokładu pojawiło się logo Toyoty, a nawigacja pokazała mapę mojego domu/ulicy, radio działało, kamera cofania działała i wszystkie funkcje zostały przywrócone.
Dzięki za zamieszczenie tego!! Miałem dokładnie ten sam problem. Szukałem i próbowałem wielu rzeczy. Oczywiście dealer powiedział, że mogę przyjść... Wiedziałem, jak to się skończy. Zrobiłem dokładnie tak, jak powiedziałeś i wszystko działa! Mam 2-godzinną dojazd do pracy każdego dnia, więc możesz sobie wyobrazić, jak bardzo potrzebowałem radia! Dziękuję za zaoszczędzenie tak dużej ilości pieniędzy!

#26 ·
Miałem ten sam problem z Camry z 2008 roku: Akumulator był odłączony przez jakiś czas, po ponownym uruchomieniu system Infotainment zawiesił się na „Włóż DVD”. Istniejąca płyta DVD była mocno rozwarstwiona po kilku latach w gorącej desce rozdzielczej, więc najpierw spróbowałem najtańszego rozwiązania i kupiłem nową edycję na eBayu za 13 $. (Najpierw kilka razy próbowałem uruchomić ponownie.) Bez żadnego konkretnego resetu otworzyłem napęd CD i włożyłem nową płytę DVD. Po kilku sekundach poinformował mnie, że uruchamia system, nie odłączaj zasilania. I było! Zgodnie z oczekiwaniami znalezienie satelitów przez GPS zajęło kilka minut, a wszystkie moje ustawienia wstępne radia zniknęły. Ale wszystko wróciło do normy, nawet sparowany telefon Bluetooth i książka telefoniczna.

#27 ·
Mam podobny problem, mam Toyotę Siennę z 2014 roku. Akumulator się rozładował i wszystko działało wcześniej. A po wymianie akumulatora na ekranie pojawia się tylko "Brak DVD". Mogę go otworzyć i włożyć płytę DVD. Mam również nowszą płytę DVD. Próbowałem obu i żadna nie działa. Utknął na "Brak DVD. Włóż płytę DVD".

Próbowałem odłączyć zacisk akumulatora i bezpieczniki. Wydaje się, że mam 3 bezpieczniki, które idą do radia/audio/mapy.

Wszelkie przemyślenia lub pomoc byłyby wspaniałe. Wiem, że to starszy wątek. Nie mam go zbyt długo, ale to nie jest objęte gwarancją.

#28 ·
Wow, nie mogę uwierzyć, że minęło tyle czasu, odkąd napisałem w tym wątku. Wszystko zaczęło się dla mnie, gdy nagle padła moja nawigacja/radio i po miesiącach badań znalazłem miejsce, gdzie kupiłem części, które się zepsuły i nie tylko to, naprawiłem swoje radio, ale także byłem w stanie pomóc innym naprawić ich radia. Szkoda, że nigdy nie opublikowałem filmu instruktażowego na YouTube.
Tutaj kupiłem części: opuradio
Mają wszystko, czego potrzebujesz.

#29 ·
Wow Nie mogę uwierzyć, że minęło tyle czasu, odkąd napisałem w tym wątku. Wszystko zaczęło się dla mnie, gdy nagle padła moja nawigacja/radio, a po miesiącach poszukiwań znalazłem miejsce, gdzie kupiłem wadliwe części i nie tylko naprawiłem radio, ale także mogłem pomóc innym naprawić ich radia. Szkoda, że nigdy nie opublikowałem filmu instruktażowego na YouTube. Tutaj kupiłem części: opuradio Mają wszystko, czego potrzebujesz.
Też mam teraz ten problem - Proszę, proszę, opublikuj film instruktażowy na YouTube - wiem, że nie będę ostatnim, który potrzebuje tych informacji!

#31 ·
Po rozładowaniu i wymianie akumulatora system nawigacji w moim Sienna XLE AWD z 2005 roku wyświetlił następujący komunikat: Włóż płytę DVD z mapą. System nawigacji działał wcześniej bez zarzutu i nigdy nie wyjmowałem płyty DVD z mapą. Problem polega na tym, że nie mogę wysunąć oryginalnej płyty DVD z mapą (w nadziei, że będę mógł ją po prostu ponownie włożyć i zresetować system). Czy jest jakiś "sposób", który pomijam, aby wysunąć dysk z mapą???? Wszelkie pomysły mile widziane!
Użyłem noża do masła, aby włożyć dysk do gniazd, inni też to zrobili. Nóż na wierzchu dysku podczas wsuwania i lekkie dociśnięcie i przesuwanie z boku na bok i naciśnięcie przycisku ładowania po wyjęciu noża. Zadziałało po 3 próbach. Powodzenia. Dealer nie pomógł, a Toyota Branding bardzo uprzejmy, ale bez pomocy i zaprzeczający słabemu projektowi, który na to pozwala bez ostrzeżenia lub naprawy, gdy odtwarzacz DVD ulegnie awarii.

#35 ·
To zadziałało w moim przypadku. Zablokowałem furgonetkę z kluczykami w środku, używając przełącznika blokady w drzwiach. Następnie uruchomiłem samochód i włączył się alarm. Potem odblokowałem furgonetkę pilotem i ponownie włożyłem dysk i zadziałało. To tak, jakby system bezpieczeństwa musiał zostać zresetowany lub coś w tym stylu. A odblokowując furgonetkę właściwym pilotem, gdy alarm jest włączony, informujesz system, że właściwy właściciel uzyskuje dostęp do samochodu. Mam nadzieję, że to pomoże