Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner
21 - 37 of 37 Posts
Discussion starter · #21 · (Edited)
Właśnie przepłukałem system zgodnie z powyższym filmem z YouTube. Znalezienie odpowiedniego przedłużenia węża i czegoś do zatkania wlotu do zbiornika zajęło więcej czasu. Całkowity czas to około godziny z asystentem.

Wyczyściłem również tłustą osłonę i podwozie, ale nie było tego za dużo.
Gumowa osłona wydaje się bardzo elastyczna i nie wygląda na taką, która widziała lata ekspozycji na słońce i efekty starzenia... Ale mimo to zrobię kolejne płukanie za około miesiąc i będę obserwował wszelkie dalsze wycieki.
Dzięki za wszystkie wskazówki na tym forum. Będę publikował wszelkie istotne aktualizacje w tym wątku.

Attachments

Discussion starter · #24 · (Edited)
W moim 2005 roku, po wymianie osłony, dodałem po prostu 'Lucas Oil Power Steering Stop Leak' 8 lub 9 lat temu i wyciek ustał. Od tamtej pory nie musiałem nic więcej robić.
Dzięki za informację.
Sprawdzam osłonę po początkowej wymianie PSF [wtedy dokładnie ją wyczyściłem] i widzę, że na jej spodzie zaczyna się gromadzić trochę osadu (choć nie tak źle jak wcześniej - być może trzeba poczekać dłużej lub nowy płyn pomaga uszczelnić wszelkie małe szczeliny/wycieki).
Planuję jeszcze raz wymienić PSF w grudniu/styczniu i wymienić osłonę.
Nie jestem pewien, czy Lucas PS Stop Leak jest wymagany, ale myślę, że może nie zaszkodzić, zwłaszcza po wymianie osłony.

Discussion starter · #25 · (Edited)
Aktualizacja powyższego: - w ten weekend przeprowadzono drugą rundę wymiany PSF. Wyciekający płyn miał prawie taki sam kolor jak nowy i to po prawie 1000 milach od ostatniej wymiany w grudniu. Osłona była również stosunkowo czysta, bez śladów wycieków (przetarta białym ręcznikiem i widać było tylko brud, a nie pozostałości smaru) - patrz zdjęcia. Wygląda na to, że wymiana PSF pomogła w kondycjonowaniu osłony/uszczelnień/jakichkolwiek otworów o wielkości szpilki. Mam w ręku zapasową osłonę i wymienię ją, jeśli w przyszłości zauważę jakiekolwiek wycieki. Dziękuję za całą pomoc/informacje z tego forum. Szczęśliwego Nowego Roku!

Attachments

W moim 2005 roku, po wymianie osłony, dodałem po prostu 'Lucas Oil Power Steering Stop Leak' 8 lub 9 lat temu i wyciek ustał. Od tamtej pory nie musiałem nic więcej robić.
Podobnie: Mam XLE z 2006 roku z przebiegiem 103 000 mil;

Zauważyłem sporadyczne małe krople jakiegoś płynu na podłodze garażu. Nie mogłem wykryć żadnej utraty płynu w zbiorniku płynu wspomagania kierownicy.

Jakiś czas temu, kiedy był na podnośniku, mechanik pokazał mi plamę płynu o szerokości około [3 cali na 1 cal wysokości] na osłonie po stronie pasażera na przekładni kierowniczej. Powiedział mi, że nie ma się czym martwić.

Z własnej inicjatywy dodałem trochę Lucas "Oil Power Steering Stop Leak"; Od tego czasu nie miałem żadnych problemów z kierowaniem ani płynem do wspomagania kierownicy.
Ponadto: nie było już plam z płynu na podłodze garażu.

Rozmawiam z mechanikami prawie codziennie na różne tematy.
Zapytałem o tę sprawę.
Powiedziano mi, że jeśli nie wykryję żadnej utraty płynu w zbiorniku wspomagania kierownicy, nie jest to istotny problem i powinienem o tym zapomnieć.

Jednak jeśli plamy na podłodze garażu pojawią się ponownie, sugerują, żebym wymienił tylko osłonę, jak pokazano na filmach z YouTube.

Discussion starter · #27 ·
Również: Mam XLE z 2006 roku z przebiegiem 103 000 mil;

Zauważyłem sporadyczne małe krople jakiejś cieczy na podłodze garażu. Nie mogłem wykryć utraty płynu w zbiorniku płynu wspomagania kierownicy.

Jakiś czas temu, gdy był na podnośniku, mechanik pokazał mi plamę płynu o szerokości około [3 cali i wysokości 1 cala] po stronie pasażera na osłonie przekładni kierowniczej. Powiedział mi, żebym się nie martwił.

Z własnej inicjatywy dodałem trochę Lucas "Oil Power Steering Stop Leak"; Od tego czasu nie miałem żadnych problemów z układem kierowniczym ani płynem wspomagania kierownicy.
Ponadto: nie było już plam po plamach płynu na podłodze garażu.

Mówię z mechanikami prawie codziennie na różne tematy.
Zapytałem o tę sprawę.
Powiedziano mi, że jeśli nie wykryję żadnej utraty płynu w zbiorniku wspomagania kierownicy, nie jest to istotny problem i powinienem o tym zapomnieć.

Jednak jeśli plamy na podłodze garażu pojawią się ponownie, sugerują, żebym wymienił tylko osłonę, jak pokazano na filmach z YouTube.
Dzięki za te informacje; Pójdę tą drogą, jeśli zauważę dalsze wycieki wokół osłony i/lub wymienię osłonę.

W moim przypadku smar wyciekał z pękniętej (plastikowej?) osłony w moim '04. Wymieniłem obie osłony na Raqboot (z Australii?). Wymieniłem również płyn wspomagania kierownicy w tym czasie. To było kilka lat temu i 20 tysięcy mil później nie ma problemów.

Sienna_rave Czy są jakieś aktualizacje? Czy wyciek ustał, czy musiałeś użyć Lucas Leak Stop? Mam ten sam problem w moim Sienna z 2009 roku. Poszedłem sprawdzić klocki hamulcowe i zauważyłem, że osłona po stronie pasażera jest pokryta olejem i brudem, bardzo podobnie do twoich zdjęć. Właśnie zrobiłem ten sam płukanie z tym samym Valvoline ATF z bardzo małym przebiegiem 40 tys. mil. To, co tam było, było bursztynowe i dość czyste.

Discussion starter · #30 ·
Sienna_rave czy są jakieś aktualizacje, czy wyciek ustał, czy musiałeś użyć Lucas Leak Stop? Mam ten sam problem w moim Sienna z 2009 roku. Poszedłem sprawdzić klocki hamulcowe i zauważyłem, że osłona po stronie pasażera jest pokryta olejem i brudem, bardzo podobnie do twoich zdjęć. Właśnie zrobiłem to samo płukanie z tym samym Valvoline ATF z bardzo małym przebiegiem przy 40k. To, co tam było, było bursztynowe i było dość czyste.
Witaj,
Przeglądam ten wątek, ponieważ wczoraj zauważyłem 2 małe krople pozostałości oleju na podłodze garażu, a osłona jest brudna.
Planuję ją wyczyścić i dodać trochę Lucas lub blue devil stop leak do zbiornika PS.
Poziom płynu PS jest dla mnie nadal taki sam, więc mam nadzieję, że dodatki stop pomogą. Jeszcze nie wymieniłem osłony.

Wczoraj wymieniłem osłonę po stronie kierowcy. W osłonie było trochę psf, ale nie zauważyłem żadnych strat w zbiorniku. Zamierzałem zrobić obie strony, ale mieli tylko 1 osłonę w Napa. Przepłukałem ją około 3 kwartami dex/merc i dodałem trochę Lucas ps stop leak. Sprawdzę to i za kilka miesięcy podam wyniki. Całkiem łatwa robota, aby wymienić osłonę.

Discussion starter · #32 ·
Wyczyściłem i sprawdziłem osłonę po stronie pasażera. Zauważyłem rozdarcie wielkości ćwierćdolarówki, patrząc na osłonę z przodu pojazdu. Spróbuję wymienić osłonę w następny weekend. Sprzedawca części w O'Reilly zalecił, aby nie używać żadnych dodatków uszczelniających, ponieważ w większości przypadków mogą one przynieść więcej szkody niż pożytku. Skłaniam się ku temu, zwłaszcza że poziom w zbiorniku wspomagania kierownicy jest nadal taki sam. Kiedy byłem pod vanem, zauważyłem wyżej w komorze silnika, blisko przegrody, kawałek metalu, który wyglądał jak 2 Os O-O z kroplą oleju na każdym. Podejrzewam, że to było źródło wycieku. Nie zrobiłem zdjęć, zrobię to następnym razem. Czy ktoś wie, co to za część/obszar?

Sprzedawca części prawdopodobnie pomylił preparat uszczelniający układ wspomagania kierownicy Lucas z preparatem uszczelniającym układ chłodzenia. Nie słyszałem żadnych złych opinii o tym pierwszym, ale wiele złych rzeczy o tym drugim.
Ludzie tutaj wydają się mieć coś dobrego z preparatem uszczelniającym wspomaganie kierownicy. Zasadniczo nie jestem fanem dodatków, ale jedyne rzeczy, których to dotyczy, to już cieknąca przekładnia i pompa wspomagania kierownicy. Jedynym innym rozwiązaniem jest wymiana przekładni, co i tak może być w perspektywie, lub pozwolenie na wyciek. IMO warte spróbowania.

Discussion starter · #35 ·
Dzięki wam. Wyjmę stary but w ten weekend i zobaczę, ile tam jest brudu. Poziom PS nie spadł od czasu, gdy wymieniłem go na Valvoline ATF pod koniec zeszłego roku, więc może nie potrzebuję tego uszczelniacza. Wymienię podarty but i będę dalej monitorować. Więcej wkrótce...

Discussion starter · #36 ·
Wczoraj wymieniłem but.
Zdjęcia mówią więcej niż tysiąc słów...
Stary but miał trochę oleistej pozostałości w środku, ale rozdarcie było z boku, a nie od spodu, co dla mnie wynika z wieku/zmęczenia, a nie z niszczenia przez płyn wspomagania kierownicy. Kupiłem butelkę 12 FL. Oz Lucas PS stop leak. Biorąc to pod uwagę, czy polecacie spuścić trochę płynu ze zbiornika wspomagania kierownicy (wciąż na tym samym poziomie, co podczas ostatniego płukania układu płynem Valvoline ATF w zeszłym roku) i dodać 1/3 Lucas, czy po prostu zostawić tak, jak jest i kontynuować monitorowanie?

Wymieniłem wczoraj osłonę.
Zdjęcia mówią więcej niż tysiąc słów...
Stara osłona miała trochę oleistej pozostałości w środku, ale rozdarcie było z boku, a nie od dołu, co dla mnie wynika z wieku/zmęczenia, a nie z niszczenia przez płyn wspomagania kierownicy. Kupiłem butelkę 12 FL. Oz Lucas PS stop leak. Biorąc to pod uwagę, czy polecacie spuścić trochę płynu ze zbiornika wspomagania kierownicy (wciąż na tym samym poziomie, co podczas ostatniego płukania układu płynem Valvoline ATF w zeszłym roku) i dodać 1/3 Lucas, czy po prostu zostawić tak, jak jest i kontynuować monitorowanie?
View attachment 47564 View attachment 47565 View attachment 47566 View attachment 47567
Jeśli nie masz nic przeciwko pytaniu - co ostatecznie zrobiłeś? Czy ostatecznie dodałeś Stop Leak? Jakieś wyniki?

Czy ponownie nasmarowałeś przegub przed wymianą osłony? Jakiego smaru użyłeś?

Przepraszam za wszystkie pytania - wczoraj zakładałem opony letnie i zauważyłem, że moja osłona/mieszek przekładni kierowniczej po stronie pasażera jest całkowicie podarta z dużą ilością smaru/brudu na wahaczu.

Wygląda na to, że wkrótce pójdę w twoje ślady - i mam nadzieję/modlę się, żebym nie musiał wymieniać całej przekładni kierowniczej.

Dzięki!

2006 Sienna CE FWD - 190 000 KM

21 - 37 of 37 Posts