Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner

Wskazówki dotyczące wymiany zaworu PCV

44K views 36 replies 14 participants last post by  FremulousTremmel  
#1 ·
Mój 2006 dał mi ostatnio stary kod P0430... wiele osób wydawało się mieć szczęście, zmieniając zawór PCV, aby rozwiązać problem. Niezbyt wiele pomocy znalazłem w Internecie na temat wymiany, więc pomyślałem, że mogę pomóc innym w wymianie. Jest również trudno dostępny. Nie mogłem włożyć rąk, aby sięgnąć do węża.
Image

Na drodze stoi zawór membrany podciśnieniowej. Więc wyjąłem trzy śruby i nakrętkę trzymającą to, co Toyota tak elokwentnie nazwała "INTAKE AIR CONTROL VALVE ASSY NO.2". Zobacz zdjęcia. Aby go przesunąć, musisz pchnąć dźwignię w kierunku przodu samochodu i możesz wyciągnąć zespół na jakieś dwa cale. Tego potrzebowałem, żeby wcisnąć rękę w pobliże zaworu PCV.

Image

Image

Użyłem do tego zwykłego klucza 19 mm. Udało mi się zacząć wykręcać zawór PCV bez odłączania węża. To trwa wieczność. Musiałem odwracać klucz co 15 stopni ruchu. W końcu wyszedł i próbując zdjąć wąż z zaworu PCV, wąż zszedł z wlotu. Cóż, wyjąłem wąż i zawór. W wężu było sporo brudu, więc wyczyściłem go odrobiną środka do czyszczenia części hamulcowych (prawdopodobnie nie najlepsza rzecz do użycia). Stary zawór był obrzydliwy, ale kulka wciąż była luźna. Kto wie, czy był skuteczny.

Image

Zainstalowałem nowy zawór PCV... teraz założyć z powrotem wąż... Przywiązałem do niego kawałek sznurka (aby zapobiec wpadnięciu go w głąb komory silnika... i najpierw założyłem go z powrotem na wlot, a następnie na zawór PCV. Następnie złożyłem ponownie INTAKE AIR CONTROL VALVE ASSY NO.2. Wyczyściłem kod i jest wyłączony od 2 tygodni. Zobaczymy. Mam nadzieję, że to komuś pomoże.

Attachments

#8 ·
Właśnie wymieniłem swój. Dość łatwo z kluczem oczkowym z grzechotką... Wrzuciłem tu później film... Szybkie pytanie... Mój PCV nie dokręcił się na równo, wciąż widać kilka gwintów i nie patrzyłem, jak siedział OEM, zanim go usunąłem. Czy to normalne?

Dzięki
To normalne. Zauważyłem to samo, kiedy wymieniłem swój. Również na pierwszym zdjęciu QuietDownBackThere widać kilka gwintów na PCV.

#12 ·
Wymieniłem swój dzisiaj rano, dzięki za wskazówki w tym wątku! Masz rację CNT, klucz z grzechotką 19 mm sprawia, że ​​ten projekt jest szybki. Najtrudniejszą częścią dla mnie było usunięcie węża; moja prababcia powiedziałaby, że był "przyklejony jak włos w herbatniku". Kiedy zszedł, zszedł z obu końców. Co uważałem za problem. Jednak to bardzo krótki kawałek węża i nie sprawił żadnych trudności przy ponownym zakładaniu.
Image

Wyciąłem dla niego nowy kawałek węża, ale kiedy go zainstalowałem, stwierdziłem, że zakręt był tak ostry, że mocno się załamał i obawiałem się, że ograniczy przepływ. Stary wąż jest faktycznie zaokrąglony dla tego zakrętu. Pękał trochę na końcach, ale sam wąż był w dobrym stanie, więc ponownie go zainstalowałem. Zapamiętam to na następny raz i postaram się zdobyć odpowiedni wąż zamienny do tego zastosowania...

#13 ·
Mój 2006 dał mi ostatnio kod P0430... wiele osób wydawało się mieć szczęście, zmieniając zawór PCV, aby rozwiązać problem. Nie znalazłem w Internecie wielu wskazówek, jak go wymienić, więc pomyślałem, że mogę pomóc innym w wymianie. Jest również trudno dostępny. Nie mogłem włożyć rąk, aby sięgnąć do węża.
Image

Na drodze stoi zawór membranowy podciśnienia. Więc wyjąłem trzy śruby i nakrętkę mocującą to, co Toyota tak elokwentnie nazwała "INTAKE AIR CONTROL VALVE ASSY NO.2". Zobacz zdjęcia. Aby go przesunąć, musisz pchnąć dźwignię w kierunku przodu samochodu i możesz wyciągnąć zespół na około dwa cale. Tego właśnie potrzebowałem, żeby wcisnąć rękę w pobliże zaworu PCV.

Image

Image

Użyłem zwykłego klucza 19 mm. Udało mi się zacząć wykręcać zawór PCV bez odłączania węża. To trwa wieki. Musiałem obracać klucz co 15 stopni ruchu. W końcu wyszedł i próbując zdjąć wąż z zaworu PCV, wąż zszedł z wlotu. Cóż, wyjąłem wąż i zawór. W wężu było sporo syfu, więc wyczyściłem go odrobiną środka do czyszczenia części hamulcowych (prawdopodobnie nie najlepsza rzecz do użycia). Stary zawór był paskudny, ale kulka wciąż była luźna. Kto wie, czy był skuteczny.

Image

Ponownie zainstalowałem nowy zawór PCV... teraz założyć wąż... Przywiązałem do niego kawałek sznurka (aby zapobiec wpadnięciu go w głąb komory silnika... i najpierw założyłem go z powrotem na wlot, a następnie na zawór PCV. Następnie złożyłem ponownie INTAKE AIR CONTROL VALVE ASSY NO.2. Wyczyściłem kod i nie ma go od 2 tygodni. Zobaczymy. Mam nadzieję, że to komuś pomoże.
Z którego roku jest twoja sienna? Widziałem film, w którym mówiono, że jeśli jest po 2004 lub 2005 roku, kod p0430/p0420 może dotyczyć tylko wycieku spalin lub wydajności katalizatora, ponieważ od tych lat ECM może wyrzucać inny kod, jeśli jest coś innego. Czy ktoś może to potwierdzić lub zaprzeczyć? Zmagam się z diagnozą tych kodów w moim 2006 LE

#14 ·
Z którego roku jest Twoja sienna? Widziałem film, w którym powiedziano, że jeśli jest po 2004 lub 2005 roku, kod p0430/p0420 może dotyczyć tylko wycieku spalin lub wydajności katalizatora, ponieważ od tych lat ECM może wyrzucać inny kod, jeśli jest to coś innego. Czy ktoś może to potwierdzić lub zaprzeczyć? Zmagam się z diagnozowaniem tych kodów w moim 2006 LE
Kody P0420/P0430 są wyzwalane przez czujniki O2 Bank 1/Bank 2 downstream (czujnik 2), które wykrywają niespalone węglowodory w spalinach za katalizatorem. Może to wynikać z faktu, że katalizatory są nasycone LUB z faktu, że silnik wytwarza nieoptymalne spalanie i zrzuca zbyt dużo (za dużo?) niespalonych węglowodorów do katalizatorów. Czasami otrzymasz inny kod (tj. wypadanie zapłonu P0300; P0171 bank 1 lean; itp.), który wskaże Ci właściwy kierunek. Innym razem musisz przyjrzeć się korektom paliwa, czasowi i napięciom O2 w różnych warunkach, aby zdiagnozować problem(y). Jednak Sienna ma 2 NAPRAWDĘ solidne katalizatory, które prawie nigdy nie zawodzą. Dlatego prawie zawsze lepiej jest szukać w innych kierunkach i dopiero wtedy, gdy wszystkie inne opcje zostaną wyczerpane, rozważyć wymianę katalizatora(ów).

#24 ·
Zakładając, że wykluczyłeś możliwość wycieku spalin, istnieje duże prawdopodobieństwo, że katalizatory są zużyte (chociaż przy pierwszym poście twierdziłeś, że to tylko P0430). Jak stwierdził Bill, powinieneś upewnić się, że nie ma problemu z silnikiem, który spowodował tę sytuację, zanim zaczniesz rzucać na nią częściami. Ponadto nigdy nie powinieneś wymieniać katalizatorów bez wymiany czujników O2, więc od tego powinieneś rozpocząć swoje działania naprawcze (po sprawdzeniu innych rzeczy).

#25 ·
Układy wydechowe to zabawne rzeczy... Kiedyś projektowano je tak, aby miały jak najmniejsze ciśnienie zwrotne. Teraz zdają sobie sprawę, że ze względu na względy dźwiękowe i emisji zawsze będą miały pewne ciśnienie zwrotne, więc biorą to pod uwagę podczas projektowania systemu. Jeśli gdzieś przebijesz dziurę w wydechu i pozwolisz gazom swobodnie uciekać, przepływ może się zmienić i wywołać kody. Dodatkowo fakt, że jedna część wydechu rdzewieje, prawdopodobnie oznacza, że inne części są równie złe. Zatem, chociaż możesz nie sądzić, że dziura w kołnierzu tłumika może wywołać kody, małe nieszczelności w przedniej rurze Y z pewnością mogą.

Nie powiedziałeś, że masz wyciek w układzie wydechowym, ale zastanawiasz się, czy to może powodować problem, więc założę, że masz wyciek w układzie wydechowym. Jeśli ma to być zrobione samodzielnie, z pewnością możesz wystrzelić z działka części na tę rzecz, ale zwykle lepszą opcją jest najpierw spróbować zdiagnozować problem. Jeśli masz znane problemy (tj. wyciek w układzie wydechowym), i tak trzeba je rozwiązać, więc możesz to zrobić od razu, aby mieć nadzieję na rozwiązanie problemu. Co do pierwotnego pytania, czy wymiana PCV naprawi Twoje kody, odpowiedź brzmi prawdopodobnie "nie". Ale z drugiej strony, może tak być. Ale tak samo może być w przypadku wymiany filtra powietrza, paska rozrządu, wtryskiwaczy paliwa, czujników O2, katalizatorów lub dowolnej innej liczby rzeczy. Wymiana katalizatorów to po prostu najdroższa wersja działka części, jaką możesz dostać.
Ja
Zakładając, że wykluczyłeś możliwość wycieku w układzie wydechowym, istnieje duże prawdopodobieństwo, że katalizatory są zużyte (chociaż przy pierwszym poście twierdziłeś, że masz tylko P0430). Jak stwierdził Bill, powinieneś absolutnie upewnić się, że nie ma problemu z silnikiem, który spowodował tę sytuację, zanim zaczniesz rzucać na nią częściami. Ponadto nigdy nie powinieneś wymieniać katalizatorów bez wymiany czujników O2, więc tutaj powinieneś rozpocząć swoje wysiłki naprawcze (po sprawdzeniu innych rzeczy).
Ostatnio odniosłem sukces z 2 butelkami techronu. 😎

#26 ·
Widzę więc, że trochę zboczyliśmy z tematu! Wymiana PCV oznacza również możliwą wymianę węża. Czy jest jakiś konkretny numer części / opis węża, ponieważ nie mogę go znaleźć, a mój wąż rozpada się w pobliżu PCV? Czy ma ten narożnik 90°, który powoduje zagięcie w prostej wymianie węża.

#29 ·
Czy możliwe, że zaangażowane są dwa węże? Jeden dla końca zaworu, a drugi dla końca "pudełka". Zdjęcie z Twojej Sienny byłoby pomocne.

#37 ·
Wyszukaj "The car care nut" na YouTube i dodaj zawór PCV. Specjalizuje się w Toyocie. Mój PCV jest otwarty w moim 3,5-litrowym silniku, podczas gdy Twój jest ukryty
Tak, ten film może być pomocny dla mojego Venza, który ma ten silnik, ale Sienna go nie ma, więc niestety nie ma takiego samego dostępu. Nie rozumiem, dlaczego miałoby to być zaprojektowane tak, aby coś, co jest wymienne i wymaga czyszczenia, było tak niemożliwe do łatwego usunięcia.