Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner
101 - 120 of 187 Posts
Moja potencjalna konfiguracja dla Platinum MSRP właśnie wzrosła o 750 $. Konfigurator online wciąż pokazuje starą MSRP. Może zmieni się 1 maja.
Czy chcesz powiedzieć, że wpłaciłeś depozyt i wzrósł on o 750 $?

Jeśli tak, to myślę, że to cena MSRP na 2024 rok, a konfigurator online podaje cenę MSRP na 2023 rok.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Meh, jest warte, cokolwiek jest warte dla ciebie. Czy to sprawi, że będziecie szczęśliwi? W takim razie kupcie to cholerne coś i zignorujcie cały ten dramat. Weźcie to od kogoś, kto prawie został wyeliminowany w wieku 40 lat... życie jest za krótkie, żeby martwić się o kilka groszy tu i tam; jeśli sprawia, że czas, który macie teraz, jest o wiele przyjemniejszy, to zróbcie to. Poza tym 3 tysiące to nawet nie połowa tego, co kosztowało zabranie mojej rodziny na 7-dniowy rejs lol. Niektórzy ludzie muszą żyć skromnie, niektórzy nie... róbcie swoje, człowieku.

EDIT - Przy okazji, jeśli to pomoże. Facet, który robił arkusz alokacji, który miał zbierać wszystkie dane Toyoty i umieszczać je w jednej ładnej, czytelnej formie, ma swój arkusz z powrotem online i znowu działa. Nie zamierzam linkować bezpośrednio do dokumentu Google, ponieważ nie mam pozwolenia, ale oto link do jego postu na Reddicie. To było świetne w dawnych czasach, żeby zobaczyć, kto co dostaje i mieć pojęcie o cenach/marżach. Alokacje Sienna
Alokacje to nagroda złotego medalu! Miałem zamiar rzucić ręcznik na Sienna i po prostu wziąć Highlandera. Zamierzam zacząć wysyłać e-maile do dealerów z dokładną specyfikacją, która przychodzi niesprzedana i mam nadzieję, że wyląduję w vanie znacznie szybciej niż czekając 6 miesięcy!

Czy to wszystko w imię oszczędności wagi i większego przebiegu? Może to dobrze. Może nie. Nie rozumiem, dlaczego nie dali mu silnika hybrydowego 3.0, który jest w obecnym Highlanderze, zwłaszcza że Sienna to cięższy pojazd i przewozi więcej osób. Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę.
2023 highlander hybrid ma również ten sam silnik 2.5 co Sienna i Rav4.

Naprawdę? Myślałem, że czytałem gdzieś jakiś czas temu, że Highlander ma większy silnik i śliniłem się na jego widok, kiedy rozważałem między Sienną a Highlanderem? Wiem, że mają nowszą wersję Safety Sense niż Sienna.

Zatem Sienna jest znacznie wolniejszym samochodem niż RAV4, biorąc pod uwagę różnicę w rozmiarze fizycznym między nimi. To trochę do bani? W każdym razie cieszę się, że dostałem jeden z 25AE w ciągu dwóch miesięcy, ponieważ użytkownik powyżej passat774 powiedział, że dostanie przydziału jest jak zdobycie Złotego Medalu. Myślałem, że rynek samochodowy zwalnia i dlatego dostaję jeden w cenie MSRP i tak "szybko" w porównaniu do niektórych innych tutaj. FYI, dealer, od którego go dostałem, nie wystawia już żadnych 25AE po tym, jak odebrałem swój. Większość na tym forum wydaje się raportować o 25AE. Zastanawiam się, czy jest ich więcej niż 2525, jak twierdzi Toyota. Chciałbym, żeby numerowali jednostki indywidualnie, żebyśmy wiedzieli, w której kolejności jesteśmy z 2525 jednostek.

Chcesz powiedzieć, że wpłaciłeś depozyt i wzrósł on o 750 $?

Jeśli tak, to myślę, że to cena MSRP na rok 2024, a konfigurator online podaje cenę MSRP na rok 2023.
Widziałem oficjalny arkusz Toyoty, który pokazywał, że wszystkie Toyoty wzrosły w MSRP dla roczników 2023 dla wszystkich modeli wyprodukowanych od 1 maja... Skąd to wiem? Mój Sienna został ukończony 1 maja i dlatego MSRP jest o 750 $ wyższa niż dzień wcześniej. Teraz najwyraźniej brakuje wagonów kolejowych i możemy go zobaczyć dopiero w czerwcu. Podwójny kop w krocze.

Naprawdę? Myślałem, że czytałem to gdzieś jakiś czas temu, że Highlander ma większy silnik i śliniłem się nad nim, gdy rozważałem między Sienną a Highlanderem? Wiem, że mają nowszą wersję Safety Sense niż Sienna.

Zatem Sienna jest znacznie wolniejszym samochodem niż RAV4, biorąc pod uwagę ich rozmiar fizyczny. To trochę do bani? W każdym razie cieszę się, że dostałem jeden z 25AE w ciągu dwóch miesięcy, ponieważ autor powyżej passat774 powiedział, że dostanie przydziału jest jak zdobycie Złotego Medalu. Myślałem, że rynek samochodowy zwalnia i dlatego dostaję jeden w cenie MSRP i tak "szybko" w porównaniu do niektórych innych tutaj. FYI, dealer, od którego go dostałem, nie wystawia już żadnych 25AE po tym, jak odebrałem swój. Większość na tym forum wydaje się raportować o 25AE. Zastanawiam się, czy jest ich więcej niż 2525, jak twierdzi Toyota. Chciałbym, żeby numerowali jednostki indywidualnie, żebyśmy wiedzieli, na którym numerze jesteśmy w kolejce 2525 jednostek.
Nie ma już bezpośredniego połączenia między silnikiem 2.5 ice a podłożem. Zapomnij o wszystkich konwencjonalnych przemyśleniach, że rozmiar ice określa, jak szybko może jechać Twój samochód. MG2 jest jedyną częścią systemu hybrydowego, która może poruszać Twoim pojazdem do przodu bez konieczności używania momentu obrotowego z jakiejkolwiek innej części (wersje Fwd). W wersjach AWD - jest to zarówno MG2, jak i MGR. To moc/moment obrotowy MG2/MGR przede wszystkim determinuje ogólną wydajność. Gdzie wchodzi ICE? Ładuje akumulator i zapewnia częściowy moment obrotowy, którego moc wyjściowa jest określana/ograniczana przez MG1 poprzez urządzenie rozdzielające moc (znane również jako przekładnia planetarna). Być może ten film lepiej to wyjaśni (zacznij od 2:50).

Obecnie posiadam wersję 2021 XLE AWD, uwielbiam w niej wiele rzeczy, była to ogromna poprawa w stosunku do naszego Routana z 2012 roku. Sienna nie jest tak dopracowana jak Oddy, ale MPG i napęd na wszystkie koła, który jest dla nas koniecznością, rekompensują to.
Jestem tutaj, ponieważ chcę ulepszyć; do edycji 25th AE, ponieważ ma kilka funkcji, których nam brakuje. Chcę jednak naprawdę mieć szansę na jazdę próbną wersją XSE na 18-calowych felgach (AWD), aby ustalić, czy nie rezygnujemy ze zbyt dużego komfortu?
Jednym z moich samochodów jest zmodyfikowana Miata z lat 90., jest miejsce na wszystko! :)
Mam problem ze znalezieniem używanego egzemplarza na parkingu dealera, żebym mógł odbyć jazdę próbną, czy ktoś byłby skłonny mnie zabrać? (Jeśli ktoś byłby chętny w okolicach Doliny Krzemowej, byłoby wspaniale i bardzo docenione!) Sześciopak lub butelka wina, jak wolisz!

Kupione w tym tygodniu:

2023 Sienna XLE Woodland edition
bazowa MSRP: 46 945 $
Opcje: 1490 $ (tylna rozrywka i koło zapasowe)
dostawa: 1335 $
całkowita MSRP: 49 770 $
+ 2000 $ marży
- 750 $ zachęty Uber

51 020 $ + TTL

Pierwszy raz w historii "przeplaciliśmy" za pojazd. ALE pytaliśmy o to dopiero pod koniec lutego i wydaje się, że przegapiliśmy podwyżkę cen w maju - to łagodzi cios. Poza tym, są one tak trudne do zdobycia, że zdecydowaliśmy się kupić jeden teraz zamiast czekać. Zarobiłem również ponad 2000 $ sprzedając Forda Mavericka, którego właśnie dostałem (zamówionego we wrześniu zeszłego roku), ponieważ nie zamierzaliśmy zatrzymywać obu pojazdów. Smutno patrzeć, jak Mav odchodzi, ale cieszę się, że mogę szybko zarobić, aby zrekompensować marżę Woodland.

Nie ma już bezpośredniego połączenia między silnikiem 2.5 ice a podłożem. Zapomnij o wszystkich konwencjonalnych przemyśleniach, że rozmiar lodu określa, jak szybko może jechać Twój samochód. MG2 jest jedyną częścią systemu hybrydowego, która może poruszać Twój pojazd do przodu bez konieczności uzyskiwania momentu obrotowego z jakiejkolwiek innej części (wersje Fwd). W wersjach AWD - jest to zarówno MG2, jak i MGR. To moc/moment obrotowy MG2/MGR przede wszystkim determinuje ogólną wydajność. Gdzie wchodzi ICE? Ładuje akumulator i zapewnia częściowy moment obrotowy, którego wyjście jest określane/ograniczane przez MG1 poprzez urządzenie rozdzielające moc (znane również jako przekładnia planetarna). Być może ten film lepiej to wyjaśni (zacznij od 2:50).

Dzięki za info. Jestem zupełnie nowy w hybrydach i wciąż ogarniam vana po prawie 3 tygodniach.

• Like
Reactions: 20swrt
Niedawno kupiliśmy 2023 25AE AWD w kolorze Wind Chill Pearl 29.04.2023 r. Pierwotnie planowaliśmy kupić czarnego lub białego XSE AWD i wpłaciliśmy depozyt w Longo Toyota 7.03.2022 r., ponieważ sprzedają w cenie MSRP. Kiedy wpłaciliśmy depozyt, powiedzieli, że to 6-8 miesięcy. Rok minął i nie wyglądało na to, żebyśmy mieli go wkrótce dostać. Żona niecierpliwiła się i zaczęła dzwonić do innych lokalnych dealerów (południowa Kalifornia) w styczniu/lutym. Różni dealerzy mieli XSE FWD, 25AE FWD lub Limited AWD, ale nalegałem na XSE, ponieważ jeśli jeżdżę minivanem, chciałem, żeby wyglądał trochę lepiej. Chciała AWD ze względów bezpieczeństwa, więc czekaliśmy i dzwoniliśmy do kolejnych dealerów.

W końcu jeden z dealerów w Van Nuys miał 25AE AWD w przydziale i nikt go nie odebrał. Żona nie chciała, żeby to nas ominęło, więc powiedzieliśmy, że go kupimy. Początkowo miał dopłatę w wysokości 8000 dolarów i powiedzieliśmy, że to poza naszym budżetem. Sprzedawczyni wróciła kilka dni później i powiedziała, że może zrobić dopłatę w wysokości 5000 dolarów. Z wahaniem się zgodziliśmy. Naprawdę, naprawdę nie chciałem płacić więcej niż MSRP, ale każdy dealer, z którym rozmawialiśmy, miał dopłatę lub dodatek, z wyjątkiem Longo i Toyota of Anaheim (tak mówią). Dopłaty i dodatki wynosiły od 1500 do 2000 dolarów i aż do 9995 dolarów za modele AWD.

Nie byliśmy pewni, dopóki nie odebraliśmy sienny, że ją dostaniemy. Sprzedawczyni powiedziała nam, że sienna przyjechała w czwartek wieczorem, a my poszliśmy do salonu w sobotę po południu.

• Podstawowa cena MSRP wynosiła 48 180 dolarów, a z dodatkami fabrycznymi MSRP wynosiła 50 287 dolarów (największy był system rozrywki na tylnych siedzeniach, którego nie chcieliśmy, za 1415 dolarów).
  • Opłata za dostawę, przetwarzanie i obsługę wynosiła 1335 dolarów.
  • Suma wyniosła 51 622 dolary przed dopłatą w wysokości 5000 dolarów (co w rzeczywistości stanowi dopłatę w wysokości 5475 dolarów po 9,5% podatku).

Van jest bardzo ładny (nigdy nie mieliśmy okazji przetestować go przed przetestowaniem tego, który kupiliśmy). Jazda w XSE na 18-calowych kołach jest płynna i wcale nie jest szorstka. Przyciemniłem szyby i czekam na wymianę kół.

Do tej pory wciąż nie dostaliśmy odpowiedzi od Longo, że nasz XSE jest dostępny. Zostawiliśmy nasz depozyt tylko po to, żeby zobaczyć, jak długo może to potrwać, zanim zostaniemy wezwani.

Na zdrowie!
Image
Image

Niedawno kupiliśmy 2023 25AE AWD w kolorze Wind Chill Pearl 29.04.2023 r. Pierwotnie planowaliśmy kupić czarnego lub białego XSE AWD i wpłaciliśmy depozyt w Longo Toyota 7.03.2022 r., ponieważ sprzedają w cenie MSRP. Kiedy wpłaciliśmy depozyt, powiedzieli, że to 6-8 miesięcy. Rok minął i nie wyglądało na to, żebyśmy mieli go dostać w najbliższym czasie. Żona niecierpliwiła się i zaczęła dzwonić do innych lokalnych dealerów (południowa Kalifornia) w styczniu/lutym. Różni dealerzy mieli XSE FWD, 25AE FWD lub Limited AWD, ale nalegałem na XSE, ponieważ jeśli już jeżdżę minivanem, chciałem, żeby wyglądał trochę lepiej. Chciała AWD dla bezpieczeństwa, więc czekaliśmy i dzwoniliśmy do kolejnych dealerów.

W końcu jeden dealer w Van Nuys miał 25AE AWD w alokacji i nikt go nie zażądał. Żona nie chciała, żeby to nas ominęło, więc powiedzieliśmy, że go kupimy. Początkowo miał dopłatę w wysokości 8000 dolarów i powiedzieliśmy, że to poza naszym budżetem. Sprzedawczyni wróciła kilka dni później i powiedziała, że może zrobić dopłatę w wysokości 5000 dolarów. Niechętnie się zgodziliśmy. Naprawdę, naprawdę nie chciałem płacić więcej niż MSRP, ale każdy dealer, z którym rozmawialiśmy, miał dopłatę lub dodatek, z wyjątkiem Longo i Toyota of Anaheim (tak mówią). Dopłaty i dodatki były tak niskie jak 1500 do 2000 dolarów i tak wysokie jak 9995 dolarów dla modeli AWD.

Nie byliśmy pewni, dopóki nie odebraliśmy sienny, że ją dostaniemy. Sprzedawczyni powiedziała nam, że sienna przyjechała w czwartek wieczorem, a my poszliśmy do salonu w sobotę po południu.

• Podstawowa cena MSRP wynosiła 48 180 dolarów, a z dodatkami fabrycznymi MSRP wynosiła 50 287 dolarów (największy był system rozrywki na tylnych siedzeniach, którego nie chcieliśmy, za 1415 dolarów).
  • Opłata za dostawę, przetwarzanie i obsługę wynosiła 1335 dolarów.
  • Suma wyniosła 51 622 dolary przed dopłatą w wysokości 5000 dolarów (co w rzeczywistości stanowi dopłatę w wysokości 5475 dolarów po 9,5% podatku).

Van jest bardzo ładny (nigdy nie mieliśmy okazji przetestować go przed przetestowaniem tego, który kupiliśmy). Jazda XSE na 18-calowych kołach jest płynna i wcale nie jest szorstka. Przyciemniłem szyby i czekam na zmianę kół.

Do tej pory wciąż nie otrzymaliśmy odpowiedzi od Longo, że nasz XSE jest dostępny. Zostawiliśmy nasz depozyt, żeby zobaczyć, jak długo może to potrwać, zanim zostaniemy wezwani.

Na zdrowie!
View attachment 63000 View attachment 63001
Ładne, ale bez konieczności płacenia więcej niż MSRP. Chciałbym, żeby mieli dla mnie AWD. Czy twój ma koło zapasowe? Jeśli tak, to czy nie ma otoman na drugim rzędzie?

Do tej pory wciąż nie otrzymaliśmy odpowiedzi od Longo, że nasz XSE jest dostępny. Złożyliśmy depozyt tylko po to, aby zobaczyć, jak długo może to potrwać, zanim zostaniemy wezwani.
Cześć sąsiedzie, dzwoniłem do wszystkich dealerów w czerwcu/lipcu 2022 roku, w tym do Longo. Nie przyjęli już nikogo na swoją listę oczekujących.

Jechałem 3 godziny do Hemet, żeby wpłacić depozyt i odebrać swój. Mój jest po lewej stronie, znalazłem kolejny 25AE AWD WcP zaparkowany na moim bloku, nie znam ich, ktoś odwiedza szpital po drugiej stronie ulicy. Okazja do zdjęcia.

Image

Ładne, ale nie trzeba płacić więcej niż MSRP. Szkoda, że nie mają AWD dla mnie. Czy twój ma koło zapasowe? Jeśli tak, to czy nie ma podnóżków w drugim rzędzie?

Mamy podnóżki w 2. rzędzie, co było jedną z cech, która prawie przekonała moją żonę do wzięcia wersji limited i nie ma koła zapasowego, z tego co widzę.

Hej sąsiedzie, dzwoniłem do wszystkich dealerów w czerwcu/lipcu 2022 roku, w tym do Longo. Nie zapisywali już nikogo na listę oczekujących.

Jechałem 3 godziny do Hemet, żeby wpłacić depozyt i odebrać swój. Mój jest po lewej stronie, znalazłem kolejny 25AE AWD WcP zaparkowany na moim bloku, nie znam ich, ktoś odwiedza szpital po drugiej stronie ulicy. Okazja do zdjęcia.

View attachment 63031
Witajcie! Bardzo fajnie! i rodzaj ekskluzywnego klubu w klubie. Jesteśmy w rejonie Walnut/Diamond Bar. U? Czy w salonie Hemet sprzedawali po MSRP?

Image

Widziałem ten 25AE AWD w pobliżu Disneylandu w poniedziałek (22.05.23).

Gratulacje dla wszystkich z okazji nowego samochodu.
Ja również czekałem na AWD, ale w zeszłym miesiącu skończyłem z FWD 25AE od Longo, ponieważ nie chciałem dłużej czekać.... piękny van, naprawdę mi się podoba i cieszę się jazdą, wciąż przyzwyczajam się do hybrydowego stylu jazdy, aby zmaksymalizować MPG lol.. zasadniczo staram się wykorzystywać moc baterii tak bardzo, jak to możliwe i "pulse and glide", gdy włącza się silnik benzynowy.. średnie MPG do tej pory to 36,6 przez pierwsze 1000 mil, właśnie zmieniłem olej po pierwszych "docierających" 1000 milach, a następnie będę zmieniał co 5000 mil, używam Toyota OEM 0-16 Syntetyczny i filtr OEM

@bruintennis

Widzę je teraz wszędzie, już nie tak wyjątkowe.

Jestem w MPk. 6k ponad.
Jeszcze żadnego nie widziałem w mojej okolicy, poza moim. Może nie przyjrzałem się bliżej.

Mamy otomany w 2. rzędzie, co było jedną z cech, która prawie przekonała moją żonę do wzięcia wersji limited, i nie ma koła zapasowego, o ile widzę.
Powiedziano mi, że w AWD otomana zostanie usunięta, jeśli obecne jest koło zapasowe.

• Like
Reactions: Sienna.Guy
Gratulacje dla wszystkich z nowego samochodu.
Ja również czekam na AWD, ale w zeszłym miesiącu skończyłem z FWD 25AE od Longo, ponieważ nie chciałem dłużej czekać.... piękny van, naprawdę mi się podoba i cieszę się jazdą, wciąż przyzwyczajam się do hybrydowego stylu jazdy, aby zmaksymalizować MPG lol.. w zasadzie staram się wykorzystywać moc baterii tak bardzo, jak to możliwe i "pulse and glide", gdy włącza się silnik benzynowy.. średni MPG do tej pory to 36,6 przez pierwsze 1000 mil, właśnie zmieniłem olej po pierwszych "docieraniu" 1000 milach, a następnie będę zmieniał co 5000 interwałów, używam Toyota OEM 0-16 Syntetyczny i filtr OEM
Gratulacje! Kiedy wpłaciłeś depozyt? Jestem pewien, że zapłaciłeś MSRP, prawda?

101 - 120 of 187 Posts