Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner
21 - 33 of 33 Posts
Cześć,
Zadzwoniłam do Roof Nest i zapewnili mnie, że Falcom 140# będzie w porządku z moim dynamicznym limitem wagi 150# dla mojego Sienny z 2019 roku. Dopytywałam w rozmowie, mówiąc, że niektórzy ludzie zgłaszali problemy z fabrycznymi szynami, ale powiedzieli, że umieścili wiele namiotów na Siennach bez problemów. Zgodzili się, że trzeci poprzeczny drążek byłby jeszcze lepszy, ale nie wahali się z dwoma belkami Thule Evo Wing, które mam obecnie. Zamontuję trzeci poprzeczny drążek. Oczywiście nie umieszczę niczego innego na dachu, żadnej markizy itp... Być może wyjmę materac z Falcom i zamiast niego włożę Exped, aby był nieco lżejszy... ale zdecyduję o tym, gdy tylko dotrze... Doświadczam opóźnień w dostawie...
Cześć Donna,

Czy Twój Roof Nest Falcon już dotarł i czy miałaś okazję zamontować go na dachu swojej Sienny? Chciałbym wiedzieć, jakie są Twoje doświadczenia z Roof Nest Falcon i Sienną. Dzięki.

Anthony

Cześć Donna,

Czy Twój Roof Nest Falcon już dotarł i czy miałaś okazję zamontować go na dachu Twojej Sienny? Chciałbym wiedzieć, jakie są Twoje doświadczenia z Roof Nest Falcon i Sienną. Dzięki.

Anthony
Cześć Anthony,
Tak, mam już mojego Falcona na Siennie i planuję wycieczkę kempingową w przyszłym tygodniu, kiedy pogoda trochę się poprawi. Jak dotąd wszystko jest dobrze i dobrze się prowadzi. Daj mi znać, jeśli zastanawiasz się nad czymś konkretnym.... Otrzymałem kilka świetnych wskazówek na stronie Roofnest na Facebooku dotyczących modyfikacji, które ulepszają drobne rzeczy w namiocie i wdrożyłem kilka z nich. Na jakim etapie procesu decyzyjnego jesteś i jakie masz konkretne obawy?
Donna

Cześć Anthony,
Tak, mam teraz mojego Falcona na Siennie i planuję wyjazd na kemping w przyszłym tygodniu, kiedy pogoda trochę się poprawi. Jak dotąd wszystko jest dobrze i dobrze się prowadzi. Daj mi znać, jeśli o coś konkretnego pytasz... Otrzymałem kilka świetnych wskazówek na stronie Roofnest na Facebooku dotyczących modyfikacji, które ulepszają małe rzeczy w namiocie i wdrożyłem kilka z nich. Gdzie jesteś w procesie podejmowania decyzji i jakie są Twoje konkretne obawy?
Donna
Dzięki za odpowiedź Donna. Cieszę się, że dostałaś swojego Falcona. Wciąż wstrzymuję się z zakupem. Martwię się, czy Falcon będzie wystarczająco bezpiecznie siedział na dość krótkiej relingu dachowej (od przodu do tyłu). I chociaż Falcon waży 140 funtów i mieści się w dynamicznej wadze 150 funtów, martwię się, czy mogą wystąpić jakieś problemy, gdy w namiocie będą dwie osoby. Zapomniałem z jakiego forum to czytałem, ale w jednym poście wspomniano, że namiot dachowy spowodował duże wgniecenia w dachu Sienny. Ale wtedy nie pamiętam, jakiego namiotu dachowego użyli i jakiej generacji Sienny. Cieszę się, że do tej pory było dobrze i że dobrze się prowadzi. Mam nadzieję, że uda Ci się przetestować go na kempingu w przyszłym tygodniu. Daj nam znać, jak poszło. Dzięki
Anthony

49933
Więc umieściliśmy ten namiot Smittybuilt XL na dachu i przejechaliśmy z nim 3000 mil, śpiąc w nim w 5 osób (2 dorosłych, dzieci w wieku 5, 3 i 1 roku, może 450 funtów plus namiot #140) przez co najmniej 7 nocy. Martwiłem się o reling dachowy z boku vana, który podtrzymuje środek namiotu, ponieważ pod wpływem ciężaru jest pewna elastyczność. Zdjąłem osłonę relingu dachowego z tyłu, a plastikowe elementy wewnętrzne sprawiły, że poczułem się bardziej nerwowo. Zacząłem od połączenia dwóch klinów (drewnianych ograniczników do drzwi) razem z paskiem, aby stworzyć podporę na środku, ale szczerze mówiąc, po kilku bardzo wietrznych nocach przestałem się tym martwić i zapomniałem o dodatkowym wsparciu. Brak problemów do zgłoszenia. Bawiliśmy się świetnie.

Niezwiązana z tym uwaga: z naszymi rzeczami, namiotem i rowerami na haku, zdecydowałem się dodać zestaw sprężyn pneumatycznych Air Lift 1000, aby wesprzeć tylne zawieszenie.

View attachment 49933

Więc umieściliśmy ten namiot Smittybuilt XL na dachu i przejechaliśmy z nim 3000 mil, śpiąc w nim w 5 osób (2 dorosłych, dzieci w wieku 5,3,1 lat, może 450# plus namiot 140#) przez co najmniej 7 nocy. Martwiłem się o reling dachowy z boku vana, który podtrzymuje środek namiotu, ponieważ jest pewna elastyczność pod wpływem ciężaru. Zdjąłem osłonę relingu dachowego z tyłu, a plastikowe elementy wewnętrzne sprawiły, że poczułem się bardziej nerwowo. Zacząłem od połączenia dwóch klinów (drewnianych ograniczników do drzwi) razem z paskiem, aby stworzyć podporę w środkowym zakresie, ale szczerze mówiąc, po kilku bardzo wietrznych nocach przestałem się tym martwić i zapomniałem o dodatkowym wsparciu. Brak problemów do zgłoszenia. Bawiliśmy się świetnie.

Niezwiązana uwaga: z naszymi rzeczami, namiotem i rowerami na haku, zdecydowałem się dodać zestaw sprężyn pneumatycznych Air Lift 1000, aby wesprzeć tylne zawieszenie.
Dzięki za podzielenie się. To bardzo uspokajające. Jeśli i kiedy dostanę namiot dachowy, również planowałem wykonać podporę środkową dla szyn. Ale teraz, z twoim doświadczeniem, wydaje się to niepotrzebne. Czytałem kilka recenzji, że te zestawy sprężyn pneumatycznych są zawodne i łatwo pękają. Ale jeśli przetrwał 3000 mil podróży z takim obciążeniem, to prawdopodobnie warto go zdobyć.

Cześć, planuję umieścić 140# Roofnest Falcon na moim Sienna 2019....zastanawiam się, czy odkryłeś coś na temat bezpieczeństwa tej decyzji? Twoja odpowiedź bardzo mile widziana.
Mam Siennę z 2019 roku z wróblem, a relingi dachowe mi się psują. Roofnest jest świadomy mojego problemu, a także inny właściciel Sienny, który się ze mną skontaktował. Uwielbiam moje gniazdo, ale nie zrobiłbym tego ponownie, gdybym wiedział. Miałem go na vanie przez 18 miesięcy, zanim zobaczyłem problemy.

Dzięki za odpowiedź Donna. Cieszę się, że dostałaś swojego Falcona. Wciąż wstrzymuję się z jego zakupem. Martwię się, czy Falcon będzie wystarczająco bezpiecznie siedział na dość krótkiej relingu dachowej (od przodu do tyłu). I chociaż Falcon waży 140 funtów i mieści się w dynamicznej wadze 150 funtów, obawiam się, czy mogą wystąpić jakieś problemy, gdy w namiocie będą dwie osoby. Zapomniałem, na którym forum to czytałem, ale w jednym poście wspomniano, że namiot dachowy spowodował duże wgniecenia w dachu Sienny. Ale wtedy nie pamiętam, jakiego namiotu dachowego użyli i której generacji Sienny. Cieszę się, że jak dotąd wszystko dobrze i że dobrze się prowadzi. Mam nadzieję, że przetestujesz go na kempingu w przyszłym tygodniu. Daj nam znać, jak poszło. Dzięki
Anthony
Miałem Roofnest Sparrow na moim 2019 przez około 18 miesięcy. Szyny zaczęły się podnosić/zawodzić przy przednim mocowaniu. Uwielbiam to ustawienie, ale nie zrobiłbym tego ponownie, co za kłopot!

Więc szukałem w górę i w dół i nie znalazłem żadnych informacji.
Czy ktoś próbował, odniósł sukces lub poniósł porażkę w montażu namiotu dachowego na swoim Siennie? Mogę być jedynym facetem z AWD Sienna, który chce namiot dachowy.
Czyżby?
Dzięki.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Miałem największy model Tepui na mojej Siennie z 2007 roku przez trzy lata i nie miałem żadnych problemów. Jedynym minusem jest zauważalny spadek ekonomii paliwowej na autostradzie.

Cześć Anthony,
Tak, mam teraz mojego Falcona na Siennie i planuję wycieczkę kempingową w przyszłym tygodniu, kiedy pogoda trochę się poprawi. Jak dotąd wszystko jest dobrze i dobrze się prowadzi. Daj mi znać, jeśli o coś konkretnego pytasz... Otrzymałem kilka świetnych wskazówek na stronie Roofnest na Facebooku dotyczących modyfikacji, które ulepszają drobne rzeczy w namiocie i wdrożyłem kilka z nich. Gdzie jesteś w procesie podejmowania decyzji i jakie są Twoje konkretne obawy?
Donna
Cześć, Donna - Jakieś dalsze aktualizacje dotyczące tego, jak Falcon się sprawdził? Dostaliśmy naszą pierwszą Siennę (gen4) i chcielibyśmy umieścić na niej RTT; z przyjemnością usłyszę/zobaczę Twoją opinię na ten temat!

Witajcie z Europy. Mam Siennę AWD. Zeszłego lata odbyłem podróż po Europie z namiotem dachowym w rozmiarze king size. Podróżowałem z dwiema osobami dorosłymi i trojgiem dzieci w wieku 6, 10 i 12 lat. Używanie chińskiego namiotu dachowego sprawiało, że byłem bardzo zdenerwowany po pierwszym dniu i przez cały czas podróży. Nie jest możliwe spanie 4 osób na dachu, nawet jedna osoba dorosła i 2 dzieci nie nadają się do spania na dachu. Oryginalne relingi Sienny wyginają się dramatycznie i wcale nie jest to bezpieczne. Szukam rozwiązania, jak wymienić relingi dachowe na mocniejsze. Spróbuję dodać tutaj zdjęcia z mojej podróży, żeby pokazać wam, jak źle to wygląda. I przepraszam za mój angielski.

Ciekawe, ale byłbym zdenerwowany wychodzeniem na siku w środku nocy. Prawdopodobnie ześlizgnąłbym się z drabiny, będąc w połowie obudzonym.
Biorąc pod uwagę cenę, ponieważ w ogóle nie dużo biwakuję, po prostu zdecydowałbym się na duży namiot. Nowe namioty zajmują może 20 minut na rozłożenie i złożenie i dałyby dużo więcej miejsca.

21 - 33 of 33 Posts