Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner

Problem z kontrolą trakcji

101K views 48 replies 37 participants last post by  robodrigo  
#1 ·
Mam XLE z 2005 roku. W ostatnim miesiącu miałem trzy przypadki, w których działo się coś bardzo dziwnego: podczas jazdy, raz na autostradzie z prędkością 65, raz na ulicy miejskiej z prędkością około 35 i raz na wjeździe na autostradę z prędkością około 25, włączyła się kontrola trakcji, van zahamował, a kontrolka kontroli trakcji na desce rozdzielczej zaświeciła się z dźwiękiem sygnału dźwiękowego. Rozumiem, jak działa kontrola trakcji, ale za każdym razem było sucho, równa nawierzchnia, bez deszczu, bez żwiru, bez warunków, które wymagałyby kontroli trakcji. Ostatnim razem, gdy się to zdarzyło, kontrola trakcji była wyłączona, kiedy jechałem do dealera, aby to sprawdził. Dealer miał go przez dwa dni i mówi, że nie może znaleźć niczego złego. Czy komuś jeszcze się to przydarzyło?

#2 ·
Czy dźwięk sygnału dźwiękowego składał się z 5 sygnałów dźwiękowych w odstępach około 1/2 sekundy? To dzieje się w naszym 2008 roku, gdy włącza się kontrola stabilności. Kontrolka kontroli trakcji na desce rozdzielczej zapala się tylko wtedy, gdy włącza się kontrola trakcji. Jeśli zarówno kontrola trakcji, jak i kontrola stabilności włączają się bez powodu, brzmi to jak poważny problem.

#3 ·
Jakiś czas temu pojawiły się informacje o wadliwych czujnikach odchylenia, które to powodują. Nie wiem nic więcej, ponieważ mój nie ma VSC ani kontroli trakcji. Wydaje się, że dzieje się to również w Sequoia:

http://www.automotivehelper.com/topic544406.htm

Milhouse said:
Mam XLE z 2005 roku. W ostatnim miesiącu miałem trzy przypadki, w których zrobił coś bardzo dziwnego: Podczas jazdy, raz na autostradzie z prędkością 65, raz na ulicy miejskiej z prędkością około 35 i raz na wjeździe na autostradę z prędkością około 25, włączyła się kontrola trakcji, van zahamował, a na desce rozdzielczej zapaliła się kontrolka trakcji z sygnałem dźwiękowym. Rozumiem, jak działa kontrola trakcji, ale za każdym razem było sucho, równa nawierzchnia, bez deszczu, bez żwiru, bez warunków, które wymagałyby kontroli trakcji. Ostatnim razem, gdy się to zdarzyło, kontrola trakcji była wyłączona, kiedy jechałem do dealera, żeby to sprawdził. Dealer miał go przez dwa dni i mówi, że nie może znaleźć niczego złego. Czy komuś jeszcze się to zdarzyło?

#4 ·
Uprzedziłeś mnie - na starym forum było kilka wątków na ten temat, zwłaszcza dotyczących wczesnych modeli Sienny.

Krótko mówiąc, u osób dotkniętych problem występował sporadycznie, więc początkowo trudno było go zdiagnozować, ponieważ dealerzy nie mogli odtworzyć problemu na żądanie, ale ostatecznie został on powiązany z wadliwym czujnikiem odchylenia.

Nie jestem jednak pewien, czy był na to TSB.

#39 ·
Problem, które mieliśmy z Sienną. Ponad 12 rozmów telefonicznych i wiele wizyt u dealera z pełną gwarancją, a my jesteśmy ciągle zbywani.

MAM ROZWIĄZANIE!!!!! To był dla mnie koszmar i po WIELU badaniach, zabraniu mojego minivana do oszustów z salonu Toyoty i 2 niezależnych warsztatów, udało mi się to załatwić. Myślałem, że będę musiał zezłomować pojazd, ale dzięki dużej wytrwałości udało mi się go naprawić.

To tuleje przekładni kierowniczej były mocno zużyte. Wymieniłem przekładnię kierowniczą za 625 $ i wszystkie problemy zniknęły. Koniec z alarmem, szarpaniem/hamowaniem, utratą przyspieszenia. Mam nadzieję, że to komuś pomoże, ponieważ było to straszne doświadczenie i NIGDY więcej nie kupię Toyoty.

Powodzenia.

#31 ·
Mamy ten sam problem. Toyota nie może powtórzyć. Ciągłe pękanie i piszczenie niezależnie od pogody, warunków i prędkości. Czy znalazłeś rozwiązanie?

to zdarza się nam CAŁY CZAS, a Toyota odmawia uznania jakiegokolwiek problemu. Zobacz wideo, które dostaliśmy dzisiaj...

Toyota twierdzi, że nigdy nie jest w stanie powtórzyć problemu, ale złapaliśmy go na wideo z iPhone'a 14 razy podczas dzisiejszej jazdy.

#9 ·
Przytrafiło mi się to w weekend. Zabrałem to do małego dealera, u którego kupiłem vana. W TEN SPOSÓB TO NAPRAWILI
Objawy: Podczas jazdy po osiągnięciu 35 mph, alarm kontroli trakcji piszczy i miga kontrolka. Powyżej 45 mph pojazd zaczyna hamować. Wszystkie objawy ustępują poniżej 25 mph.
Podjęte działanie: Diagnostyka układu ABS / kontroli trakcji. Odczyt wszystkich kodów i sprawdzenie każdego czujnika pod kątem wadliwego sygnału. Uruchomienie systemu i potwierdzenie działania wszystkich modułów i czujników. Jazda próbna pojazdem i potwierdzenie problemu. ZRESETOWANIE I PONOWNA KALIBRACJA ECM, BCM I CZUJNIKÓW PRĘDKOŚCI OBROTOWEJ.
Mówią, że wszystko to było spowodowane zużytymi łożyskami kół. Prawdopodobnie ich nie słyszałem, ponieważ z czasem przyzwyczaiłem się do hałasu.

#11 ·
Ten sam problem tutaj. Zaczęło się kilka tygodni temu, zdarzyło się to już pół tuzina razy. Jeszcze nie byłem u dealera. Dziś rano prawie wjechał we mnie samochód z tyłu. Miałem nadzieję znaleźć informację o akcji serwisowej lub biuletyn serwisowy dotyczący tego problemu. Czy ktoś jeszcze tego doświadcza?

#12 ·
... kontrola trakcji zadziałała, van zahamował, a kontrolka kontroli trakcji na desce rozdzielczej zaświeciła się z sygnałem dźwiękowym. ... Czy komuś jeszcze się to przydarzyło?
Doświadczamy tego od kilku tygodni. Dzisiaj po raz pierwszy zdarzyło się to przy wyłączonej kontroli trakcji. Zazwyczaj zaczyna się na zakręcie, ale trwa do jednej lub dwóch mil na prostej autostradzie. Dotyczy to modelu Sienna LE z 2006 roku. Czy to znany problem z tym pojazdem? Czy są jakieś związane z tym akcje serwisowe lub biuletyny serwisowe?

Dziękuję za pomoc.

#13 ·
Doświadczyłem tego samego problemu z modelem 2004 Sienna XLE Limited z przebiegiem 100 500 mil. Kontrola trakcji włącza się przy prędkości 60 mil na godzinę na prostym odcinku drogi, hamuje samochód i odcina zasilanie. Prawie straciłem kontrolę nad pojazdem, kiedy to się wydarzyło, skręcając na inne pasy ruchu. Zabrałem go do dealera Wondries Toyota w Alhambra CA, dwa razy, ale nie udało się powtórzyć problemu. Jak zmusić korporację Toyoty do przyjrzenia się temu i jak zgłosić to do NTSB?

#14 ·
Mam siennę xle z 2006 roku i mam ten sam problem. Zaczęło się w zeszłym miesiącu i przeraża cię, gdy się to dzieje. Miałem skaner na ecm i mówią, że nie przechowuje historii. Znowu się to zdarzyło dziś wieczorem po tym, jak zabrałem go w zeszłym tygodniu i zleciłem ustawienie przedniej osi zgodnie ze specyfikacją producenta. Nie wiem, co dalej, ale brzmi to jak czujnik. Inne posty mówią, że czujnik odchylenia może być uszkodzony. Sprawdzę to jako następne. To znaczy, jeśli najpierw nie rozwalę samochodu.

#15 ·
Odnosi się ponownie do mojego postu nr 8 powyżej. Za każdym razem, gdy wprowadzisz zmianę w kalibracji zawieszenia, co obejmuje również ustawienie geometrii kół, musisz wykonać kalibrację punktu zerowego, aby ponownie wycentrować czujniki. A w miarę starzenia się tych samochodów dostawczych, zużyte amortyzatory, tuleje i przeguby kulowe, a nawet wymiana opon, mogą to wywołać.

#16 ·
Post Kinereta - Jestem właścicielem minivana Toyota Sienna i dzieje się z nim to samo, co uchwyciłeś na wideo. Mieliśmy vana w Toyocie, wydając łącznie 3000,00 $. Problem jednak nie został rozwiązany. Czy udało Ci się kiedykolwiek zidentyfikować problem i całkowicie go naprawić? Proszę o post i aktualizację. Sytuacja jest przerażająca. Mój samochód ma dopiero 100 000 mil, ale boję się jeździć. Zrobiliśmy kalibrację punktu zerowego, wymieniliśmy czujnik kierownicy, przetestowaliśmy czujniki na kołach, a także wiele innych rzeczy wymienionych w poście 8. Dzieje się tak również po wyłączeniu przycisku TRAC Auto.

#18 ·
Właśnie kupiłem XLE z 2006 roku i doświadczyłem tych samych problemów, które opisali inni, wszystko w doskonałych warunkach jazdy. To ogromny cios dla Toyoty w mojej opinii. Mój poziom lojalności znacznie się zmniejszył. Nie dlatego, że jest problem. Ponieważ nie chcą go naprawić. Złożyłem skargę do U.S. DOT National Highway Traffic Safety Administration. Polecam wszystkim zrobić to samo!!! http://www.safercar.gov/

#19 ·
Mamy również ten problem z naszym modelem XLE Limited z 2005 roku od kilku miesięcy. Moja żona bardzo martwi się, że zostanie uderzona z tyłu podczas jednego z tych zdarzeń. Rozmawiałem krótko z dealerem około miesiąc temu - powiedzieli, że nie słyszeli o tym problemie. Zabieram samochód z powrotem do nich z informacjami, które zebrałem z tego forum i innych w sieci. Zarejestrowałem również to zdarzenie na moim telefonie, aby im je pokazać.

#20 ·
Dodaj mnie do listy. Kontrola trakcji włączyła się przy 65 na prostej drodze. Jasny słoneczny dzień. Wystraszyło mnie to na śmierć. Zdarzyło się to ponownie 2 dni później, gdy mój mąż prowadził. Tym razem padało, ale nie było to niczym nadzwyczajnym.

#21 ·
Dodaj mnie również do listy. Jesteśmy pierwotnymi właścicielami Sienny XLE z 2004 roku, którą serwisowaliśmy regularnie i wymienialiśmy/naprawialiśmy elementy w razie potrzeby. Kontrola trakcji włączyła się cztery razy, po jednym razie we wrześniu i październiku 2015 roku oraz dwa razy w ciągu ostatnich dziesięciu dni (styczeń 2016 roku). Trzy na cztery razy van jechał po suchej nawierzchni, wszystkie cztery razy z prędkością 35-45 mil na godzinę. Za pierwszym razem wystraszyło mnie to na śmierć. Van zablokował się (hamował sam) i rozległ się wewnętrzny alarm dźwiękowy (po prawie 12 latach posiadania vana byłem bardzo zaskoczony, że istnieje wewnętrzny alarm). Natychmiast się zatrzymałem, wysiadłem i sprawdziłem opony, zajrzałem pod vana i chociaż nie otworzyłem maski, nie było pary, syczenia ani dźwięków wyciekającego płynu. Wsiadłem z powrotem i ostrożnie pojechałem do celu. Następnie zabrałem vana do naszego niezależnego mechanika, z którym odbyłem jazdę próbną, podczas gdy on przeprowadzał diagnostykę - niestety nic się nie pojawiło. Po drugim razie nasz mechanik przeprowadził pewne badania i dowiedział się, że problem był prawdopodobnie spowodowany wadliwym czujnikiem. Polecił (z czym zgadza się mój mąż) odłączenie kontroli trakcji, ponieważ po dwunastu latach posiadania vana nigdy nie byliśmy w sytuacji, w której musielibyśmy włączyć kontrolę trakcji. Wahałam się, czy ją odłączyć, ale po ostatnich dwóch incydentach obawiam się, że mogę mieć wypadek, jeśli to się powtórzy, zwłaszcza jeśli ktoś jedzie zbyt blisko lub przejeżdża przez skrzyżowanie z nadjeżdżającymi samochodami. BARDZO STRASZNE. Zgłosiłam to do NHTSA. Wspomniałam o tym również mojemu lokalnemu dealerowi Toyoty i przynajmniej jeden z pracowników znał ten problem. Nie weszliśmy w dyskusję na temat problemu, ponieważ nie był technikiem serwisowym, a ja byłem w salonie w związku z akcją serwisową deski rozdzielczej. Zamierzam zadzwonić do lokalnego dealera jutro, aby omówić tę kwestię. Mam nadzieję, że Toyota zrobi dobrze dla nas, właścicieli pojazdów.

#25 ·
Dodaj mnie również do listy. Jesteśmy pierwotnymi właścicielami Sienna XLE z 2004 roku, która była serwisowana regularnie i w której wymienialiśmy/naprawialiśmy elementy w razie potrzeby.
Kontrola trakcji włączyła się cztery razy, raz we wrześniu i październiku 2015 roku oraz dwa razy w ciągu ostatnich dziesięciu dni (styczeń 2016 roku). Trzy na cztery razy van jechał po suchej nawierzchni, wszystkie cztery razy z prędkością 35-45 mil na godzinę. Za pierwszym razem wystraszyło mnie to na śmierć. Van zablokował się (hamował sam) i rozległ się wewnętrzny alarm dźwiękowy (po prawie 12 latach posiadania vana byłem bardzo zaskoczony, że jest wewnętrzny alarm). Natychmiast się zatrzymałem, wysiadłem i sprawdziłem opony, zajrzałem pod vana i chociaż nie otworzyłem maski, nie było pary, syczenia ani dźwięków wyciekającego płynu. Wsiadłem z powrotem i ostrożnie pojechałem do celu. Następnie zabrałem vana do naszego niezależnego mechanika, z którym odbyłem jazdę próbną, podczas gdy on przeprowadzał diagnostykę - niestety nic się nie pojawiło. Po drugim razie nasz mechanik przeprowadził pewne badania i dowiedział się, że problem był prawdopodobnie spowodowany wadliwym czujnikiem. Polecił (z czym zgadza się mój mąż) odłączenie kontroli trakcji, ponieważ po dwunastu latach posiadania vana nigdy nie byliśmy w sytuacji, w której musielibyśmy włączyć kontrolę trakcji. Wahałem się, czy ją odłączyć, ale po ostatnich dwóch incydentach obawiam się, że mogę mieć wypadek, jeśli to się powtórzy, zwłaszcza jeśli ktoś jedzie zbyt blisko lub przejeżdża przez skrzyżowanie z nadjeżdżającymi samochodami w moim kierunku. BARDZO STRASZNE. Zgłosiłem to do NHTSA. Wspomniałem o tym również mojemu lokalnemu dealerowi Toyoty i przynajmniej jeden z pracowników znał ten problem. Nie weszliśmy w dyskusję na temat problemu, ponieważ nie był technikiem serwisowym, a ja byłem w salonie w związku z akcją serwisową deski rozdzielczej. Zamierzam zadzwonić do lokalnego dealera jutro, aby omówić tę kwestię. Mam nadzieję, że Toyota zrobi dobrze dla nas, właścicieli pojazdów.
Czy znalazłeś rozwiązanie tego problemu? Miałem ten sam problem i ograniczył on moją jazdę do bardzo krótkich lokalnych wycieczek, a nie autostrad lub ostrych zakrętów. Do tej pory mam zero i chcę tylko dowiedzieć się, gdzie odłączyć tę kontrolę. Wszelka pomoc, taka jak miejsce, w którym znajduje się czujnik YAW, byłaby mile widziana. (Pierwotny właściciel Toyoty Sienna AWD z 2005 roku)

#22 ·
Mój Sienna 08 miał podobny problem, w którym zapaliły się VSV i wiele innych kontrolek. Po 2 lub 3 nieudanych próbach ze strony dealera nalegałem (nie tak grzecznie), aby bardziej wykwalifikowany technik Toyoty (w tamtym czasie mieli mobilnych supertechników, których mogli wezwać) rozwiązał problem podczas mojej następnej wizyty. Po jeździe z podłączonym komputerem diagnostycznym ustalili, że to uszkodzony czujnik (myślę, że to był uszkodzony czujnik ilości powietrza po stronie wlotu powietrza). Wyjaśnili, że gdy ECS stwierdził, że czujnik jest uszkodzony, aktywowany został tryb awaryjny, który wyłączył funkcje VSV/kontroli trakcji. Wymienili czujnik i od 7 lat nie ma problemów. Mam nadzieję, że to pomoże.

#24 ·
Miałem ten problem z moim Sienną z 2006 roku i zajęło mi dużo czasu, zanim w końcu go zlokalizowałem.

Krótko mówiąc: rozwiązaniem dla mnie była wymiana przekładni kierowniczej. Nie mogę wystarczająco pochwalić mojego lokalnego mechanika za znalezienie tego, skoro inni nie potrafili.

Niech Twój mechanik spojrzy pod przekładnię, podczas gdy ktoś skręca kierownicą w lewo i w prawo, gdy samochód stoi na ziemi. Jeśli w przekładni jest luz, prawdopodobnie dlatego, że tuleje są uszkodzone. Jeśli poszukasz przekładni do Sienny, okaże się, że można je kupić już za 250 dolarów za regenerowane, a nowe mogą kosztować około 750 dolarów. Mechanik powinien potrzebować około 3 godzin na wymianę, więc najniższa cena wyniosłaby około 600 dolarów za naprawę. Następnie będziesz musiał ustawić zbieżność kół.

Alarm czujnika przestał się włączać po tej naprawie. To ma sens, jeśli czujnik kąta skrętu otrzymuje fałszywy odczyt z poślizgu przekładni. Wskazaniem, że to może być Twój problem, jest zauważenie większego luzu na kierownicy podczas jazdy.

#26 ·
Mam Siennę z 2004 roku, która robi dokładnie to samo. Podczas jazdy powyżej 30 mil na godzinę włącza się alarm VSC. Jest kilka zakrętów, na których to się powtarza. Dzieje się tak również na autostradzie na lekkich zakrętach i często włącza hamulce ABS, szarpiąc pasażerów do przodu i ściągając pojazd na bok. Byliśmy u dealera/w warsztacie 5 razy w zeszłym roku, dwa razy serwisowani i nic nie zadziałało. Komputer nie podawał żadnych kodów, aby znaleźć problem. Skalibrowali czujnik YAW, a następnie wymienili czujnik. Jest coraz gorzej i zdarza się przez większość dni. Zadzwoniłem do centrali Toyoty i powiedziano mi, że ponieważ samochód jest stary i ma dużo mil, nie zapłacą za naprawę. Dealer chce wymienić tuleje dolnego wahacza oraz przekładnię kierowniczą i wał za 4300 $. Nie gwarantują, że to rozwiąże problem. Nie jestem pewien, co to jest. Więc przeszukuję fora. Czy dla tych, którzy mieli ten problem, brzmi to jak to, co zostało u Was naprawione? Czy problem został rozwiązany na stałe?

#27 ·
Im bardziej zużyte są elementy zawieszenia i układu kierowniczego, tym bardziej prawdopodobne jest, że to się stanie. Zawsze, gdy komputer 'wierzy', że nadwozie nie podąża dokładnie tam, gdzie skręcona jest kierownica, uruchomi jeden lub dwa hamulce narożne, aby pomóc w doprowadzeniu go do właściwego łuku. W starszym vanie stanie się to problematyczne, ponieważ wszystko się poluzuje. Przejedź nowym vanem i swoim tyłem do tyłu. Jeśli czujesz niedokładność w prowadzeniu, komputer też to czuje.

Modele z 2004 roku są prawdopodobnie najbardziej problematyczne z serii, biorąc pod uwagę, że było kilka TSB związanych z komponentami i oprogramowaniem. Niestety, to typowa historia każdego modelu z pierwszego roku (debugowanie) i pierwszy raz, kiedy kontrola stabilności została użyta w vanach. Idealnie mogliby 'znieczulić' system trochę, żeby nie reagował tak szybko, ale nie znam żadnego sposobu, aby to zrobić. Wyłączenie go prawdopodobnie oznacza całkowitą utratę systemu ABS.

Musisz znaleźć niezależny warsztat zawieszenia, który może obiektywnie przyjrzeć się całemu ustawieniu, amortyzatorom, amortyzatorom, tulejom, łącznikom, przegubom kulowym, przekładni kierowniczej i jej mocowaniom, a nawet oponom, wraz z czujnikami stabilności.

To nie będzie łatwe.... ani tanie do naprawy.