Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner
41 - 58 of 58 Posts
Czy ktoś zabrał pojazd do Costco w celu uzyskania gwarancji przebiegu?
Tak. Nasz van jadł hydroedges na śniadanie, obiad i kolację. Myślę, że najwięcej, co udało mi się uzyskać z jednego zestawu, to około 20 000 mil, zanim doszło do wskaźników zużycia na kilku oponach (przód, chyba).

Mogłyby jeszcze trochę pojeździć, ale w porze deszczowej nie chciałem ryzykować, więc wróciłem po nowy zestaw.

Nie spodziewałem się, że uwzględnią przebieg, ponieważ wymieniałem je wcześniej (zanim wszystkie doszły do wskaźników zużycia), ale Costco (przynajmniej to, do którego chodzę) było na tyle miłe, że proporcjonalnie rozliczyło je w tamtym czasie, zamiast kazać mi wracać, gdy wszystkie były całkowicie łyse.

Miałem ten sam problem. Miałem opony kierunkowe: opony Goodyear Triple Tread Assurance i zawsze zużywały się na zewnątrz, zanim zużyła się środkowa część. Ale znalazłem rozwiązanie........... dodaj więcej powietrza! Zabrałem to do warsztatu oponiarskiego i nikt nie mógł zrozumieć, dlaczego zużywają się najpierw na zewnątrz. Przyjaciel zasugerował dodanie więcej powietrza i zadziałało. Jazda jest trochę bardziej wyboista, ale....... opona wytrzymuje dłużej i zgadnijcie co........ lepszy przebieg paliwa!

Ile Ci zwrócili? Jeśli nie masz nic przeciwko, żeby powiedzieć.

Tak. Nasz van zjadał hydroedges na śniadanie, obiad i kolację. Myślę, że najwięcej, co wyciągnąłem z jednego zestawu, to około 20 000 mil, zanim doszło do prawie wskaźników zużycia na kilku oponach (przód, chyba).

Mogły jeszcze trochę pojeździć, ale w porze deszczowej nie chciałem ryzykować, więc wróciłem po nowy zestaw.

Nie spodziewałem się, że uwzględnią przebieg, ponieważ wymieniałem opony wcześniej (zanim wszystkie doszły do wskaźników zużycia), ale Costco (przynajmniej to, do którego chodzę) było na tyle miłe, że proporcjonalnie rozliczyło je w tym czasie, zamiast kazać mi wracać, gdy wszystkie były całkowicie łyse.

Mój Sienna XLE z 2005 roku z oponami 215/65r-16 i przebiegiem nieco ponad 86 000 mil jest prawie gotowy na 4. komplet opon, oryginalne Dunlopy, następnie Micheliny, teraz Sumitomo, 86 000 podzielone przez 3 = 28 666 średnio. Zdecydowałem, że wypróbuję Micheliny 225/70r-16 LTX M/S2 i otrzymałem wycenę z Sears i prawdopodobnie zamontuję je w ciągu miesiąca. Cena w Sam's Club jest nieco niższa, ale kierownik ds. opon powiedział mi, że jest to sprzeczne z polityką Sam's, aby montować opony w rozmiarze, którego nie ma na tabliczce na drzwiach, mimo że opony LTX są wyżej oceniane pod każdym względem, wyższa klasa prędkości, wyższy wskaźnik obciążenia, wyższe zużycie bieżnika i wyższa klasa temperatury. Wydaje mi się szalone, że Sam's ma taką politykę. Po ich założeniu i przejechaniu kilku mil wrócę na to forum z raportem. 13.12.14 Mam na nich około 5 miesięcy i 5-6000 mil i w przyszłym tygodniu będę miał wyważanie i rotację i nadal wyglądają jak nowe. Prędkościomierz jest teraz dokładniejszy z tymi oponami. Samochód prowadzi się i jeździ lepiej niż kiedykolwiek.

Kwestia zużycia opon Sienna została szczegółowo omówiona. Wielu właścicieli eksperymentowało z tym i przedstawiło następującą radę...
1. Samochód jest zbyt ciężki dla zalecenia Toyoty dotyczącego ciśnienia w oponach 35 psi. Każdy, kto to czyta, powinien zwiększyć ciśnienie w oponach do 40-44 psi z przodu i 38-42 psi z tyłu w modelach FWD (40-44 psi i to samo, z przodu i z tyłu, w modelach AWD), jeśli chcesz uzyskać rozsądnie dobre zużycie opon. Samochód uzyskuje również lepsze zużycie paliwa i prowadzi/hamuje zauważalnie lepiej przy tych ciśnieniach w oponach. Kosztem jest NIECO sztywniejsza jazda, ale nie nieprzyjemna.
2. Sienna jest ciężka z przodu i zużyje przednie opony dwa razy szybciej niż tylne opony. MUSISZ ROTOWAĆ OPONY, jeśli chcesz uzyskać rozsądnie długą żywotność z zestawu. Należy to robić co najmniej co 5000 mil i maksymalnie co 10000 mil.

Utrzymuję ciśnienie w oponach 40 z przodu i 38 z tyłu, obracam je co 6500 do 7000 mil i ustawiam zbieżność samochodu, gdy kupuję nowy zestaw opon. Nigdy nie uzyskałem mniej niż 45 000 mil z zestawu i uzyskałem 59 000 mil z zestawu Michelin Primacys.

Zgadzam się. Zmienię opony (06 XLE) ponownie po mojej długiej podróży w tym tygodniu. Będzie to czwarty komplet (w tym opony OEM). Miałem dwa komplety Michelin Radials i następnym razem dostanę Defenders. Mój pierwszy komplet Radial wytrzymał 25 tys. mil, drugi komplet 40 tys. (bardziej zwracałem uwagę na ciśnienie w oponach). Napompuje opony do 38 psi, kiedy dostanę Defenders. Jestem pewien, że będzie bardziej wyboista jazda!

Kwestia zużycia opon Sienna została szczegółowo omówiona. Wielu właścicieli eksperymentowało z tym i przedstawiło następujące rady...
1. Samochód jest za ciężki dla zalecenia Toyoty dotyczącego ciśnienia w oponach 35 psi. Każdy, kto to czyta, powinien zwiększyć ciśnienie w oponach do 40-44 psi z przodu i 38-42 psi z tyłu w modelach FWD (40-44 psi i to samo, z przodu i z tyłu, w modelach AWD), jeśli chcesz uzyskać rozsądnie dobre zużycie opon. Samochód uzyskuje również lepsze zużycie paliwa i prowadzi się/hamuje zauważalnie lepiej przy tych ciśnieniach w oponach. Kosztem jest NIECO sztywniejsza jazda, ale nie nie do przyjęcia.
2. Sienna jest ciężka z przodu i przednie opony zużywają się dwa razy szybciej niż tylne opony. MUSISZ ROTOWAĆ OPONY, jeśli chcesz uzyskać rozsądnie długą żywotność z kompletu. Należy to robić co najmniej co 5000 mil i maksymalnie co 10000 mil.

Utrzymuję ciśnienie w oponach na poziomie 40 z przodu i 38 z tyłu, rotuję je co 6500 do 7000 mil i ustawiam zbieżność samochodu, gdy kupuję nowy komplet opon. Nigdy nie uzyskałem mniej niż 45 000 mil z kompletu i uzyskałem 59 000 mil z kompletu Michelin Primacys.

Po przeprowadzeniu tych wszystkich badań i zirytowaniu się przyspieszonym zużyciem naszego 08 LE FWD, myślę, że spróbuję czegoś, co zrobiłem w moim Subaru i założę zestaw opon 215/65-16 General Grabber AT - tak, opony terenowe. Mogę je dostać w dobrej cenie, niższej niż większość opon całorocznych, o których ludzie mówią. Są nieco cięższe, ale mają nieco większą głębokość bieżnika niż większość opon całorocznych. W tym momencie jedyną alternatywą, którą rozważam, są opony całoroczne, Dunlop Signature II. Po używaniu opon terenowych (nie błotnych) wcześniej i przez ostatnie 4 lata w moim Subaru, naprawdę nie można zauważyć zbyt dużej różnicy przy prędkościach autostradowych - zdecydowanie żadnych głośnych dźwięków opon.

Zainteresowany wysłuchaniem opinii/opinii innych.

Mam Siennę LE z 2007 roku z przebiegiem 125 tys. mil. Przejechała na oryginalnych oponach Dunlopa 35 tys. mil, a drugi komplet opon Dunlopa został wymieniony po kolejnych 35 tys. mil. Nie byłem zadowolony z opon Dunlopa, więc zmieniłem je i założyłem komplet Michelin Harmony z gwarancją na 80 tys. mil. Były to lepsze opony i przy regularnym obracaniu co 5-6 tys. mil udało mi się przejechać na nich 55 tys. mil, zanim osiągnęły głębokość bieżnika 3/32 cala i słabo spisywały się w pierwszym śniegu sezonu. Przy takiej głębokości bieżnika nie spodziewałem się dobrej przyczepności na śniegu, ale było gorzej, niż byłem skłonny tolerować. Zatem przy przebiegu 125 tys. mil mam nowy komplet opon Uniroyal Tiger Paw touring z gwarancją na 70 tys. mil. Nigdy wcześniej nie kupiłem kompletu Uniroyali do żadnego pojazdu, ale nie chciałem ponownie płacić za Michelina, więc to trochę "eksperyment". Jak dotąd Uniroyale sprawdzają się dobrze w mokrych warunkach - ale jeszcze ich nie testowałem na śniegu. Uniroyale są cichsze niż Michelin Harmony, co jest miłe. Zamierzam utrzymać nieco wyższe ciśnienie w oponach (38 psi), jak wspomniano we wcześniejszych postach w tym wątku, i zobaczyć, jak długo wytrzyma bieżnik na tym komplecie. Jeśli długotrwała przyczepność będzie dobra, a zużycie bieżnika pozwoli mi na przejechanie 50 tys. mil, uznam ten eksperyment za udany.

AKTUALIZACJA: LUTY 2015 - W styczniu mieliśmy sporo śniegu i jestem zadowolony z tego, jak sprawdzają się na śniegu. Są porównywalne do opon Michelin Harmony, gdy ten komplet był nowy - i znacznie lepsze od nich, gdy są zużyte. Znowu mam pewność, że poradzę sobie w śniegu! Po przejechaniu prawie 2000 mil na tym komplecie podobają mi się - ale zauważam spadek oszczędności paliwa. Zazwyczaj na starych oponach miałem 21 mpg. Teraz mam tylko 20 mpg. Wydaje się, że to może być jeden z kompromisów z tymi Uniroyal.

Mam Siennę LE z 2009 roku i właśnie przekroczyłem 70 000 mil. Moja Sienna zużyła opony OEM w około 32 000 mil, co według dealera było na górnej granicy, ponieważ większość ludzi wymienia je między 25 000 a 28 000 mil. Nie pamiętam, jakie były fabryczne opony, ale nie zamierzałem przy nich zostać. Założyłem komplet opon Goodyear Fuel Assurance i wytrzymały do teraz. Niestety, zewnętrzne krawędzie zużywają się bardziej, nawet przy regularnym obracaniu co 5000 mil i utrzymywaniu ciśnienia 35 psi. Plan jest więc taki, po przeczytaniu postów wszystkich innych, aby kupić nowy zestaw, zrobić geometrię i jeździć z ciśnieniem 40 psi. Myślę, że rzeczywistość posiadania Sienny to wymiana opon co 2-3 lata, w zależności od nawyków jazdy. Zamierzam pozostać przy Goodyear, tylko jeszcze nie zdecydowałem się między Assurance a Fuel Assurance.

Jeśli zmienisz na opony do lekkich ciężarówek 225/70r-16 i będziesz je eksploatować przy ciśnieniu 40 psi, możesz uzyskać lepszy przebieg bieżnika, Sienna jest po prostu za ciężka dla opon osobowych.

Ciekawe, następnym razem, gdy będę musiał wymienić opony, mogę wypróbować opony SUV/AT. Do tej pory przejechałem 27 000 mil na dwuletnich oponach Michelin Defender XT z pozostałą głębokością bieżnika 7/32. Zmieniam je co 5-7 tys. mil i mam równomierne zużycie. Pompuje opony do 38 psi. Wątpię, żebym osiągnął 90 000 mil, na które Defender są oceniane.

Byłbym zainteresowany usłyszeniem, czy inni założyli opony SUV/AT do swoich furgonetek i jakie mają doświadczenia. Patrząc online na Discount Tire, opony Michelin LTX M/S (70 000 mil gwarancji) kosztują 149 dolarów za sztukę w rozmiarze 225/70/16, podczas gdy Defenders w standardowym rozmiarze kosztują 126 dolarów za sztukę. Większe opony lepiej wypełniłyby nadkola.

Mój Sienna XLE z 2005 roku z oponami 215/65r-16 i nieco ponad 86 000 milami jest prawie gotowy na 4. komplet opon, oryginalne Dunlopy, potem Micheliny, teraz Sumitomo, 86 000 podzielone przez 3 = 28 666 średnio. Zdecydowałem, że wypróbuję Micheliny 225/70r-16 LTX M/S2 i otrzymałem wycenę z Sears i prawdopodobnie zamontuję je w ciągu miesiąca. Cena w Sam's Club jest nieco niższa, ale kierownik ds. opon powiedział mi, że jest to sprzeczne z polityką Sam's, aby montować opony w rozmiarze, którego nie ma na tabliczce na drzwiach, mimo że opony LTX mają wyższą ocenę we wszystkich aspektach, wyższą prędkość, wyższą nośność, wyższe zużycie bieżnika i wyższą temperaturę. Wydaje mi się szalone, że Sam's ma taką politykę. Po ich założeniu i przejechaniu kilku mil wrócę na to forum z raportem. 13.12.14 Mam na nich około 5 miesięcy i 5-6000 mil i w przyszłym tygodniu zrobię wyważanie i rotację i nadal wyglądają jak nowe. Prędkościomierz jest teraz dokładniejszy z tymi oponami. Samochód dostawczy prowadzi się i jeździ lepiej niż kiedykolwiek.[/Q
To wspaniale! Jaki to miało wpływ na Twoje mile na galon?

Porozmawiajmy więc o tym, dlaczego opony nie wytrzymują zbyt długo.

Jeśli Twoje opony się zużywają, sprawdź elementy zawieszenia. Te vany mają przednie dolne ramię wahacza z tuleją, która się zużywa. Tylna tuleja to duży gumowy pączek, a kiedy zawiedzie, pozwala na przemieszczanie się ustawienia zbieżności. Jeśli musisz ją wymienić, znalazłem zestaw poliuretanowy na ebay, który można wcisnąć. Kiedy moja zawiedzie, tak zamierzam zrobić.

Skąd to wiem? Mój Lexus IS300 ma to samo ustawienie i zbyt szybko zniszczył wewnętrzną krawędź moich opon. Wycisnąłem podartą gumową tuleję OEM i wcisnąłem nowe tuleje poliuretanowe. Ustawienie zbieżności jest teraz solidne jak skała. Tuleje poliuretanowe wcale nie usztywniły mojego zawieszenia. Po prostu zapobiega to przesuwaniu się dolnego wahacza do tyłu podczas hamowania, czyli wtedy, gdy opony zużywają się nierównomiernie. Jest to spotęgowane, ponieważ van ma napęd na przednie koła. Kiedy hamujesz, wewnętrzna krawędź zużywa się szybciej. Kiedy przyspieszasz, zewnętrzna krawędź zużywa się szybciej. Wynik netto: Twoje opony wytrzymują o połowę krócej.

Nawet jeśli Twoja tuleja nie jest podarta, może być zbyt miękka, aby zachować ustawienie geometrii podczas jazdy.

Oto link do sposobu wymiany tulei IS300. DIY: Przednie dolne ramię wahacza nr 2

Numer części to Superpro SPF3173K. Vany Sienna dzielą tę tuleję z Camry, wierzcie lub nie. Cena 150 $

DIY Wymiana przedniej tulei ramienia nr 2 Lexus IS300

Części FIGs są produkowane przez Superpro w Australii.

Załącznik 28081

Mam drugi zestaw opon Michelin Defenders, ocenionych na 90 000 mil przebiegu, w moim XLE z 2006 roku. Przejechałem 39 000 mil na pierwszym zestawie. Mam również Camry LE z 2009 roku i używa on opon w tym samym rozmiarze co van, przy czym van waży około 1000 funtów więcej. Widząc to, zakładam, że dodatkowy ciężar na oponie w tym samym rozmiarze co w Camry jest jednym z powodów, dla których tak szybko się zużywają. Nie prosiłem o żadną korektę w związku z mniejszym przebiegiem, ponieważ uznałem, że to nie wina opony. Regularnie serwisujemy nasze pojazdy, a oni sprawdzają zużycie zawieszenia itp. w ramach regularnej kontroli przy wymianie oleju co około 3000 mil. Oba pojazdy dobrze się prowadzą i jeżdżą. Opony Michelin Defenders w Camry zużywają się tak, jak powinny. Opony w vanie zużywają się szybciej, tak jak w pierwszym zestawie. Wybrałem Defenders ze względu na ich lepszą przyczepność przez cały okres eksploatacji opony, zgodnie z czasopismami testującymi opony. Oba pojazdy działają dobrze i wymagają tak niewielkiej konserwacji, że mogę wybaczyć słabe zużycie opon w Siennie w zamian za wszystkie rzeczy, które robi tak dobrze. Właśnie po raz pierwszy wymieniłem hamulce przy przebiegu 137 000 mil, aby dać przykład.

Porozmawiajmy więc o tym, dlaczego opony nie wytrzymują zbyt długo.

Jeśli Twoje opony się zużywają, sprawdź elementy zawieszenia. Te vany mają przednie dolne ramię wahacza z tuleją, która się zużywa. Tylna tuleja to duży gumowy pączek, a kiedy zawiedzie, ustawienie zbieżności może się przemieszczać w dowolne miejsce.

Skąd to wiem? Mój Lexus IS300 ma ten sam układ i zbyt szybko starł wewnętrzną krawędź moich opon. Wycisnąłem rozerwaną gumową tuleję OEM i wcisnąłem nowe tuleje poliuretanowe. Ustawienie zbieżności jest teraz solidne jak skała. Tuleje poliuretanowe wcale nie usztywniły mojego zawieszenia. Po prostu zapobiega to przesuwaniu się dolnego wahacza do tyłu podczas hamowania, co powoduje nierównomierne zużycie opon. Jest to spotęgowane, ponieważ van ma napęd na przednie koła. Kiedy hamujesz, wewnętrzna krawędź zużywa się szybciej. Kiedy przyspieszasz, zewnętrzna krawędź zużywa się szybciej. Wynik netto, Twoje opony wytrzymują o połowę krócej.

Nawet jeśli Twoja tuleja nie jest rozerwana, może być zbyt miękka, aby zachować ustawienie geometrii podczas jazdy.
Odpowiadam na stary wątek, ale dziękuję za to wyjaśnienie. Myślę, że to dokładnie to, co dzieje się z moim LE z 2006 roku. Opony zużywają się szybciej, niż myślę, że powinny, głównie na wewnętrznych i zewnętrznych krawędziach. Czasami moje sterowanie "wędruje" tylko troszeczkę, ale reakcja układu kierowniczego jest na tyle precyzyjna, że nie sądzę, żeby to było w układzie kierowniczym lub drążkach kierowniczych. Wszystkie połączenia wydają się dość ciasne, ale z zawieszeniem w dół (na stojakach podnośnika) tył dolnego wahacza wygląda tak:

Niezbyt całkowicie rozerwany, ale zdecydowanie w pewnym stopniu się rozdziela.

Wiem, że tuleję wahacza można kupić osobno lub w zestawie, jeśli kupisz cały wahacz. Jak trudne jest usunięcie i ponowne zamontowanie tulei (i jej stalowej tulei) w istniejącym wahaczu??

Odpowiadam na stary wątek, ale dziękuję za to wyjaśnienie. Myślę, że dokładnie to dzieje się z moim LE z 2006 roku. Opony zużywają się szybciej niż myślę, że powinny, głównie na wewnętrznych i zewnętrznych krawędziach. Czasami moje sterowanie "wędruje" odrobinę, ale reakcja układu kierowniczego jest na tyle precyzyjna, że nie sądzę, żeby to było w układzie kierowniczym lub drążkach kierowniczych. Wszystkie połączenia wydają się dość mocne, ale z zawieszeniem opuszczonym (na stojakach podnośnika) tył dolnego wahacza wygląda tak:
View attachment 48552
Nie jest całkowicie rozerwany, ale zdecydowanie w pewnym stopniu się rozdziela.

Widzę, że tuleję wahacza można kupić osobno lub w zestawie, jeśli kupisz cały wahacz. Jak trudne jest usunięcie i ponowne zamontowanie tulei (i jej stalowej tulei) w istniejącym wahaczu?
Nie warto zawracać sobie głowy tulejami z rynku wtórnego, ponieważ nie są one trwałe. Po prostu kup fabryczne OEM i po sprawie. Nie są takie drogie. Nieco mniej niż 200 dolarów za stronę, jeśli się rozejrzysz.

2008 Sienna LE. Salsa Red (Być może kolor jest powodem, dla którego zjada opony, nie wiem?). Nie jest to AWD. Miał go na ustawieniu geometrii kół w dniu 11.07 i wszystkie pomiary były w normie / nie dokonano żadnych regulacji.

Opony OEM wytrzymały około 23 000. Teraz przy 50 000 przebiegu opony zamienne są ZNOWU na 2/32!

Zastąpiłem fabryczne Dunlopy oponami Yokohama AVID Touring. Mają one gwarancję zużycia bieżnika na 65 000. Ale wytrzymały tylko nieco ponad połowę tego.
Mój niezależny sprzedawca opon proporcjonalnie rozlicza opony i zajmuje się problemem.

Moje pytanie brzmi: czy Sienna są znane z tego, że w ten sposób zjadają opony? Czy Yoko AVID są znane z szybkiego zużycia?

Szukałem w sieci i chociaż niektórzy ludzie nawiązują do słabego zużycia opon, wiele z nich wydaje się być problemami z geometrią zawieszenia. Wydaje mi się dziwne, że samochód zjadł dwa komplety opon w 50 000 mil. Przypisałem pierwszy zestaw do kiepskich opon OEM, których używają producenci. Ale szczerze miałem nadzieję, że z zamienników Yokohamas wyciągnę 55-60 tys.
Mój Sienna z 2008 roku od nowości zjada opony. Zrobiłem trochę badań i okazuje się, że specyfikacje Toyoty dla opon w tym roku były za małe. Zrobili też słabą robotę przy projektowaniu przedniej części vana. Zmieniłem rozmiar opony fabrycznej na 225/65/16 w oponach zamiennych i to trochę pomaga, ale najlepsze, na co można liczyć, to około 35 000 mil. Zazwyczaj kupuję Micheliny do moich innych samochodów, ale Sienna zjada je tak samo jak każdą inną oponę. Z tego powodu polecam zakup opony średniej klasy, takiej jak Cooper. Zapłacisz mniej i wytrzymają one mniej więcej tyle samo czasu. Van ma obecnie 180 000 mil i zamierzam kupić dla niego 6. komplet opon.

41 - 58 of 58 Posts