Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner

Pytanie dotyczące korzystania z Techstream

9.5K views 17 replies 9 participants last post by  Liliflower  
#1 ·
Mam używaną Siennę LE z 2014 roku z jednym pilotem i chcę:

1) Zaprogramować drugi pilot;
2) Usunąć wszystkie poprzednie;
i
3) Aktywować alarm.

Jestem umiarkowanie obeznany z technologią jak na laika, ale mimo wszystko laikiem. Zastanawiam się, czy ktoś może mi powiedzieć, jak przygotować się do odpowiedniego oprogramowania i/lub kabla VCI, zanim zacznę. Bardzo łatwo mogę sobie wyobrazić, że pobieram oprogramowanie i kupuję kabel tylko po to, by się okazało, że nie działają. Czy ktoś może mi powiedzieć:

1. Jakiej wersji oprogramowania potrzebuję i gdzie najlepiej je zdobyć? Nie wiem, czy TechStream TIS to to samo co GTS i czy jest darmowe. Wydaje się, że są jakieś darmowe pliki do pobrania, ale jestem zdezorientowany, ponieważ niektóre z nich wydają się być rozliczane jako diagnostyka i nie jestem pewien, czy mogę ich używać do wprowadzania zmian, czy nie.

2. Widziałem pewne rozbieżności w systemach 32- i 64-bitowych... czy TechStream/GTS działa na 64?

3. Czy kabel VCI musi pasować do wersji oprogramowania? A może kabel będzie działał ze starszą wersją oprogramowania?

4. Niektóre informacje dały mi wrażenie, że kabel jest dostarczany z oprogramowaniem, ale inni mówią, że to tylko sterowniki są dołączone? O co w tym chodzi?

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy mogą pomóc w którymkolwiek z tych pytań.

#3 ·
Skąd mam wiedzieć, czy mam czujniki stłuczenia szyby i maski? To Sienna LE z 2014 roku.

Z którego roku i wykończenia jest Twoja Sienna? Jedną z rzeczy, które mnie zastanawiają, jest to, czy ma to znaczenie - czy niektóre wersje Techstream będą działać tylko z określonymi rocznikami samochodów.

#4 · (Edited)
Nie jestem pewien, gdzie idzie czujnik stłuczenia szkła, ale wiem, że czujnik maski będzie faktycznie częścią przedniego zatrzasku maski z dołączoną wiązką przewodów. Uważam, że jeśli nie, wiązka przewodów zostanie po prostu zawiązana i zaślepiona. Nie jestem tego w 100% pewien, ponieważ opieram się na mojej pamięci z czasów, gdy miałem moją Camry SE z 2011 roku i moją Tundrę SR5 z 2008 roku. Mój v7. Techstream działał zarówno z tymi pojazdami, jak i z moim Sienna LE, którego odebrałem tydzień temu.

Kupiłem również mój kabel i oprogramowanie techstream na eBayu w styczniu 2014 roku. Było to wymienione jako

2012 Najnowszy V7.11.010 MINIVCI V7 dla TOYOTA Cable & Software

#8 ·
Mam używaną Siennę LE z 2014 roku z jednym pilotem i chcę:

1) Zaprogramować drugi pilot;
2) Usunąć wszystkie poprzednie; oraz
3) Aktywować alarm.

Jestem umiarkowanie obeznany z technologią jak na laika, ale mimo wszystko laikiem. Zastanawiam się, czy ktoś może mi powiedzieć, jak przygotować się do odpowiedniego oprogramowania i/lub kabla VCI, zanim zacznę. Bardzo łatwo mogę sobie wyobrazić, że pobieram oprogramowanie i kupuję kabel tylko po to, by się okazało, że nie działają. Czy ktoś może mi powiedzieć:

1. Jakiej wersji oprogramowania potrzebuję i gdzie najlepiej je zdobyć? Nie wiem, czy TechStream TIS to to samo co GTS i czy jest darmowe, czy nie. Wydaje się, że są jakieś darmowe pliki do pobrania, ale jestem zdezorientowany, ponieważ niektóre z nich wydają się być rozliczane jako diagnostyka i nie jestem pewien, czy mogę ich używać do wprowadzania zmian, czy nie.

2. Widziałem pewne rozbieżności w systemach 32- i 64-bitowych... czy TechStream/GTS działa na 64?

3. Czy kabel VCI musi pasować do wersji oprogramowania? A może kabel będzie działał ze starszą wersją oprogramowania?

4. Niektóre informacje dały mi wrażenie, że kabel jest dostarczany z oprogramowaniem, ale inne mówią, że to tylko sterowniki są z nim dostarczane? O co w tym chodzi?

Wielkie podziękowania dla każdego, kto może pomóc w którymkolwiek z tych lub wszystkich.
Kupiłem swój na eBayu za około 22 dolary. Wierzę, że to wersja 10. Kabel był dostarczany z płytą CD, którą można przeglądać i obsługiwać za pomocą systemu Windows 32-bit. 64-bit nie działa dla mnie. Musisz przejrzeć dysk i znaleźć dokument "readme", który powinien wszystko wyjaśnić. Większość tych pirackich płyt jest dostarczana z instrukcjami instalacji. Będą miały potrzebne sterowniki na dysku, a instrukcje powiedzą ci, co robić. To dość proste. Powodzenia.

#9 ·
Nie mogę tego uruchomić . . .

Nie mogę połączyć oprogramowania z samochodem, bez względu na to, co robię. Potrzebuję odpowiedzi na kilka podstawowych pytań, aby wiedzieć, czy w ogóle jestem na właściwej drodze.

1. Widziałem sprzeczne informacje na ten temat - czy potrzebuję jakiejkolwiek subskrypcji jakiegokolwiek oprogramowania, aby to zrobić - czy to tylko kwestia posiadania kabla i oprogramowania? W różnych miejscach widzę, że potrzebuję subskrypcji, aby w ogóle się połączyć i korzystać z oprogramowania, LUB że mogę się połączyć bez subskrypcji, ale nie mogę zrobić nic innego niż czysta diagnostyka bez subskrypcji - więc może nie mógłbym włączyć alarmu lub zaprogramować breloka, na przykład. Czy to prawda? Czy potrzebuję jakiejkolwiek subskrypcji, aby to wszystko zrobić? Nie pracuję u dealera ani w warsztacie. Jestem tylko zwykłym facetem, który próbuje zmienić kilka ustawień.

2. Używam wersji 10.10.018. Używam 64-bitowego laptopa z systemem Windows 10. Czytałem, że można to zrobić, ale nie mogę tego potwierdzić. Wszystkie linki, które znajduję, mają nieaktywne linki do sterownika. Czy można to zrobić? Jeśli tak, czy ktoś może wskazać mi aktywny link ze sterownikiem?

3. Mam dwa błędy, które mnie osłupiają. Jednym z nich jest to, że kabel jest "Unable to Connect to VIM". Nie wiem nawet, do czego odnosi się VIM, ale oczywiście komputer/oprogramowanie nie połączy się z samochodem. Otrzymuję ekran pomocy z kilkoma wskazówkami na ten temat, ale nie mogę ich zrozumieć. Niektóre z nich nie mają zastosowania, ale nie mogę zrozumieć innych.

4. Drugi błąd pojawia się, gdy oprogramowanie prosi o klucz. Czy potrzebuję klucza? Czy to z subskrypcji? Znalazłem stronę internetową, która mówiła mi, co mam wpisać, ale to nie zadziałało. Oczywiście może to wynikać z problemu z niemożnością połączenia w punkcie 3 powyżej.

Z tego wszystkiego, co czytam, zmiana ustawień po połączeniu wydaje się wystarczająco łatwa. Ale połączenie wydaje się trudne. Chciałbym przynajmniej wiedzieć, czy mam jakieś zwykłe techniczne problemy, czy też muszę zasubskrybować/zapłacić/zarejestrować się, aby to zrobić, lub czy w ogóle mogę to zrobić jako nie-profesjonalista samochodowy bez dealera lub warsztatu.

Dzięki wszystkim, którzy mogą zaoferować jakieś wskazówki.

Matt

#10 ·
Sterowniki powinny być dołączone do płyty CD lub jakiegokolwiek nośnika, który został dostarczony z kablem. Ponieważ kable różnią się w zależności od sprzedawcy i strony, mogą nie być uniwersalne.

Nie ma klucza ani numeru seryjnego dla techstream. Musisz zmodyfikować jeden z plików, aby działał.

Błąd VIM powinien zniknąć po zainstalowaniu odpowiednich sterowników i skonfigurowaniu go w techstream. Jeśli go wyszukasz, znajdziesz szczegółowe instrukcje. Musisz po prostu przeczytać każde zdanie, pominąłem jedno i spędziłem godzinę próbując znaleźć to, czego mi brakuje.

#11 ·
Dzięki Jack-e-son,

Instrukcje dołączone do płyty CD zawierają jedynie podstawowe informacje na temat instalacji programu z płyty CD. Zrobiłem to, nie ma problemu. Ale nie dotyczą one problemu z połączeniem VIM ani prośby o klucz.

Znalazłem kilka zestawów szczegółowych instrukcji online, które są zasadniczo takie same, ale różnią się w szczegółach lub w zależności od okoliczności, takich jak system 32- lub 64-bitowy, która wersja techstream jest używana i który system operacyjny jest używany, i wypróbowałem je do tej pory, o ile miały zastosowanie, ale nie dają one różnych wyników.

Kiedy mówisz "zainstaluj odpowiednie sterowniki i skonfiguruj je w techstream", czy chcesz przez to powiedzieć, że po zainstalowaniu sterowników trzeba coś skonfigurować w techstream?

A takżę, ponieważ prosi mnie o klucz, czy masz jakiś pomysł, który plik muszę zmodyfikować? i jak?

Dzięki,
Matt

#13 ·
Zastanawiam się również - czy SAM kabel ma znaczenie? Czy jest możliwe, że kabel, który dostałem, może być używany tylko z V10? A może nie jest tak, że kabel musi być używany z określonymi wersjami?

#14 ·
Kabel to tylko konwerter szeregowy na magistralę CAN. Używałem tego samego kabla z różnymi wersjami Techstream i działa. Wystarczy zainstalować sterowniki do kabla, a techstream wykryje go i połączy się z pojazdem. Obecnie używam wersji 10, jak sądzę, i użyłem jej do zaprogramowania nowego pilota i usunięcia starych. Poniższy film był bardzo pomocny przy programowaniu.

#16 ·
Kabel to po prostu konwerter szeregowy na magistralę CAN. Używałem tego samego kabla z różnymi wersjami Techstream i działa. Wystarczy zainstalować sterowniki do kabla, a techstream wykryje go i połączy się z pojazdem. Obecnie używam wersji 10, jak sądzę, i użyłem jej do zaprogramowania nowego pilota i usunięcia starych. Poniższy film był bardzo pomocny w programowaniu.
https://www.youtube.com/watch?v=netUn6jhYUM
Jestem zdezorientowany, sterownik odnosi się do oprogramowania, a nie do kabla, prawda?

#18 ·
Właśnie dostałem kabel (zamówiłem ten za 16 USD) i nie miałem napędu CD/DVD w żadnym laptopie, więc pomyślałem, że jestem w czarnej d.. Jednak pobrałem nowszą wersję Techstream, 12.20.024, z tego linku i postępowałem zgodnie z instrukcjami w OP w tym wątku. Zrobiłem to na Windows 10 i było kilka czkawek.

1) Nie było Firmwearupdatetool.exe, więc musiałem pominąć ten krok.

2) Nazwy urządzeń nie były takie same. Znalazłem "Universal Serial Converter" w nagłówku "Universal Serial Bus Controllers" i "USB Serial Port" w "Ports (COM & LPT)" i upewniłem się, że to COM4 (użyj zaawansowanego przycisku w ustawieniach portu właściwości, aby to zmienić. Próbowałem zaktualizować sterownik na każdym i wskazać katalog xhorse, ale oba stwierdziły, że bieżący sterownik jest nowszy.

3) Zrobiłem aktualizację/scalanie rejestru i kiedy to zrobiłem, zadziałało.

4) Jeśli chodzi o klucz, jest plik txt, który zawiera klucz, którego musisz użyć do aktywacji. (Instructions.txt)

Podłączyłem moją Camry 2012, ponieważ jest to najnowsza Toyota, jaką mamy i TEchstream działał bez zarzutu. Dla odniesienia, diagnostyka kabla DLC3 pokazała tylko K i L jako czerwone, podczas gdy reszta, w tym CAN-L i CAN-H, była zielona. Więc, bez flashowania ECU. Wciąż próbuję dowiedzieć się, co robi linia K.

Tak więc, mogę potwierdzić, że DZIAŁA w Win 10, po prostu musisz to "trochę poruszyć", aby to zadziałało. :)