Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner
181 - 200 of 235 Posts
Kupiłem te felgi Voxx z oponami Michelin Defender. Nie chciałem krzykliwych, błyszczących felg i chciałem 17", które zachowałyby prawidłowy odczyt prędkościomierza i zachowały bardziej przystępny rozmiar opon. Musiały być łatwe do czyszczenia. Te felgi były tak naprawdę czwarte na liście. Moje ulubione felgi nie były już produkowane. Dwie kolejne opcje były dostępne tylko w rozmiarach 18" i 19". Nie do końca mnie satysfakcjonują, ale wyglądają lepiej niż 16", które na nich były.

Założyłem dłuższe szpilki kół na przednie koła, tylne koła będą później w tym tygodniu. Jak wspomniałem we wcześniejszym poście, nie podobało mi się, że nakrętki kół z moimi felgami enkei wchodziły tylko na 10 mm (domyślam się, że większość felg z rynku wtórnego ma ten problem, ponieważ w większości używają nakrętek stożkowych, a nie nakrętek trzpieniowych w stylu fabrycznym, a większość ludzi o tym nie wie, ponieważ są one montowane przez warsztat!).

Jedynymi godnymi zaufania szpilkami, jakie udało mi się znaleźć, były ARP 100-7715, jak wspomniał BenG. Niestety długość szpilki w ARP wynosi 65 mm i są one za długie. Stwierdziłem, że z ARP należy zdjąć 15 mm, co daje całkowitą długość szpilki 50 mm (fabrycznie 40 mm). Mając 50 mm, są one wystarczająco krótkie, aby można je było zamontować bez wyjmowania piasty i mają teraz 20 mm zazębienia gwintu. Poprosiłem ojca, aby wytoczył je dla mnie na tokarce, aby uzyskać lepszy, czysty wygląd. Do montażu nowych szpilek użyłem jednej z fabrycznych nakrętek kół, z płytkim gniazdem napędowym 1/2" jako dystansem, aby osadzić nowe szpilki. Na przednich kołach należy usunąć tylko dwie śruby mocujące zacisk hamulcowy i śrubę przewodu hamulcowego do kolumny resorującej. Dość prosta praca, najdłużej zajęło zmierzenie sprzętu i przycięcie do rozmiaru.

Wow! Ten post jest świetny! Chciałbym, żeby mi przyszło do głowy, żeby spróbować znaleźć kogoś z tokarką, żeby wykończyć moje szpilki... Moje są po prostu ucięte i wygładzone Dremelem. :(
Założyłem dłuższe szpilki kół na przednie koła, tylne koła będą później w tym tygodniu. Jak wspomniałem we wcześniejszym poście, nie podobało mi się, że nakrętki kół z moimi felgami enkei wchodziły tylko na 10 mm (domyślam się, że większość felg z rynku wtórnego ma ten problem, ponieważ w większości używają nakrętek stożkowych, a nie nakrętek z trzpieniem w stylu fabrycznym, a większość ludzi o tym nie wie, ponieważ są one montowane przez warsztat!).

Jedynymi renomowanymi szpilkami, jakie mogłem znaleźć, były ARP 100-7715, jak wspomniał BenG. Niestety długość szpilki w ARP wynosi 65 mm i są za długie. Stwierdziłem, że trzeba odjąć 15 mm od ARP, aby uzyskać całkowitą długość szpilki 50 mm (fabryczne mają 40 mm). Mając 50 mm, są wystarczająco krótkie, aby można je było zamontować bez zdejmowania piasty i mają teraz 20 mm zazębienia gwintu. Poprosiłem ojca, żeby wytoczył je dla mnie na tokarce, aby uzyskać lepszy, czysty wygląd. Do montażu nowych szpilek użyłem jednej z fabrycznych nakrętek koła, z płytkim gniazdem napędowym 1/2" jako dystansem, aby osadzić nowe szpilki. Na przednich kołach należy usunąć tylko dwie śruby mocujące zacisk i śrubę przewodu hamulcowego do kolumny resorującej. Dość prosta robota, najdłużej zajęło zmierzenie sprzętu i przycięcie na wymiar.

View attachment 66089 View attachment 66090 View attachment 66091 View attachment 66093 View attachment 66092

Wow! Ten post jest świetny! Chciałbym, żeby mi przyszło do głowy, żeby spróbować znaleźć kogoś z tokarką, żeby wykończyć końce moich szpilek.... Moje są po prostu ucięte i wygładzone Dremelem. :(
Zrobiłbym coś podobnego. Jestem szczęściarzem, że mój tata ma małą tokarkę w swoim garażu do małych projektów takich jak ten. Jest dożywotnim manualnym maszynistą i mieszka 5 minut ode mnie.

Zrobiłem też wszystkie szpilki kół na tylnych osiach, praca przebiegła bardzo sprawnie. Udało mi się przełączyć hamulce postojowe w "tryb serwisowy", postępując zgodnie z tym filmem (nie mogłem znaleźć żadnych informacji na ten temat na tej stronie);

Koło zapasowe; instaluje się z fabrycznymi szpilkami bez problemu. Po zamontowaniu szpilek kół 50 mm, fabryczne nakrętki kół z kołem zapasowym mają 5 mm szczeliny przed osadzeniem się na szpilkach po dokręceniu. Jeśli wykonujesz tę modyfikację, upewnij się, że masz przy sobie 5 fabrycznych nakrętek kół na wypadek, gdybyś musiał użyć koła zapasowego, ponieważ nakrętki stożkowe z rynku wtórnego nie będą działać.

Uwaga na marginesie; ktoś tutaj powiedział, że piasta tylnego koła i amortyzator były trudne do zrobienia w 4. generacji, dla mnie wyglądało to bardzo prosto.

Ostatnia rzecz; jeśli używasz kół z rynku wtórnego, zalecam zmierzenie, ile obrotów wykonują nakrętki kół przed dokręceniem, możesz poluzować tylko jedną, aby to przetestować. Jeśli uzyskujesz tylko 4-5 obrotów, tak jak ja, to technicznie rzecz biorąc, to za mało. Discount Tire zamontował moje nowe koła i nic mi nie wspomniał, dopiero gdy zamontowałem pierścienie centrujące, znalazłem ten problem. Zasada: zazębienie gwintu nakrętki koła powinno wynosić co najmniej grubość szpilki (w naszym przypadku 12 mm), ale najlepiej 1,5x lub 18 mm. Obliczenia Koniga w tej kwestii są następujące: średnica śruby podzielona przez skok gwintu = minimalna liczba wymaganych obrotów nakrętki. W naszym przypadku jest to 12 podzielone przez 1,5 = 8. To ogromny problem bezpieczeństwa.

Mam model Limited z 2023 roku z zamontowanym podnośnikiem JOR 2". Chcę sezonowo zamienić oryginalne felgi i opony na dedykowany zestaw opon zimowych. Mam zestaw felg, których używałem w moim Outbacku (miałem na nich opony 225/60/18), które chciałbym ponownie wykorzystać, ale z nowymi oponami zimowymi. Standardowe opony w moim Limited to 235/60/18. Chciałbym wypełnić dodatkową przestrzeń nieco wyższą oponą.

Dwa pytania:
1) Czy jest bezpieczne i możliwe założenie nowych opon zimowych w rozmiarze 235 lub 240 na stare felgi, które pierwotnie były najlepiej dopasowane do opony 225?
2) Jak duży profil opony mógłbym/powinienem założyć, aby nie obcierała? 65, 70...?

Od dawna śledzę wątki o kołach na tym forum - teraz, gdy wygląd zewnętrzny mojej furgonetki jest wreszcie gotowy, chciałbym podzielić się moim zestawem w tym wątku! 😁

21x9, niestandardowe przesunięcie, Vossen HF-4T, błyszcząca czerń.
View attachment 58364

View attachment 58366

View attachment 58365

View attachment 58370

View attachment 58372

View attachment 58371

View attachment 58367 View attachment 58368 View attachment 58369
Czego użyłeś do zmatowienia zderzaka?

W końcu zabrałem się za założenie kół TRD Camry z oponami Wildpeak AT Trails do mojego XSE AWD. Zdjęte z naszego Rav4 Prime. Był photoshop, który zrobiłem rok temu lub wcześniej, zanim w ogóle miałem vana na forum.

Uwagi:
Te opony mają gładką stronę i agresywną stronę boczną. To bardziej agresywna strona boczna.
Straciłem 0,5-1 mpg w porównaniu z fabrycznym zestawem XSE AWD

Następnym krokiem jest usunięcie chromu, a potem skończę!

View attachment 56107
Też myślę o tym samym, żeby założyć koła TRD Camry/Avalon do mojego XSE. Zauważyłem, że TRD ma szerokość 8,5 cala, a standardowe koło Sienna ma 7,5 cala. Czy mogę wiedzieć, jaki rozmiar opon pan zakłada? Dzięki

Znalazłem kilka felg Enkei Raijins 19x8 i opony Continental Cross Contact LX Sport 235/55 na rynku. Montażysta opon musiał dodać pierścień, aby dopasować otwór centralny. Kupiłem nowe czujniki TPMS, ponieważ zamontowałem opony zimowe na oryginalnych felgach 17" .

View attachment 55813
View attachment 55812
Cześć e30m20👋🏽 Pytanie, kiedy kupiłeś czujniki tpms, musiałeś je ponownie zaprogramować u dealera, czy były już zaprogramowane, kiedy je kupiłeś? Wiem tylko, że dealer Toyoty pobiera tak dużo tylko za zaprogramowanie ich dla pojazdu.

Dla tych, którzy są ciekawi wystawania (lub cofania) z różnymi ustawieniami kół, gorąco polecam sprawdzenie tego:

Wpisz koło, o którym wiesz, że działa dobrze po lewej stronie (np. specyfikacje OEM), a następnie koło, na które chcesz zmienić po prawej stronie. Powie ci, o ile dalej (lub na zewnątrz) będzie wystawać. Zazwyczaj, z mojego doświadczenia, jeśli wewnętrzna obręcz nieco się cofnie (bliżej hamulców), jest w porządku. Tylko nie szalej :) . Kolejną rzeczą, na którą ludzie powinni uważać, jest wystawanie zbyt dużej ilości - zbyt duży poke może oznaczać, że opona może uderzyć lub ocierać tylne drzwi przesuwne. Zamieściłem wszystkie moje badania i specyfikacje w moim wątku budowlanym. Powodzenia!
Dziękuję za info, illusionest!

181 - 200 of 235 Posts