Założyłem dłuższe szpilki kół na przednie koła, tylne koła będą później w tym tygodniu. Jak wspomniałem we wcześniejszym poście, nie podobało mi się, że nakrętki kół z moimi felgami enkei wchodziły tylko na 10 mm (domyślam się, że większość felg z rynku wtórnego ma ten problem, ponieważ w większości używają nakrętek stożkowych, a nie nakrętek z trzpieniem w stylu fabrycznym, a większość ludzi o tym nie wie, ponieważ są one montowane przez warsztat!).
Jedynymi renomowanymi szpilkami, jakie mogłem znaleźć, były ARP 100-7715, jak wspomniał
BenG. Niestety długość szpilki w ARP wynosi 65 mm i są za długie. Stwierdziłem, że trzeba odjąć 15 mm od ARP, aby uzyskać całkowitą długość szpilki 50 mm (fabryczne mają 40 mm). Mając 50 mm, są wystarczająco krótkie, aby można je było zamontować bez zdejmowania piasty i mają teraz 20 mm zazębienia gwintu. Poprosiłem ojca, żeby wytoczył je dla mnie na tokarce, aby uzyskać lepszy, czysty wygląd. Do montażu nowych szpilek użyłem jednej z fabrycznych nakrętek koła, z płytkim gniazdem napędowym 1/2" jako dystansem, aby osadzić nowe szpilki. Na przednich kołach należy usunąć tylko dwie śruby mocujące zacisk i śrubę przewodu hamulcowego do kolumny resorującej. Dość prosta robota, najdłużej zajęło zmierzenie sprzętu i przycięcie na wymiar.
View attachment 66089
View attachment 66090
View attachment 66091
View attachment 66093
View attachment 66092