Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner
161 - 180 of 235 Posts
Czekałem prawie rok na mojego XSE. Odebrałem go w zeszłym tygodniu i dzisiaj założyłem koła! Nadal muszę przyciemnić przednie szyby i dokończyć usuwanie chromu.
20x8.5 Enkei z oponami 255/45 Michelins
View attachment 62036
Czy pamiętasz, jaki był offset w 8,5-calowych Enkei? Zastanawiam się tylko, czy wynosił +35 i czy miałeś jakieś problemy z ocieraniem, ponieważ są one nieco głębsze niż 8-calowe z offsetem +30?

Zainstalowałem felgi 18" enkei xm-6. Polecam montaż z aluminiowymi adapterami centrującymi otwór piasty, od 60,1 mm do 72,6 mm w sienna (discount tire ich nie zamontował). Pierścienie, które dostałem z amazon, weszły ciasno i wydawały się dobrze wykonane. Byłem trochę zawiedziony, widząc, jak śruby aftermarketowe wchodzą tylko na około 10 mm gwintu szpilki, podczas gdy fabryczne nakrętki wchodzą prawdopodobnie dwa razy tyle (fabryczne nakrętki są w stylu trzpieniowym i nie pasują do nowych felg). Gdybym miał to zrobić jeszcze raz, kupiłbym zestaw używanych 18-calowych felg fabrycznych, zdjął kołpaki i zlecił ponowne pomalowanie felg. Chociaż felgi aftermarketowe wyglądają dobrze.

Byłem trochę przygnębiony, widząc, jak kołki z rynku wtórnego wchodzą w gwint szpilki tylko na około 10 mm, podczas gdy fabryczne nakrętki wchodzą prawdopodobnie na dwa razy tyle (fabryczne nakrętki są w stylu trzpienia i nie pasują do nowych kół).
Szczerze mówiąc, też nie byłbym zadowolony z kontaktu gwintu tylko na 10 mm. Mam nadzieję, że moje nowe koła takie nie są.
Czy wszyscy inni z kołami z rynku wtórnego mają ten sam problem?

Zainstalowałem felgi 18" enkei xm-6. Polecam montaż z centrowaniem aluminiowych adapterów otworu piasty, od 60,1 mm do 72,6 mm w sienna (Discount Tire ich nie zainstalował). Pierścienie, które dostałem z Amazona, weszły ciasno i wydawały się dobrze wykonane. Byłem trochę zawiedziony, widząc, jak śruby aftermarketowe wchodzą tylko na około 10 mm gwintu szpilki, podczas gdy fabryczne nakrętki wchodzą prawdopodobnie dwa razy tyle (fabryczne nakrętki są w stylu trzpienia i nie pasują do nowych felg). Gdybym miał to zrobić jeszcze raz, kupiłbym zestaw używanych 18" fabrycznych felg, zdjął kołpaki i zlecił ponowne pomalowanie felg. Chociaż felgi aftermarketowe wyglądają dobrze. View attachment 65785
Szczerze mówiąc, też nie byłbym zadowolony z kontaktu tylko 10 mm gwintu. Mam nadzieję, że moje nowe felgi nie będą takie. Czy ktoś jeszcze z felgami aftermarketowymi ma ten sam problem?
Miałem ten sam problem z moimi felgami XM6. Zapytałem, czy ktoś jeszcze ma ten sam problem, ale nie było odpowiedzi, zakładam, że to tylko ja. Skończyło się na zamontowaniu nowych szpilek ARP... Niestety, szpilki ARP są bardzo długie, więc musiałem je przyciąć.

Miałem ten sam problem z moimi kołami XM6. Zapytałem, czy ktoś jeszcze ma ten sam problem, ale bez odpowiedzi, zakładam, że to tylko ja. Skończyło się na zamontowaniu nowych szpilek ARP... Niestety, szpilki ARP są bardzo długie, więc musiałem je przyciąć.
Czy jest szansa, że masz numer części ARP na wypadek, gdybym natknął się na ten sam problem? Może koła Enkie są po prostu bardzo grube przez piastę.

Miałem ten sam problem z moimi kołami XM6. Zapytałem, czy ktoś jeszcze ma ten sam problem, ale bez odpowiedzi, zakładam, że to tylko ja. Skończyło się na zamontowaniu nowych szpilek ARP... Niestety, szpilki ARP są bardzo długie, więc musiałem je przyciąć.
To prawdopodobnie droga, którą również pójdę. Czy musiałeś usunąć coś poza zaciskami i tarczami, aby wymienić szpilki?

Czy jest szansa, że masz numer części ARP na wypadek, gdybym natknął się na ten sam problem? Może Enkie
Koła są po prostu bardzo grube przez piastę.
To jest zestaw, który kupiłem:

Znalazłem kilka innych marek na Amazon, które nie były tak długie, ale nie byłem pewien, czy chcę kupić szpilkę koła bez nazwy (dla mnie)...

To prawdopodobnie droga, którą również podążę. Czy musiałeś coś usunąć oprócz zacisków i tarcz, aby wymienić szpilki?
Chyba nie. Miałem zamiar sam dokonać wymiany, ale nie mogłem wymyślić, jak przełączyć elektroniczny hamulec postojowy w tryb serwisowy, aby zdjąć zacisk i skończyłem u mechanika, żeby to zrobić.

Należy pamiętać, że nie ma wystarczająco dużo miejsca, aby ponownie zainstalować szpilki ARP na ich pełnej długości. Przyciąłem swoje przed instalacją i ledwo zmieściły się w szczelinie z pewnym wierceniem i opukiwaniem. Powiem ci, do jakiej długości je skróciłem, ale nie zrobiłem tej notatki. Zgadłem potrzebną długość, mierząc w stosunku do standardowej szpilki Toyoty, którą miałem pod ręką i dodając kilka obrotów na nakrętce koła.

To jest zestaw, który kupiłem:

Znalazłem kilka innych marek na Amazon, które nie były tak długie, ale nie byłem pewien, czy chcę kupić kołek koła bez nazwy (dla mnie)....
Kolejna rzecz, o której należy pamiętać, jeśli używasz dłuższych szpilek: Jeśli masz zapasowe koło OEM, potrzebuje ono tylko fabrycznych nakrętek. Fabryczne nakrętki prawdopodobnie zatrzymają się na dłuższych szpilkach. Rozwiązaniem może być wywiercenie pięciu fabrycznych nakrętek przez górne części, aby szpilki mogły przejść przez nakrętki.

Kolejna rzecz, o której należy pamiętać, jeśli używasz dłuższych szpilek: Jeśli masz koło zapasowe OEM, pasują do niego tylko fabryczne nakrętki. Fabryczne nakrętki prawdopodobnie zablokują się na dłuższych szpilkach. Rozwiązaniem może być wywiercenie pięciu fabrycznych nakrętek przez górne części, aby szpilki mogły przejść przez nakrętki.
Nie mam zapasu, więc nawet o tym nie pomyślałem! Toyota miała kiedyś nakrętki z otwartym końcem... nie jestem pewien, czy nadal je mają?

Dla mnie przycięte szpilki są na tyle krótkie, że nie blokują się przy użyciu koła OE 18" i nakrętek OE z zamkniętym końcem, ale nadal mają 15+ obrotów z kołami Enkei i napędami wielowypustowymi McGard.

Miałem ten sam problem z moimi kołami XM6. Zapytałem, czy ktoś jeszcze ma ten sam problem, ale nie było odpowiedzi, zakładam, że to tylko ja. Skończyło się na zamontowaniu nowych szpilek ARP... Niestety, szpilki ARP są bardzo długie, więc musiałem je przyciąć.
Och, człowieku. Dziękuję za opublikowanie tego problemu jakiś czas temu. Zdecydowałem, że prawdopodobnie po prostu zostanę przy moich standardowych 18" z plastikowymi piastami :(. Biorąc pod uwagę, że właśnie zainstalowałem również zestaw koła zapasowego - prawdopodobnie po prostu bezpieczniej/mniej kłopotów. Chyba że ktoś zna kogoś w rejonie zatoki, CA, kto może usunąć plastik i je wyczyścić.

Mam 2021 XSE AWD, a także Model 3 Tesla i zastanawiam się, czy ktoś przyglądał się instalacji standardowych kół aero Modelu 3 w Siennie? Widziałem na forach Hondy Civic, że to zrobili, a ponieważ Sienna ma ten sam wzór śrub, powinny pasować. Obecnie mam na mojej Siennie opony Touren TR78 18 cali na standardowych oponach i są one również kompatybilne z Modelem 3. Naprawdę chcę je zamienić, żeby nie musieć przechowywać/sprzedawać kół Model Aero.
Przez jakiś czas miałem na nich 19-calowe Model Y.
Image

Muszę prosić o przysługę. Jeśli ktoś ma dostęp do zestawu oryginalnych kołpaków kół z 4. generacji, czy mógłby zmierzyć średnicę w milimetrach?
Kupiłem zestaw kół z rynku wtórnego, które wymagają kołpaka o średnicy 58 mm. Większość kołpaków Toyota, które widzę na eBayu, ma 57 mm i 62 mm. Nie mogę znaleźć średnicy na 42603-08010, które są na nowszych Sienna z lat 21-24.

Mam prośbę. Jeśli ktoś ma dostęp do zestawu oryginalnych kołpaków z 4. generacji, czy mógłby zmierzyć średnicę w milimetrach?
Kupiłem zestaw felg z rynku wtórnego, które wymagają kołpaka o średnicy 58 mm. Większość kołpaków Toyoty, które widzę na eBayu, ma 57 mm i 62 mm. Nie mogę
znaleźć średnicy na 42603-08010, które są w nowszych modelach Sienna 21-24.
Kiedy musisz wiedzieć? Sezon wymiany opon zbliża się za kilka tygodni. Mogę zmierzyć, kiedy wymienię opony za kilka tygodni.

161 - 180 of 235 Posts