Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner
201 - 220 of 235 Posts
Image
Klonów aftermarket Lexus Rx350 F sport. Z obniżeniem RSR wygląda dobrze. Założono opony Hankpok EVO ION AS. (Rozmiar OEM dla 20 cali, które występują w Siennie) technicznie zaprojektowane dla pojazdów elektrycznych i hybryd. Sklep je polecił, więc je wypróbowuję. Jak na razie całkiem dobrze. Brak oszczędności wagi, ale być może w przyszłości zdecyduję się na lekkie felgi formowane przepływowo.
Image
Image

2022 Toyota Sienna Limited AWD Hybrid Standardowe koła mają chromowaną nakładkę na czarnym aluminium.

Miałem jeden sklep, który wycenił mi 400 dolarów za czarne aluminiowe felgi Rhino, a kiedy zacząłem bardziej szczegółowo przyglądać się moim kołom, zdałem sobie sprawę, że chromowane nakładki można zdjąć. Zajęło mi to użycie dwóch łomów i uważanie, aby ich nie porysować. Łomy, których użyłem, miały 3 stopy długości i używam ich do budowy.

Nie byłem zbytnio zaniepokojony usuwaniem przemysłowego kleju z kołpaków, ponieważ mój sienna częściej jeździ po szlakach.
Planuję sprawdzić w firmie zajmującej się malowaniem proszkowym, jakie temperatury byłyby bezpieczne do nakładania ciepła z opalarki, aby usunąć go w przyszłości.
Czy miałeś jakieś tarcie z rozmiarem opony 235/65?

Czekałem prawie rok na mojego XSE. Odebrałem go w zeszłym tygodniu i dzisiaj założyłem koła! Nadal muszę przyciemnić przednie szyby i dokończyć usuwanie chromu.
20x8.5 Enkei z oponami 255/45 Michelins
View attachment 62036
Zamierzam kupić te same koła. Jakieś otarcia lub problemy do tej pory? Chciałbym zobaczyć więcej zdjęć, jeśli je masz!

Image
Image
Wybrałem Enkei Phoenix 18x8 +35 w moim 2023 XSE AWD (zachowałem oryginalne felgi na opony zimowe/śniegowe). Kilka uwag:
  • Dzięki temu wątkowi zainstalowałem dłuższe szpilki kół, ponieważ nie miałbym dużego zaangażowania.
  • Konfiguracja drugiego zestawu czujników TPMS z samochodem jest łatwiejsza niż oczekiwano, proces znajduje się w instrukcji obsługi.
  • Tak, mają naklejki GR Sport w dekielkach - to fajny akcent, który bardziej mi się podoba niż standardowy dekielek Enkei. Dostałem je ze strony internetowej o nazwie X-Sticker.

Miałem ten sam problem z moimi felgami XM6. Zapytałem, czy ktoś jeszcze ma ten sam problem, ale nie było odpowiedzi, zakładam, że to tylko ja. Skończyło się na zamontowaniu nowych szpilek ARP... Niestety, szpilki ARP są bardzo długie, więc musiałem je przyciąć.
Zamówiłem felgi Velox przez Costco do moich opon zimowych. Zostały dostarczone z adapterami otworu centralnego i nakrętkami. Nakrętki miały kołnierz tak jak fabryczne, a felgi zostały wywiercone większymi otworami, aby je pomieścić, dzięki czemu uzyskuje się takie samo zazębienie gwintu jak w fabrycznym zestawie. Jestem z nich bardzo zadowolony. Felgi, które zamówiłem do opon letnich, tego nie mają i jestem zły, że nie zamówiłem najpierw kół Velox, bo kupiłbym drugi zestaw Velox.

Czy na standardowych kołach istnieją jakieś opcje aftermarketowe dla nakrętek w stylu spline? Nie mam preferencji co do otwartych lub zamkniętych końców
Moje felgi Velox, które kupiłem przez Costco, były dostarczane z nakrętkami z kołnierzem. Mają interfejs stożkowy zamiast płaskiego jak OEM, ale mają kołnierz, aby uzyskać więcej gwintów zaangażowania.

Czy istnieje konsensus co do najlepszych kół pod względem oszczędności wagi?
Jeśli zamierzam ulepszyć koła, pomyślałem, że wybiorę lżejsze i wysokiej jakości opony.
Naprawdę nic nie widziałem w zakresie 20 cali, jeśli chodzi o oszczędność wagi. Wygląda na to, że prawdopodobnie trzeba będzie przejść na 19-calowe koła lub może przejść na 235/55/20 vs 235/50/20?
Jakieś aktualizacje w tej sprawie, bracie? Znalazłeś lekkie koło?

Zamontowałem dłuższe szpilki kół na przednich kołach, tylne koła będą później w tym tygodniu. Jak wspomniałem we wcześniejszym poście, nie podobało mi się, że nakrętki kół z moimi felgami enkei wchodziły tylko na 10 mm (domyślam się, że większość felg z rynku wtórnego ma ten problem, ponieważ w większości używają nakrętek stożkowych, a nie fabrycznych nakrętek trzpieniowych, a większość ludzi o tym nie wie, ponieważ są montowane przez warsztat!).

Jedyne renomowane szpilki, jakie udało mi się znaleźć, to ARP 100-7715, jak wspomniał BenG. Niestety długość szpilki w ARP wynosi 65 mm i są za długie. Stwierdziłem, że z ARP należy odjąć 15 mm, co daje całkowitą długość szpilki 50 mm (fabryczne mają 40 mm). Mając 50 mm, są wystarczająco krótkie, aby można je było zamontować bez wyjmowania piasty i mają teraz 20 mm zazębienia gwintu. Kazałem ojcu wytoczyć je na tokarce, aby uzyskać lepszy, czysty wygląd. Do montażu nowych szpilek użyłem jednej z fabrycznych nakrętek kół, z płytkim gniazdem napędowym 1/2" jako dystansem, aby osadzić nowe szpilki. Na przednich kołach należy usunąć tylko dwie śruby mocujące zacisk i śrubę przewodu hamulcowego do kolumny resorującej. Dość łatwa praca, najdłużej zajęło zmierzenie sprzętu i przycięcie do rozmiaru.

View attachment 66089 View attachment 66090 View attachment 66091 View attachment 66093 View attachment 66092
Przepraszam, że przywracam ten post, ale mam pytanie dotyczące dłuższej szpilki koła? Czy wspomniałeś, że całkowita długość wynosi 50 mm od podstawy do czubka szpilki? Nie gwinty szpilki? Właśnie dostałem szpilki o całkowitej długości 50 mm i nadal wydają mi się krótkie? Zamierzam zamontować nowe 21-calowe felgi lexusa, ale standardowe szpilki nie są wystarczająco długie i chcę je wymienić na dłuższe, mam nadzieję, że te, które dostałem, są wystarczająco długie

201 - 220 of 235 Posts