Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner
81 - 100 of 235 Posts
To jest mój letni zestaw. Rozmiar opon 235/55/20 Felgi są z 2022 Hylander platinum. Czujnik ciśnienia w oponach został ponownie skalibrowany i wyświetla ciśnienie w oponach View attachment 61127
View attachment 61128
Szukałem felg w tym stylu w zeszłym tygodniu na eBayu, ale nie mogłem sobie wyobrazić, jak będą wyglądać w Siennie. Rozważałem również felgi Highlander Limited.

Czy ktoś po prostu założył felgi OEM FWD Platinum/Limited 20" do Platinum/Limited AWD? Bardzo trudno je znaleźć i są dość drogie, ale myślę, że 20-calowe felgi wyglądałyby świetnie.
to miałem zamiar zrobić, ale kosztują 800 za felgę, co jest głupotą. Wybieram aftermarketowe 18" czarne, aby jazda była lepsza, a także cały zestaw za 800, a nie za felgę, lol.

Czy ktoś może mi pomóc zrozumieć, kiedy specyfikacje mówią, że przesunięcie dla OEM wynosi od 38 do 42, czy to oznacza, że ​​każde koło z przesunięciem poza tymi parametrami nie będzie działać? A może po prostu zastosować zasadę, że przesunięcie nie powinno przekraczać 5 mm od OEM i użyć jej dla dowolnej liczby między 38-42? Więc technicznie rzecz biorąc, każde przesunięcie między 38-47 powinno działać?

:oops: O rany, nie wiedziałem, że Subaru robi Monster Trucki? Lol

tak, po prostu szukam felg do użycia z oponami OEM i staram się trzymać blisko specyfikacji fabrycznych. Próbuję tylko zrozumieć, jak interpretować zakres przesunięcia 38-42, który jest podany dla OEM, żebym mógł się tego trzymać.

Czy ktoś może mi pomóc zrozumieć, kiedy specyfikacje mówią, że przesunięcie dla OEM wynosi od 38-42, czy to oznacza, że ​​każde koło z przesunięciem poza tymi parametrami nie będzie działać? A może po prostu użyć zasady dla przesunięcia, że ​​nie powinno być większe niż 5 mm od OEM i użyć jej dla dowolnej liczby między 38-42? Więc technicznie rzecz biorąc, każde przesunięcie między 38-47 powinno działać?
Najbezpieczniejszym sposobem na pozostanie w specyfikacji jest sprawdzenie stron takich jak ta i porównanie naszych ustawień fabrycznych z pojazdu, z którego otrzymujesz felgi.

Oto jak wyglądają koła Highlander 18 cali (+30 mm przesunięcia). Niezbyt idealne - ale działa. 38-47 to idealne przesunięcie. W tym przykładzie. Moja konfiguracja jest około 8 mm poza specyfikacją. Ale nie jestem zbytnio zmartwiony, ponieważ Highlander używa tych samych numerów części przedniego dolnego wahacza i zwrotnicy kierownicy, co Sienna 2022. Co oznacza, że ​​używa również tych samych łożysk itp.

Image

Najbezpieczniejszym sposobem na pozostanie w specyfikacji jest sprawdzanie stron takich jak ta i porównywanie naszych ustawień fabrycznych z pojazdem, z którego bierzesz felgi.

Oto jak wyglądają 18-calowe felgi Highlander (+30 mm offset). Niezbyt idealne - ale działa. 38-47 to idealny offset. W tym przykładzie. Moja konfiguracja jest około 8 mm poza specyfikacją. Ale nie martwię się zbytnio, ponieważ Highlander używa tych samych numerów części przedniego dolnego wahacza i zwrotnicy co Sienna 2022. Co oznacza, że ​​używa również tych samych łożysk itp.

View attachment 61272
Rozumiem, teraz rozumiem.
Najbezpieczniejszym sposobem na pozostanie w specyfikacji jest sprawdzanie stron takich jak ta i porównywanie naszych ustawień fabrycznych z pojazdem, z którego bierzesz felgi.

Oto jak wyglądają 18-calowe felgi Highlander (+30 mm offset). Niezbyt idealne - ale działa. 38-47 to idealny offset. W tym przykładzie. Moja konfiguracja jest około 8 mm poza specyfikacją. Ale nie martwię się zbytnio, ponieważ Highlander używa tych samych numerów części przedniego dolnego wahacza i zwrotnicy co Sienna 2022. Co oznacza, że ​​używa również tych samych łożysk itp.

View attachment 61272
tak, zamierzałem założyć te czarne felgi Subaru, które były z moim Foresterem i stały w garażu i po prostu zamienić kołpaki na jakieś Toyoty z eBay lub czegoś w tym rodzaju. Felgi mają rozmiar 18x7, ale offset wynosi +48. Myślę, że to zadziała i może zaoszczędzić około 750 dolarów, ale nie jestem pewien, czy powinienem po prostu wydać pieniądze i kupić te inne felgi, które mają specyfikację +40.

Rozumiem, teraz rozumiem.

tak, zamierzałem założyć te czarne felgi Subaru, które dostałem z moim Foresterem, które leżały w garażu i po prostu zamienić kołpaki na jakieś Toyoty z eBay lub coś w tym stylu. Felgi mają rozmiar 18x7, ale offset wynosi +48. Myślę, że to zadziała i pozwoli zaoszczędzić około 750 dolarów, ale nie jestem pewien, czy powinienem po prostu wydać pieniądze i kupić te inne felgi, które mają specyfikację +40.
Proszę zauważyć, że Forester waży około 3600 funtów. Sienna około 4500 funtów. Ze względów bezpieczeństwa - trzymałbym się felg z Highlander, Lexus RX350, RX400/450 lub podobnej klasy wagowej. Moim najwyższym priorytetem jest ładunek.

Proszę zauważyć, że Forester waży około 3600 funtów. Sienna około 4500 funtów. Ze względów bezpieczeństwa - trzymałbym się kół z Highlander, Lexus RX350, RX400/450 lub podobnej klasy wagowej. Moim najwyższym priorytetem jest mój ładunek.
Dobry punkt, moje głupie ja nie pomyślałem o nośności. Przy poszukiwaniu koła sprawdzę nośność.

Dobry punkt widzenia, moje głupie ja nie pomyślało o nośności. Przy poszukiwaniu felgi sprawdzę nośność.
Najważniejsze rzeczy, o których należy pamiętać, zwłaszcza jeśli ponownie używasz istniejących felg, to:
  • PCD, rozstaw śrub musi się zgadzać
  • szerokość felgi musi być taka sama, jeśli planujesz ponownie użyć opon, w przeciwnym razie uzyskasz większe wybrzuszenie lub rozciągnięcie
  • offset to jedno obliczenie - ale pamiętaj, że offset zależy od szerokości felgi
  • nośność, jak wspomniałeś. Jest to szczególnie ważne w przypadku dużych i ciężkich samochodów, takich jak Sienna

Polecam również skorzystanie ze strony internetowej sugerowanej przez 20swrt. Istnieją kalkulatory online, które mogą pomóc w weryfikacji pomiarów.
Jeśli nie jesteś pewien, odwiedź lokalny, renomowany warsztat opon i felg i poproś o pomoc. To ich praca i w tym się specjalizują. Znają się na tym jak nikt inny.
Często mogą zamówić felgi i opony dla Ciebie w ciągu kilku tygodni i gwarantują dopasowanie.

Szczególnie w Siennie należy uważać na:
  • jeśli felgi są zbyt schowane (w nadkolu, w kierunku samochodu), felgi i opony mogą uderzać w wewnętrzną mechanikę lub ocierać się
  • jeśli felgi wystają za bardzo, tylne drzwi przesuwne mogą uderzać lub ocierać się o opony
To drugie jest dość niezwykłe, ponieważ zwykle bezpieczniej jest wystawać dalej, ale w przypadku drzwi przesuwnych trzeba uważać.

Zamieściłem pomiary dotyczące tego, jak daleko możesz bezpiecznie wystawać w moim wątku budowlanym. :)
Pamiętaj tylko, że musisz wziąć pod uwagę również wybrzuszenie opony, a nie tylko felgi.

Najważniejsze rzeczy, o których należy pamiętać, zwłaszcza jeśli ponownie używasz istniejących kół, to:
  • PCD, rozstaw śrub musi się zgadzać
  • szerokość koła musi być taka sama, jeśli planujesz ponownie użyć opon, w przeciwnym razie uzyskasz większe wybrzuszenie lub rozciągnięcie
  • offset to jedno obliczenie - ale pamiętaj, że offset zależy od szerokości koła
  • nośność, jak wspomniałeś. Jest to szczególnie ważne w przypadku dużych i ciężkich samochodów, takich jak Sienna

Polecam również skorzystanie ze strony internetowej, którą zasugerował 20swrt. Istnieją kalkulatory online, które mogą pomóc w weryfikacji pomiarów.
Jeśli nie jesteś pewien, odwiedź lokalny, renomowany warsztat opon i kół i poproś ich o pomoc. To ich praca i w tym się specjalizują. Znają się na tym jak nikt inny.
Często mogą zamówić dla Ciebie koła i opony w ciągu kilku tygodni i będą one gwarantowane.

Szczególnie w przypadku Sienny należy uważać na:
  • jeśli koła są zbyt wklęsłe (do nadkola, w kierunku samochodu), koła i opony mogą uderzać w wewnętrzną mechanikę lub ocierać
  • jeśli koła wystają za bardzo, tylne drzwi przesuwne mogą uderzać lub ocierać o opony
To drugie jest dość niezwykłe, ponieważ zwykle bezpieczniej jest wystawać dalej, ale w przypadku drzwi przesuwnych trzeba uważać.

Zamieściłem pomiary dotyczące tego, jak daleko możesz bezpiecznie wystawać w moim wątku budowlanym. :)
Pamiętaj tylko, że musisz wziąć pod uwagę również wybrzuszenie opony, a nie tylko koła.
Bardzo dziękuję za miłe uwagi. Zrobiłem też to, że wszedłem na stronę Tire Rack i możesz wybrać swój pojazd, a ona przefiltruje całą masę kół dla Sienny. Więc przypuszczam, że zgodnie z ich algorytmem te koła byłyby w porządku dla Sienny, jeśli chodzi o offset, pcd i nośność. Ale ten, który mi się podoba, nie ma informacji na temat tych specyfikacji, więc napisałem do nich wiadomość, aby zweryfikować te szczegóły. Strona internetowa producenta podaje zakres offsetu i pcd dla ich 18-calowej wersji koła, więc mają różne specyfikacje dla 18s. Mam nadzieję, że ten, który Tire Rack sugeruje dla Sienny, ma ten sam offset i pcd i zakładam, że nośność powinna być w porządku. Ale poczekam, aby potwierdzić te szczegóły

Kupiłem parę 17-calowych kół z Costco do mojego zimowego zestawu. Okazuje się, że oryginalny TPMS, który kupiłem od Toyoty, do nich nie pasuje. TPMS sprzedawany w Costco również nie pasuje. To była katastrofa.

Czy ktoś doświadczył czegoś podobnego? Dziwne, że sprzedają koła, których nawet nie mogą zamontować lub które nie pasują do TPMS.

Dodałem je zaraz po opuszczeniu dealera. 18” 40mm offset pasuje idealnie, o wiele lepiej.

Liquid Metal, są lekkie i mają 1800 funtów.

Czy możemy sprzedawać rzeczy na tej stronie internetowej? Chciałbym sprzedać fabryczne felgi Toyota, nakrętki i kołpaki.

Więc w końcu dostałem odpowiedź od producenta tych felg, które chcę kupić, a obciążenie koła wynosi 1588 funtów. Próbowałem sprawdzić, jak obliczyć, czy będą odpowiednie dla Sienny i myślę, że musi to być co najmniej połowa dopuszczalnej masy całkowitej osi dla Sienny.

Problem w tym, że nie mogę znaleźć GAWR dla 2023 Sienna AWD. Czy ktoś może mi z tym pomóc? Myślę, że powinno to być wymienione na tabliczce znamionowej, jeśli ktoś może dla mnie zerknąć. Zwłaszcza ktoś z modelem 25AE AWD : )

Więc w końcu otrzymałem odpowiedź od producenta tych felg, które chcę kupić, a obciążenie koła wynosi 1588 funtów. Próbowałem sprawdzić, jak obliczyć, czy będą odpowiednie dla Sienny i myślę, że musi to być co najmniej połowa dopuszczalnej masy całkowitej osi dla Sienny.

Problem w tym, że nie mogę znaleźć GAWR dla 2023 Sienna AWD. Czy ktoś może mi w tym pomóc? Myślę, że powinno to być wymienione na tabliczce znamionowej, jeśli ktoś może dla mnie sprawdzić. Zwłaszcza ktoś z modelem 25AE AWD : )
Sprawdzę dla ciebie później, jak żona wróci do domu, nie sądzę, żeby te, które zamieściłeś, wystarczyły, Sienna jest ciężka i ma również dość dużą ładowność, nie chciałem schodzić poniżej 1800 funtów na sztukę, które mają moje.

Sprawdzę dla ciebie później, kiedy żona wróci do domu, nie sądzę, żeby to, co zamieścisz, wystarczyło, Sienna jest ciężka i ma również dość dużą ładowność, nie chciałem schodzić poniżej 1800 funtów pojemności, jaką mają te, które mam.
Dzięki bracie. Tak, zgadzam się, tak właśnie myślałem, kiedy zobaczyłem tę liczbę, chociaż jeszcze jej nie obliczyłem, wydawała się niewystarczająca.

81 - 100 of 235 Posts