Toyota Sienna Forum - siennachat.com banner
21 - 40 of 46 Posts
Discussion starter · #21 ·
Te przewody powinny być do zasilania i masy. Podłączyłbym je wszystkie. Ale jeśli używasz kamery z rynku wtórnego, możesz nie musieć przechodzić przez całą tę udrękę, przez którą ja przechodziłem, ponieważ wynikało to z konieczności podłączenia fabrycznej kamery cofania Sienna, która ma 6 V. Twoja kamera Eclipse prawdopodobnie od początku wymaga 12 V, prawda?

Czy Eclipse (Fujitsu ten) nie produkuje kamery i nawigacji OE dla Toyoty? Bo fabryczna nawigacja to całkowicie interfejs Eclipse.

Cześć, chciałem tylko podziękować za świetny artykuł. Udało mi się to zrobić, aby zainstalować mój Pioneer AVH-4000NEX w moim Sienna XLE 2013 z fabrycznym NAV, zachowując fabryczną kamerę cofania.

Zestaw Scosche dask
Image

Kabel Monster, tylko najlepszy!
Image

Uprząż przewodów
Image

Skrzynka sterowania kierownicą

Sterowanie kierownicą plug and play i zachowanie fabrycznego portu AUX IN

Konwerter 12V -> 6V

Kabel retencyjny USB

Użyłem ich, aby podłączyć wideo + / wideo -, zasilanie kamery cofania i czujnik biegu wstecznego w vanie, więc nie musiałem przecinać i łączyć żadnych przewodów.

Jedynym ostrzeżeniem, jakie mogę ci dać, jest to, że jeśli masz fabryczny NAV, tak jak ja, możesz nie być w stanie użyć żadnego z zestawów deski rozdzielczej. Mój element wykończeniowy do fabrycznego stereo był w jednym kawałku z wbudowanymi otworami wentylacyjnymi!
Image

Właściwie musiałem kupić inny fabryczny element wykończeniowy, aby to wszystko działało, numer części 5540508020B0. Kosztuje około 235 $ od dealera, ale udało mi się znaleźć jeden za 100 $ używany od recyklera samochodowego na eBay.

Ogólnie jestem zadowolony! To było trochę więcej, niż chciałem wydać na instalację, ale cieszę się, że Carplay wrócił do mojego pojazdu na wycieczki!

Discussion starter · #25 ·
Cześć, chciałem tylko podziękować za świetny opis. Udało mi się to zrobić, aby zainstalować mój Pioneer AVH-4000NEX w moim Sienna XLE 2013 z fabryczną nawigacją, zachowując fabryczną kamerę cofania.
Wygląda świetnie! Cieszę się, że się udało. Dzięki za udostępnienie zdjęć z instalacji.

Dowiedziałem się również o różnych wykończeniach deski rozdzielczej, których potrzebujesz, jeśli masz fabryczną nawigację, kiedy próbowałem to wszystko złożyć, i musiałem zapłacić ponad 200 dolarów, aby dostać to od internetowego dealera, ponieważ nie chciałem czekać na ostatnim kroku i nie wydawało się to łatwe do znalezienia. Ale gdybym mógł to zrobić jeszcze raz, użyłbym niektórych z tych adapterów wiązek przewodów, aby nie musieć przecinać wszystkich oryginalnych wiązek, aby wykonać połączenia i połączenia. Chyba to nie ma większego znaczenia.

Też myślałem o kupnie CarPlay HU, ale naprawdę nie chcę w ogóle bawić się z HU przez co najmniej kilka kolejnych lat. :)

Ciesz się nowym stereo, wygląda ładnie!

Niedawno zainstalowałem radio Kenwood w moim Sienna se z 2012 roku. Postępowałem zgodnie ze wszystkimi instrukcjami i wszystko działa idealnie, z wyjątkiem tego, że moje radio Kenwood ma przycisk kamery cofania, który można nacisnąć na 3 sekundy podczas jazdy na dowolnym biegu lub podczas jazdy, a kamera tylna się włączy. Z moją obecną instalacją mogę włączyć kamerę, ale wyłącza się po pewnym czasie. Sprawdziłem, czy dzieje się to po przekroczeniu określonej prędkości, ale nie mogłem tego ustalić, ponieważ wyłącza się losowo. Jakieś pomysły, jak to ominąć?

Discussion starter · #27 ·
Niedawno zainstalowałem zestaw Kenwood w moim Sienna se z 2012 roku. Postępowałem zgodnie ze wszystkimi instrukcjami i wszystko działa idealnie, z wyjątkiem tego, że mój zestaw Kenwood ma przycisk kamery cofania, który można nacisnąć na 3 sekundy w dowolnym biegu lub podczas jazdy, a kamera tylna się włączy. Z moją obecną instalacją mogę włączyć kamerę, ale wyłącza się po pewnym czasie. Sprawdziłem, czy dzieje się tak po osiągnięciu określonej prędkości, ale nie mogłem tego ustalić, ponieważ wyłącza się losowo. Jakieś pomysły, jak to obejść?
Ja też mam Kenwood (zobacz moją sygnaturę, aby zobaczyć konkretny model) i wiem, o której funkcji mówisz. Mogę z niej korzystać w moim Kenwood (przypisałem ją do przycisku "tel", myślę, i pokazuje widok kamery cofania w sposób ciągły, aż do wyłączenia), więc nie wiem, dlaczego twój nie pozostaje włączony. Używam małego urządzenia obejściowego, dzięki czemu mogę odtwarzać płyty DVD na monitorze podczas jazdy (aby moje dziecko mogło oglądać na tylnym monitorze), ale to w ogóle nie dotyczy kamery cofania. Jaki model Kenwood posiadasz? I czy włącza się i pozostaje włączony po wrzuceniu biegu wstecznego?

Mogłeś również spróbować zadzwonić do ich obsługi klienta. Myślę, że dzwoniłem do nich z powodu problemów z odtwarzaniem płyt DVD z moim monitorem tylnego siedzenia Alpine i o ile pamiętam, byli bardzo pomocni.

Hej, to stary kenwood DNX5120. Właśnie uziemiłem przewód parkowania, który ominął tryb DVD podczas jazdy. Nie musiałem nic więcej z tym robić. Ale tylna kamera mnie wkurza. To są instrukcje, których przestrzegałem. Wszystko działa. Oba ekrany pojawiają się podczas cofania.
(Czarny) pin 3 - Sygnał cofania. Staje się sygnałem 12V, gdy skrzynia biegów jest w ruchu wstecznym. Sprawdź to testerem, jeśli go masz.
(Czarny ze srebrnymi kropkami?) pin 14 - Wideo+. Środkowe połączenie wtyczki RCA.
(Biały) pin 15 - Wideo-. Ekran wtyczki RCA.

Czy możesz mi powiedzieć, gdzie podłączono linię telefoniczną?

Próbuję z tym od 2 dni w moim Avalon z 2014 roku. Rozumiem, że muszę dostarczyć 6 V za pomocą kroku 12->6, który mam dla kamery OE. Próbuję uruchomić tę kamerę z nowym Kenwood hu. Przetestowałem każdy przewód w fabrycznej wiązce i NIE MOGĘ znaleźć pinu, który zmienia napięcie, gdy samochód jest w biegu wstecznym. Czy fabryczne radio może odbierać sygnał cofania zakodowany przez magistralę lub coś podobnego? Nie mogę pojąć, jak fabryczna jednostka wykrywała, kiedy samochód był w biegu wstecznym. Jakieś uwagi?

Czy słuszne jest założenie, że osoby z LE, które mają ten mały ekran do wykorzystania jako monitor zapasowy, nie będą potrzebować konwertera obniżającego napięcie podczas instalacji nowego radia? Myślę, że skoro mały ekran będzie nadal zasilał kamerę, a ja będę tylko pobierał sygnał wideo.

Podbijam powyższe pytanie. Zamierzam zainstalować nieoryginalny radioodtwarzacz w modelu LE z 2014 roku ze standardową kamerą cofania na małym monitorze. Spodziewam się podłączyć sygnał wideo i muszę podłączyć sygnał cofania do nowego radioodtwarzacza.

Jeśli wszystko się zgadza, czy sygnał cofania pobieram z monitora? A może pobieram go ze światła cofania po lewej stronie deski rozdzielczej?

Discussion starter · #33 ·
Czy słuszne jest założenie, że osoby z LE, które mają ten mały ekran do wykorzystania jako monitor zapasowy, nie będą potrzebować konwertera obniżającego napięcie podczas instalacji nowego radia? Myślę, że skoro mały ekran będzie nadal zasilał kamerę i będę tylko pobierał sygnał wideo.
10 miesięcy za późno, ale tak, wierzę, że nie musisz konwertować 12V>6V, jeśli fabryczna kamera cofania zasila ten mały ekran nad deską rozdzielczą.

Podbijam powyższe pytanie. Zamierzam zainstalować radioodtwarzacz aftermarket w 2014 LE z fabryczną kamerą cofania do małego monitora. Spodziewam się pobrać sygnał wideo i muszę podłączyć sygnał cofania do nowego radia.

Jeśli to wszystko jest poprawne, czy otrzymam sygnał cofania z monitora stosu? A może otrzymam go ze światła cofania po lewej stronie deski rozdzielczej?
Musis zidentyfikować, który przewód w standardowej wiązce przewodów jest przewodem cofania, a następnie podłączyć go do przewodu cofania w stereo. Zrobiłem to tak dawno temu, że nie pamiętam, jak zidentyfikowałem właściwy przewód, ale był to prawdopodobnie jeden z tych schematów okablowania ze strony internetowej Toyota tech (do której trzeba płacić za dostęp). Okablowanie może się zmieniać z roku na rok, więc dla bezpieczeństwa sprawdziłbym schemat okablowania dla konkretnego modelu/roku/wykończenia.

2. Podłącz przewód cofania (ze standardowej wiązki przewodów) do przewodu wykrywania cofania radia aftermarket, aby wyświetlić wideo z kamery cofania podczas cofania.

Discussion starter · #35 ·
Chciałbym móc pomóc, ale sprawdziłem moje schematy okablowania i są one tylko dla wersji z nawigacją, ale nie z JBL. Powinieneś być w stanie znaleźć to na stronie technicznej Toyoty, która nie kosztuje zbyt wiele za jednodniową subskrypcję, o ile pamiętam. Uważam, że możesz również użyć iDataLink Maestro do podłączenia fabrycznej kamery cofania, jeśli masz fabryczne wiązki przewodów (nigdy nie wybaczę sobie przecięcia oryginalnego okablowania zamiast użycia wiązki, ponieważ nie mogę używać Maestro, co znacznie ułatwiłoby mi życie).

Kupiłem właśnie odbiornik Kenwood z wejściem RCA do kamery cofania. Sienna, oczywiście, ma mnóstwo wiązek przewodów i brak kabli RCA. Przejrzałem mnóstwo wątków tutaj i na TN i wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem jest znalezienie przewodów video+ i video- z jednej ze standardowych wiązek przewodów, odcięcie ich i przylutowanie do wtyczki RCA. A następnie podłączenie przewodu cofania odbiornika do przewodu wyzwalania cofania w jednej ze standardowych wiązek przewodów. Pytanie brzmi, których przewodów użyć? Widziałem wątek na TN, w którym wspomniano, że można użyć wtyczek nr 3, 15 i 16 na wiązce, ale przyjrzałem się moim standardowym wiązkom przewodów i żadna z nich nie ma 16 wtyczek, więc nie jestem pewien, czy odnosi się to do standardowej wiązki, czy nie.

Czy ktoś ma jakieś informacje, które mogłyby mi pomóc w ustaleniu, które przewody podłączyć do wtyczki RCA, aby użyć mojej standardowej kamery?

edytuj: oto zdjęcie schematu okablowania ze strony internetowej Toyota tech, który wydaje się pokazywać okablowanie kamery cofania. Czy to jest poprawne? Powinienem więc poszukać wiązki z 3 przewodami (czerwony, czarny, biały) i podłączyć czarny przewód (V+) do przewodu rdzeniowego RCA, biały przewód (V-) do osłony RCA i czerwony przewód do wyzwalacza cofania? Jedynym problemem jest to, że kiedy przyjrzałem się wszystkim wiązkom przewodów podłączonym do standardowego radia, żadna z nich nie ma tylko tych przewodów (są trzy wiązki z innymi przewodami oprócz białego, czerwonego i czarnego).

Czy jest jakieś miejsce, gdzie mogę uzyskać konkretny układ pinów przewodów?

Image
Gdzie znalazłeś ten schemat, szukam takiego, który jest przeznaczony do jednostki bez jbl/nav i małego ekranu nad radiem

To może nie być właściwe miejsce, aby podłączyć się do tego wątku, ale po przeczytaniu tego wątku w ciągu ostatniego tygodnia lub tak, próbowałem wykorzystać mały wyświetlacz (bez nawigacji) w moim Sienna z 2013 roku, aby podłączyć fabryczną kamerę cofania do naszego nowego urządzenia głównego JVC. Wybrałem to jako moją pierwszą próbę lutowania i poszło bardzo źle, jeśli mam być szczery :) Od tego czasu przelutowałem połączenia i wszystko wygląda na sprawne, ale w międzyczasie van po prostu oszalał. Okna i drzwi przestały działać, a także kamera cofania na małym wyświetlaczu i nigdy nie udało mi się uruchomić jej na JVC. Nie mam nic przeciwko temu, że nie działa na JVC (może pewnego dnia spróbuję ponownie), ale chciałbym przynajmniej przywrócić funkcjonalność na małym ekranie. Kiedy wrzucam samochód w bieg wsteczny, nic się nie dzieje, co sprawia, że myślę, że albo uszkodziłem obwód wsteczny w jakiś sposób przez moją chałupniczą pracę lutowniczą, albo że być może spaliłem bezpiecznik gdzieś, co powoduje, że przewód monitora obwodu wstecznego nie wykrywa, że samochód jest w biegu wstecznym. Sprawdziłem schemat skrzynki bezpieczników i nic tak naprawdę nie wygląda na to, żeby miało zastosowanie, ale zastanawiam się, czy ktoś ma jakieś pomysły... och, i przy okazji, jestem dość pewien, że okna i drzwi nie działają z powodu odłączenia akumulatora, ponieważ okna działają, jeśli używam przełącznika na własnych drzwiach, tylko nie przełącznika na drzwiach kierowcy. Sugestie mile widziane!

To może nie być właściwe miejsce, aby podłączyć się do tego wątku, ale po przeczytaniu tego wątku w ciągu ostatniego tygodnia lub tak, próbowałem wykorzystać mały wyświetlacz (bez nawigacji) w moim Sienna z 2013 roku, aby podłączyć fabryczną kamerę cofania do naszego nowego urządzenia głównego JVC. Wybrałem to jako moją pierwszą próbę lutowania i poszło bardzo źle, jeśli mam być szczery :) Od tego czasu przelutowałem połączenia i wszystko wygląda na sprawne, ale w międzyczasie van po prostu oszalał. Okna i drzwi przestały działać, podobnie jak kamera cofania na małym wyświetlaczu i nigdy nie udało mi się uruchomić jej na JVC. Nie mam nic przeciwko temu, że nie działa na JVC (może pewnego dnia spróbuję ponownie), ale chciałbym przynajmniej przywrócić funkcjonalność na małym ekranie. Kiedy wrzucam samochód w bieg wsteczny, nic się nie dzieje, co sprawia, że myślę, że albo uszkodziłem obwód wsteczny w jakiś sposób przez moją siekierę lutowniczą, albo być może spaliłem bezpiecznik gdzieś, co powoduje, że przewód monitora obwodu wstecznego nie wykrywa, że samochód jest w biegu wstecznym. Sprawdziłem schemat skrzynki bezpieczników i nic tak naprawdę nie wygląda na to, żeby miało zastosowanie, ale zastanawiam się, czy ktoś ma jakieś pomysły... och, i przy okazji, jestem dość pewien, że okna i drzwi nie działają z powodu odłączenia akumulatora, ponieważ okna działają, jeśli używam przełącznika na własnych drzwiach, tylko nie przełącznika na drzwiach kierowcy. Sugestie mile widziane!
FYI, udało mi się naprawić wszystko dzisiaj...dzięki lokalnej bibliotece regionalnej, która ma dostęp online do instrukcji obsługi Chiltona, przeszedłem przez diagnozę i ustaliłem, że światła cofania również się nie włączały; światła cofania się nie włączały, co oznaczało, że monitor również nie otrzymywał sygnału, że samochód jest w biegu wstecznym. Nie miało sensu, że przełącznik park/neutralny się zepsuł, więc w końcu udało mi się namierzyć bezpiecznik (#5 wewnątrz vana), który przepalił się, gdy tak bardzo zepsułem przewody, że przepalił bezpiecznik. Wymieniłem bezpiecznik i kamera natychmiast się włączyła. Okna i drzwi były po prostu dziwne, ponieważ akumulator był odłączony; przeszukałem forum i znalazłem odpowiedzi na temat ponownego programowania drzwi i okien, więc wszystko jest znowu w porządku.

Discussion starter · #40 ·
Gdzie znalazłeś ten schemat? Szukam takiego, który jest przeznaczony do jednostki bez JBL/nav i małego ekranu nad radiem
Znalazłem go na stronie Toyota Tech, która kosztuje 15 dolarów za 3 dni dostępu, tak mi się wydaje. Warto go zdobyć, aby uzyskać to, czego naprawdę potrzebujesz i czego inaczej nie możesz znaleźć. Powodzenia!

FYI, udało mi się dziś wszystko naprawić... dzięki lokalnej bibliotece regionalnej, która ma dostęp do instrukcji obsługi Chilton online, przeszedłem przez diagnostykę i ustaliłem, że światła cofania również się nie włączały; światła cofania się nie włączały, co oznaczało, że monitor również nie otrzymywał sygnału, że samochód jest w ruchu wstecznym. Nie miało sensu, że przełącznik park/neutral się zepsuł, więc w końcu udało mi się namierzyć bezpiecznik (#5 wewnątrz vana), który przepalił się, gdy tak bardzo uszkodziłem przewody, że przepalił bezpiecznik. Wymieniłem bezpiecznik i kamera natychmiast wróciła do działania. Okna i drzwi były po prostu wadliwe, ponieważ akumulator był odłączony; przeszukałem forum i znalazłem odpowiedzi na temat ponownego programowania drzwi i okien, więc wszystko jest znowu w porządku.
Cholera, dobra robota! Naprawdę nienawidzę/boję się rozwiązywania problemów z samochodami, więc to całkiem fajne, że wszystko rozgryzłeś i rozwiązałeś problem.

21 - 40 of 46 Posts